De ce să consumi ridichi primăvara aceasta?
Ridichile roșii cunoscute și sub denumirea de ridichi de lună sunt „vânate” primăvara de cum apar pe tarabe datorită gustului lor ușor picant și texturii crocante pentru care sunt foarte apreciate. Pe lângă aceste calități, ridichile aduc și o serie de beneficii pentru sănătate care sunt mai puțin cunoscute, însă nu trebuie ignorate.
28.03.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 43 secundeTocmai din acest motiv am dorit să profităm de faptul că suntem în plin sezon și să promovăm aceste beneficii pe care le atrage consumul de ridichi, acum cât încă mai ai timp să le găsești în piață sau să ți le culegi direct din grădină.
Câteva cuvinte despre ridichile de lună
Ridichile de lună sunt înrudite cu varza, conopida, gulia și chiar cu broccoli, făcând parte din aceeași familie – cea a cruciferelor. Partea care se consumă este rădăcina, care se dezvoltă rapid, fiind nevoie să treacă aproximativ o lună de la momentul cultivării până la recoltare. Nu se cunoaște cu exactitate zona din care provin ridichile de lună, însă cert este faptul că acestea erau foarte populare încă din anticitate. Grecii și romanii se pare că erau mari amatori de ridichi, iar în zilele noastre aceeași afinitate o au europenii, locuitorii din America de Nord și de Sud, precum și asiaticii.
Casă nu ne îndepărtăm foarte mult, trebuie spus că ridichile de lună se bucură de popularitate și România, unde sunt consumate cu preponderență în formă crudă.
Ce elemente nutritive conțin ridichile de lună
În mare parte, ridichile conțin apă, ce are o pondere de 90% în compoziția rădăcinilor pe care le consumăm. În același timp, ridichile sunt și o bună sursă de vitamine și minerale, la care se mai adaugă o cantitate importantă de fibre. Dintre vitamine se remarcă aportul sporit de vitamina C și vitamine din complexul B, la care se adaugă în cantități mai mici vitaminele A, E și K. În privința mineralelor putem menționa fierul, calciul, sodiul, potasiul, magneziul, manganul zincul și cuprul.
Ca valori nutritive, ridichile au 17,7 calorii la suta de grame, 3,5 grame de carbohidrați, 1,6 grame de fibre, 0,7 grame de proteine, 39 de miligrame de sare și doar 0,1 grame de grăsimi.
Care sunt beneficiile consumului de ridichi
Spuneam mai devreme că ridichile atrag o serie de beneficii, iar acestea se datorează atât nutrienților pe care îi conțin, dar și grăsimilor și caloriilor care le lipsesc în bună măsură. Pentru a te motiva să profiți din plin de faptul că suntem în plin sezon al ridichilor, îi prezentăm în continuare care sunt aceste beneficii.
Scăderea în greutate
După cum ai putut observa din capitolul anterior, ridichile conțin în mare parte apă iar aportul caloric este unul redus. De aceea nu trebuie să își faci griji că te îngrași dacă mănânci ridichi, mai ales că datorită fibrelor pe care le conțin nu vei putea consuma o cantitate însemnată.
Așadar, ridichile nu îngrașă întrucât conțin puține calorii și totodată induc și mențin senzația de sațietate datorită fibrelor care râmân mai mult timp în stomac. În acest fel vei mânca mai puțin, iar acest lucru te va ajuta să slăbești fără a te înfometa.
Îmbunătățirea digestiei
Rolul benefic al fibrelor vegetale din ridichile de lună nu se rezumă la atât, acestea având un rol important și in procesul digestiv. Pentru că nu se digeră si sunt eliminate ca atare din organism, fibrele adaugă volum materiilor fecale și facilitează astfel tranzitul intestinal. Datorită fibrelor pe care le conțin, ridichile sunt eficiente în prevenirea și combaterea anumitor tulburări digestive precum indigestia, balonarea sau constipația.
