Dieta Crono: slabeste mancand la ora potrivita
Te-ai pricopsit cu niste rotunjimi nedorite, iar ideea tinerii unei cure de slabire restrictive pur si simplu te ingrozeste? Indreapta-ti atentia catre dieta Crono. A fost inventata acum 30 de ani si are la baza principiile cronobiologiei, stiinta care studiaza raporturile dintre metabolism, ritmurile biologice si timp.
01.04.2016
Timp estimat de citire:
4 minute, 20 secundePusa la punct in 1986 de medicul francez Alain Delabos, un reputat nutritionist cu specializare in geriatrie, dieta Crono reprezinta o adevarata borna in domeniul nutritiei. Cuvinte mari? Nici pe departe, avand in vedere ca ofera cheia de intelegere a modului in care putem avea o greutate sanatoasa, prin simpla „ascultare” a orologiului intern. Altfel spus, prin respectarea ritmurilor naturale ale corpului si adaptarea meniului zilnic la acestea.
Bioritmul, ghidul absolut
Organismul uman functioneaza dupa un ritm intern impecabil care, cata vreme tinem cont de el, ne ajuta sa ne bucuram de o sanatate fara cusur si de o silueta pe masura. Pentru a face asta, trebuie sa invatam sa-i dam corpului hrana de care are nevoie la momentul in care nevoie. Potrivit doctorului Delabos, aceasta este cea mai buna modalitate de a optimiza utilizarea diferitelor substante nutritive. Asta deoarece, asa cum a demonstrat cronobiologia, unele sunt stocate, iar altele sunt transformate in energie in functie de intervalul orar in care sunt consumate.
4 mese, la ore fixe
Desi nu interzice consumul vreunui tip de aliment, fiind unul dintre cele mai permisive regimuri din acest punct de vedere, dieta Crono solicita multa disciplina in ceea ce priveste organizarea meselor. Patru la numar (mic dejun, pranz, o gustare si cina), acestea trebuie luate in fiecare zi la aceleasi ore. Fara abatere, dupa cum urmeaza:
Mic dejun: intre 5 si 9
Chiar daca noi inca dormim, corpul nostru se trezeste in jurul orei 5 dimineata. Incepe prin sinteza sporita de cortizol si catecolamine (adrenalina si noradrenalina), responsabile pentru desteptarea noastra si tonusul fizic si intelectual de dimineata. In acest interval, organismul se asigura ca fiecare celula din fiecare organ are combustibilul preferat si substantele esentiale pentru regenerare, pe care le extrage masiv din depozitele de grasimi. Procesul atinge apogeul in jurul orei 8 dimineata. Ceea ce trebuie sa retii este ca acesta este momentul zilei in care te poti bucura din plin de o felie de paine cu unt, fara grija ingrasarii.
Mancand grasimile dimineata, ai parte de un beneficiu dublu: scadere in greutate si un nivel de colesterol mai mic. La primele ore ale zilei, este inhibata secretia enzimei Hmg-CoA-reductaza, a carei misiune este permiterea sintezei colesterolului.
Pranz: intre 12 si 13
Spre miezul zilei, procesul de ardere a grasimilor se apropie de final, motiv pentru care de aici incolo trebuie s-o iei mai usor cu consumul alimentelor grase, pentru a evita acumularea de tesut adipos. Acum, corpul este in plina activitate de densificare celulara, motiv pentru care determina o secretie ridicata de proteaze, enzime hepatice necesare pentru digestia proteinelor.
Gustare: intre 16 si 17
Dupa-amiaza se inregistreaza un varf insulinic. Acesta este momentul cand este cel mai sigur sa consumi alimentele dulci. Cantitatea mare de insulina ii va permite corpului sa foloseasca glucidele rapide si semi-rapide pentru a compensa oboseala organelor.
Cina: pana la ora 21
Spre seara, secretiile digestive sunt practic inexistente, ceea ce incetineste considerabil metabolizarea alimentelor consumate. Acum, obiectivul organismului este sa creeze o rezerva de substante nutritive necesare pentru regenerarea din timpul noptii. Asadar, ultima masa a zilei trebuie sa fie una usoara, compusa preponderent din proteine usor asimilabile.
Cum arata meniul pentru o zi
Imediat ce te trezesti, bea pe stomacul gol un pahar mare de apa, cu sucul de la o jumatate de lamaie, pentru alcalinizare.
Mic dejun: 2 felii (60 g) de paine integrala de grau sau de secara + 10 – 15 g de unt nesarat + 2 oua (ochiuri, omleta sau fierte) / 2 felii de sunca (de curcan, pui sau porc) / 2 felii de branza de capra ori oaie sau 100 g de branza de vaci cu 20% pana 40% grasime. Ceai sau cafea, fara zahar si lapte.
Este foarte important ca intre mese sa existe o distanta de cel putin 4 ore. Singura exceptie o constituie cina, care poate fi luata la o ora si jumatate sau doua ore de la gustarea de dupa-amiaza.
Pranz: 2 felii de jambon sau 100 pana la 150 g de carne de vita/vitel sau ficat de pui ori manzat + 1/2 farfurie de legume verzi crude sau fierte: fasole, broccoli, dovlecei, vinete, andive, spanac. In prima etapa a dietei, e bine sa eviti morcovii, nautul, mazarea, sfecla rosie. Pentru asezonare, se folosesc 1 – 2 linguri de ulei de masline, de nuca sau rapita + otet si mustar, plante aromatice (busuioc, arpagic, coriandru) sau ceapa cu sare si piper.
Gustarea de dupa-amiaza: 1 fruct si/sau 2 patratele de ciocolata neagra si/sau 3 – 4 migdale, alune de padure, nuci, fistic sau caju.
Cina: 100 g de peste gras (somon, hering, sardine) de peste 3 ori pe saptamana / 150 g de peste alb (salau, cod, merluciu) / o farfurie cu fructe de mare odata pe saptamana (creveti, stridii, midii etc.) / 150 g de carne alba (pui sau curcan) sau 2 – 3 felii de jambon + 1/2 farfurie de legume verzi crude sau fierte.
Singura masa peste care ai voie sa sari cat timp tii dieta Crono este cina. Insa numai daca simti ca nu-ti este foame. In rest, toate mesele trebuie respectate cu sfintenie, in special micul dejun, care trebuie sa fie unul copios.
Natalia Talmacec
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Cauți răspunsuri la „ce să fac ca să slăbesc"? Te ajutăm noi!
23.09.2024