“Diareea călătorului”, cea mai frecventă boală de vacanță

Timp estimat de citire2 minute, 48 secunde

Afecțiunea aceasta apare când ți-e lumea mai dragă: ești în concediu, vrei să te distrezi și să te relaxezi, nu ai grija zilei de mâine și încerci să savurezi fiecare clipă. Uneori, boala apare din cauza ta, fie că ai fost prea hapsân, fie că ai ignorat reguli esențiale de igienă, alteori, ai pur și simplu ghinion. Cert este că ”diareea călătorului” îți poate strica două-trei zile din vacanță sau, în cazurile grave, finalul de concediu te poate prinde chiar în spital.

De cele mai multe ori, cauza bolii este apa sau mâncarea, contaminate cu bacterii (cel mai frecvent E.coli, Salmonella, Campylobacter) care fac ravagii în organism. Inclusiv apa mării poate fi contaminată, așa că e suficient să înghiți involuntar niște apă în timp ce înoți și să te trezești a doua zi cu crampe și stare proastă. Bolnavul are dureri puternice de burtă, scaune diareice, vărsături, febră, moleșeală. Boala poate trece de la sine sau, în cazuri grave, e nevoie de antibiotice și perfuzii de rehidratare, pentru că, prin vomă și scaune diareice, se pierd electroliți.

Atenție la igiena din restaurante

Pentru a evita să ajungi într-o astfel de situație, respectă câteva reguli esențiale legate de igienă și mâncare. Spălarea temeinică a mâinilor, a fructelor și a legumelor consumate reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire. Dacă mănânci de la restaurant pe perioada concediului, asigură-te că alegi localuri cu rulaj mare, în care marfa nu are timp să se altereze, și unde se pune mare preț pe igienă și curățenie. Dacă vezi cum roiesc muștele prin restaurant sau fețele de masă sunt murdare, e clar că igiena nu e punctul forte în acel loc.

În călătorii, chiar dacă ești cazat la hoteluri bune și frecventezi locuri bine îngrijite, este recomandat să consumi doar apă îmbuteliată, pentru a reduce riscurile unei enterocolite.

Cum să te tratezi de ”diareea călătorului”

Dincolo de disconfortul provocat de durere și de faptul că nu poți părăsi o vreme camera de hotel în care te afli, diareea călătorului te poate deshidrata sever. Simptomele deshidratării sunt următoarele: sete puternică, urinare redusă, senzația de gură uscată și lipsa energiei. Pentru a preîntâmpina o astfel de situație, asigură-te că nu-ți lipsesc din bagaj sărurile de rehidratare, disponibile în orice farmacie, și nu uita să bei apă multă pe toată perioada bolii. Pentru a reduce frecvența scaunelor, poți cumpăra medicamente specifice de la farmacie și va trebui să ții regim pentru două-trei zile, cu alimente ușoare și fără cafea, legume și fructe crude sau lactate. În mod normal, boala dispare în trei zile, dar dacă nu se întâmplă acest lucru se impune un consult medical. De asemenea, trebuie să mergi la doctor dacă febra trece de 39 de grade Celsius, dacă episoadele de vărsături sunt foarte dese și dacă ai scaune cu sânge.

Diareea călătorului apare frecvent în timpul călătoriilor în țările mai puțin dezvoltate. Asia, Africa, Estul Mijlociu, America de Sud – sunt zonele cu cel mai ridicat grad de risc.

 

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate