De unde vine surplusul de greutate?
Poate parea ca exista un singur raspuns evident la aceasta intrebare. Avem in vedere energia – diferenta dintre cantitatea stocata si cea utilizata. Daca dumneavoastra consumati mai mult decat arde organismul, veti depozita calorii si, prin urmare, veti acumula greutate. Daca veti arde mai multe calorii decat primiti prin alimentatie, veti scadea in greutate. Cel putin asa stau lucrurile... la prima vedere.
04.11.2010
Timp estimat de citire:
2 minute, 56 secundeExista insa anumiti factori care determina cat de mult mancam si cat de activi suntem din punct de vedere fizic. Avem in vedere atat factori biologici si psihologici, dar si factori sociali, legati de mediul in care traim. Acesti factori contribuie, in proportii diferite, la starea de supraponderalitate a unei persoane. In cazul lui X, poate fi vorba despre 80% biologie si 20% psihologie, pe cand in cazul lui Y, aceste procente pot fi inversate. Apoi, avem si cazul lui Z, ale carui probleme cu greutatea sunt cauzate de mediul social.
Factorii incriminati
Sa discutam mai intai despre genetica. Cu siguranta ati descoperit dovezi in jurul dumneavoastra ale rolului determinant al geneticii in ceea ce priveste greutatea. In momentul in care vedem, spre exemplu, o femeie supraponderala impreuna cu fiica sa adolescenta care are exact aceeasi forma a corpului, trebuie sa recunoastem ca genetica a contribuit si ea la aceasta situatie. Mai mult decat atat, in momentul de fata, se estimeaza ca 25 pana la 40% din cazurile de supraponderalitate/obezitate au la baza factorii genetici. Este acest procent mare sau mic?
Initial, oamenii erau de parere ca problemele legate de greutate depindeau exclusiv de controlul personal. Considerau ca biologia nu juca niciun rol in acest domeniu. Pentru ei, un procent de 25-40% ar fi fost unul ridicat. Cu toate acestea, trebuie sa observam ca obezitatea nu este 100% mostenita genetic. O mai mare importanta o au factorii psihologici si sociali, decat cei biologici.
Legatura dintre alimentatie si emotiile negative
In ceea ce priveste factorii psihologici, trebuie sa precizam ca, pentru ca acestia sa aiba o influenta considerabila asupra greutatii unei persoane, scopul principal al mancarii trebuie sa fi fost deturnat, distorsionat. In loc sa manance pentru a-si satisface o nevoie biologica, oamenii ajung sa manance pentru a face fata stresului, depresiei, anxietatii, singuratatii si lista poate continua la nesfarsit.
Alimentatia, act social
Factorii sociali pot contribui si ei la determinarea greutatii unei persoane. De cand suntem mici, dezvoltam o anumita atitudine si obiceiuri specifice referitoare la mancare si la modul in care aceasta ar trebui sa fie consumata. Grupul social din care facem parte sau etnia ne pot influenta obiceiurile culinare. Ne celebram toate sarbatorile cu mancare. Le oferim mancare oamenilor drept multumire sau atunci cand vrem sa ii facem sa se simta mai bine. Acest climat social poate crea probleme multor persoane.
Cea mai buna cale pentru a reusi sa va controlati greutatea este sa va schimbati stilul de viata si obiceiurile pe care le aveti, indiferent de cauza. Daca, spre exemplu, dumneavoastra mancati ca un raspuns la o emotie puternica, nu trebuie sa mergeti sa va cumparati tratate de psihologie pentru a intelege in profunzime ce se intampla de fapt cu psihicul dumneavoastra. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa fiti constienti ca exista o legatura intre actiunea de „a manca” si aceste emotii si ca aceasta legatura poate fi intrerupta.
Cheia succesului pe termen lung o reprezinta intelegerea si schimbarea sistematica a obiceiurilor si a asocierilor pe care vi le-ati creat referitoare la mancare.
Va uram spor la slabit cu placere!
Dr. Cristian Panaite
Medic nutritionist
Clinica de Nutritie Kilostop – Slabeste cu placere
www.kilostop.ro
Fragilitatea fizică, un important factor de risc pentru depresie
04.06.2024