Întărirea sistemului imunitar
Ridichile se numără printre alimentele care constituie o bună sursă de vitamina C, o porție normală consumată la o masă putând furniza 14% din necesarul zilnic. Vitamina C este cunoscută ca un nutrient important pentru sistemul imunitar, fiind implicată in producția de leucocite, ce constituie principala armă cu care organismul luptă împotriva agenților patogeni. Totodată, vitamina C stimulează producția de anticorpi de către aceste celule, de această dată fiind vorba de molecule specifice care atacă și neutralizează agenții patogeni.
Astfel, consumând cât mai multe ridichi primăvara ajuți sistemul imunitar să se refacă mai ușor după sezonul rece când a fost mai intens solicitat din cauza circulației virusurilor respiratorii.
Prevenirea unor boli cronice
Rolul vitaminei C nu se rezumă doar la întărirea sistemului imunitar, fiind și un puternic antioxidant. Aceasta înseamnă că reduce și previne stresul oxidativ, care este efectul acțiunii unor compuși nocivi din organism, numiți radicali liberi. Aceștia au o structură instabilă din cauza numărului impar de electroni iar din acest motiv reacționează cu celulele din țesuturi, provocând acel proces numit stres oxidativ. În urma acestuia, celulele își modifică structura și funcționalitatea, ceea ce poate duce la apariția unor forme de cancer și a altor boli cronice.
Vitamina C furnizată de ridichi neutralizează radicalii liberi și astfel protejează celulele de stresul oxidativ și toate celelalte probleme ce pot apărea.
Menținerea sănătății inimii
Ridichile conțin sodiu și potasiu, două minerale esențiale care contribuie la menținerea echilibrului hidric. Pe lângă efectele benefice, sodiul generează și retenția de apă, care determină organismul să producă mai mult sânge. Odată cu creșterea volumului de sânge crește și tensiunea arterială, care determină ulterior apariția altor probleme cardiovasculare.
Potasiul anulează însă acest efect negativ al sodiului, provenind retenția de apă și apariția hipertensiunii arteriale, care este cauza majorității afecțiunilor cardiovasculare.
Câte soiuri de ridichi există
În România, se cultivă și se consumă cu preponderență ridichi de lună, ușor de recunoscut datorită formei rotunde și culorii roșii a cojii. Cu toate acestea mai există și alte varietăți de ridichi asemănătoare la gust și textură, însă diferite în ceea ce privește aspectul. Dacă vrei să încerci și alte varietăți de ridichi decât cele care se găsesc în mod uzual prin piețe, iată câteva recomandări:
- Ridichi lunguiețe – sunt tot ridichi de lună cu coaja roșie și miezul alb, însă forma este una alungită;
- Ridichi de lună French Breakfast – ca formă sunt și aspect asemănătoare cu ridichile lunguiețe, dar se disting de acestea datorită culorii albe pe care o are coaja din partea inferioară.
- Ridichi Crerry Belle – pot fi considerate niște ridichi de lună rotunde în miniatură, fiind identice cu acestea ca formă și aspect dar, având dimensiuni mult mai mici;
- Ridichi Daikon – deja nu mai există nicio similitudine cu ridichile cu care suntem obișnuiți, cele din acest soi fiind asemănătoare ca formă și dimensiune cu un dovlecel. Așadar sunt mult mai mari decât ridichile de lună și se mai deosebesc de acestea prin culoarea albă a cojii. Miezul este tot alb, iar gustul mai puțin picant.
- Ridichi Malaga – ca formă și dimensiune seamănă cu ridichile de lună, însă coajă este de culoare mov.
- Ridichi Rose Heart – au dimensiunea unei ridichi obișnuite și formă rotundă, dar ca aspect se disting datorită cojii albe și miezului de culoare mov.
- Ridichi Negre – ca formă și dimensiune seamănă mai degrabă cu sfecla, au coaja neagră și aspră, iar miezul e alb cu textură mai densă și un gust mai picant decât al ridichilor de lună.
Totul despre beneficiile consumului de măsline
23.10.2024