Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?
Pe măsură ce subiectele despre alimentație și stil de viață sănătos sunt tot mai intens abordate în spațiul public, apa minerală carbogazoasă a devenit obiectul unor controverse privind oportunitatea consumului său. Astfel, în timp ce multe voci susțin consumul de apă minerală carbogazoasă, altele promovează o serie de mituri conform cărora acest consum nu ar fi chiar foarte benefic, existând și opinii total împotriva apei minerale carbogazoase.
09.03.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 48 secundeCu atâtea informații contradictorii venind din toate părțile, este dificil să înțelegi dacă este bine sau nu să consumi apă minerală carbogazoasă. De aceea, am decis să abordăm și noi subiectul și să îți spunem ce este adevărat și ce nu în tot ceea ce se spune despre apa minerală carbogazoasă.
Apa minerala carbogazoasă – informații generale
Apa minerală provine din surse naturale, care pot fi izvoare de suprafață sau foraje de mare adâncime, prin care aceasta este extrasă pentru a fi apoi îmbuteliată. Denumirea se datorează conținutului de minerale, care variază în funcție de sursa de proveniență.
În cazul apei minerale carbogazoase vorbim de o apă care conține și dioxid carbon – compus chimic ce îi conferă acea aciditate specifică. Unele ape minerale carbogazoase conțin dioxidul de carbon în mod natural, în timp ce altele sunt îmbogățite industrial cu aceast gaz. În multe cazuri, și apele minerale care conțin dioxid de carbon în mod natural sunt supuse acestui proces, întrucât concentrația este prea mică pentru a-i da acea aciditate pronunțată, caracteristică apei minerale carbogazoase.
Mituri si adevăruri legate de consumul de apă minerală carbogazoasă
Asocierea cu dioxidul de carbon, dar și cu sucurile acidulate – care nu se numără printre cele mai sănătoase băuturi – se pare că este baza de la care au pornit o serie de mituri legate de consumul de apă minerală carbogazoasă. Unele dintre ele conțin un sâmbure de adevăr, în tip ce altele sunt total neadevărate, iar în cele ce urmează ți le prezentăm pe cele mai des vehiculate.
Apa minerală carbogazoasă împiedică absorbția calciului?
Conform acestui mit, apa minerală carbogazoasă ar împiedica, sau cel puțin ar încetini, creșterea oaselor și a densității acestora, prin faptul că inhibă absorbția calciului de către organism.
De fapt, apa minerală carbogazoasă conține ea însăși o anumită cantitate de calciu, care este asimilată de organism odată cu calciul provenit din alimente. Așadar, consumul de apă minerală carbogazoasă nu influențează cu nimic absorbția calciului în organism, prin urmare nu inhibă sau nu îngreunează dezvoltarea sistemului osos ș ia dinților.
Apa minerală carbogazoasă îngrașă?
Se poate spune acest lucru despre apa minerală carbogazoasă doar în aparență, pentru că aceasta provoacă balonare dacă este consumată rapid în cantități mari. Balonarea determină o creștere de volum la nivelul taliei, însă aceasta este doar temporară, până când organismul elimină gazul de dioxid de carbon degajat din apa minerală.
Pe de altă parte, balonarea conferă o senzație de sațietate, care inhibă foamea și determină un consum mai scăzut de alimente, astfel că apa minerală carbogazoasă poate ajuta în curele de slăbire.
Apa minerală carbogazoasă afectează dantura?
Acest mit este inspirat de sucurile acidulate, care pot să aibă acest efect din cauza conținutului ridicat de zahăr, însă doar dacă sunt consumate în mod uzual și în cantități ridicate. Așadar, nu aciditatea atacă în mod special smalțul dinților, ci zahărul, iar în cazul apei minerale carbogazoase nu putem vorbi de acest ingredient.
E drept că și aciditatea poate avea un efect negativ asupra smalțului dinților, însă pentru aceasta ar fi nevoie de un consum foarte mare de apă minerală carbogazoasă, zi de zi.
Apa minerală carbogazoasă nu hidratează suficient?
De această dată, mitul are la bază faptul că apa minerală carbogazoasă nu poate fi băută în cantități la fel de mari precum apa plată, dat fiind efectul de balonare despre care tocmai am amintit.
Astfel, senzația de sațietate se instalează uneori înainte ca cea de sete să dispară, iar de aici a apărut preconcepția că apa minerală carbogazoasă nu hidratează. De fapt, nu există nicio diferență din acest punct de vedere între apa minerală carbogazoasă și cea plată.
Apa minerală provoacă arsuri la stomac?
Este adevărat că apa minerală carbogazoasă poate accentua aceste probleme la nivel gastric, însă nu poate fi considerată factor generator. Arsurile la stomac sunt simptome ale unor afecțiuni gastrice și apar pe fondul unei acidități crescute.
Este normal ca, în astfel de condiții, apa minerală carbogazoasă să amplifice senzația de arsuri la stomac, din cauza acidității sale, însă persoanele sănătoase o pot consuma fără să aibă ulterior astfel de probleme
Apa minerala carbogazoasa – beneficii si contraindicații
Probabil că încă aștepți un răspuns ferm la întrebarea din titlu, însă acesta depinde de anumite circumstanțe după cum vom arăta în cele ce urează.
Consumul de apa minerala carbogazoasa – beneficii importante
Mai întâi, îți prezentăm argumentele care pledează în favoarea răspunsului pozitiv, încurajând totodată consumul de apă minerală carbogazoasă.
Apa minerală carbogazoasă nu este tratată chimic
Spre deosebire de apa din rețelele publice, care conține clor și alte substanțe adăugate pentru a o face bună pentru consum, apa minerală carbogazoasă este o apă pură, provenind direct din surse naturale. Astfel, nu are nevoie de niciun tratament chimic, iar procedurile de îmbogățire cu dioxid de carbon nu au niciun efect negativ asupra calităților sale.
Conține minerale beneficie pentru organism
După cum am amintit mai devreme, apa minerală carbogazoasă conține diferite minerale, care reprezintă una din resursele esențiale pentru organism.
Calciul, magneziul și potasiul sunt cele mai importante substanțe ce pot fi găsite în compoziția apelor minerale, care pot deveni astfel o bună sursă de nutrienți.
Ajută în tratamentul mai multor afecțiuni
În multe zone cu izvoare de apă minerală s-au dezvoltat stațiuni balneare, în care oamenii vin să își trateze diferite afecțiuni sau să facă o cură cu aceste ape benefice pentru sănătate.
Așadar, apa minerală carbogazoasă este folosită și în scop terapeutic, îmbunătățind starea de sănătate a pacienților cu boli cronice și ajutând la vindecarea unor afecțiuni sau la recuperarea după boală.
Când se recomandă evitarea consumului de apă minerală carbogazoasă?
În ciuda acestor beneficii, există și o serie de contraindicații, care înclină balanța către un răspuns negativ la întrebarea ce dă titlul acestui material.
În primul rând, consumul de apă minerală carbogazoasă nu este recomandat persoanelor care suferă de gastrită, ulcer reflux esofagian și alte afecțiuni digestive, din cauză că aciditatea poate accentua simptomele acestor boli.
Și în cazul pacienților care suferă de sindromul colonului iritabil se recomandă un consum redus de apă minerală carbogazoasă, întrucât balonarea le poate provoca neplăceri.
Consumul de apă minerală carbogazoasă nu este recomandat nici celor care merg la sală, aleargă prin parc sau fac alte activități fizice intense, tot din cauza balonării temporare pe care aceasta o generează.
În schimb, la finalul unei astfel de activități epuizante este recomandat să bei apă minerală carbogazoasă, datorită conținutului de substanțe care înlocuiesc electroliții eliminați prin transpirație și ajută organismul să se hidrateze rapid.
În final, mai trebuie precizat că apa minerală carbogazoasă trebuie consumată cu moderație, întrucât elementele minerale pe care le conține pot deveni nocive dacă se acumulează în cantități foarte mari. De asemenea, persoanele care suferă de diferite afecțiuni trebuie să ceară sfatul medicului curant, acesta fiind cel mai în măsură să le sfătuiască în privința consumului de apă minerală carbogazoasă, eventual să le recomande un sortiment care să ofere și beneficii în raport cu problemele lor de sănătate.
Beneficiile și riscurile consumului de murături
28.11.2024