Cura de slabire si inamicii ei
Sunt multi care incep o cura de slabire, dar nu reusesc pentru ca nu au destula vointa. Exista persoane supraponderale care nu isi mai pun problema sa slabeasca. Unii poate sunt mutumiti cu infatisarea lor. Dar mai sunt altii care, desi nemultumiti, nu intreprind nimic pentru schimbare. Care sa fie motivul?
05.05.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 21 secundeDepresia
O persoana depresiva se simte trista, nemotivata, lipsita de energie si ar vrea sa doarma mai tot timpul. Sunt cazuri cand suferinzii de depresie nu mai mananca si incep sa piarda din greutate intr-un ritm ingrijorator. Exista si reversul situatiei, cand depresivul nu se mai poate opri din mancat. Depresia „paralizeaza” vointa si acele actiuni simple, care te ajuta intr-o dieta de slabire par imposibile. Este de neinteles pentru persoanele depresive sa aiba energia de a face exercitii fizice sau interesul de a urma o dieta de slabit. De aceea, in asemenea cazuri se impune vizita la un medic specialist. Cu cat se amana mai mult vizita, cu atat situatia va fi mai greu de remediat. Depresivul nu se poate ajuta de unul singur si nu trebuie invinovatit pentru lipsa lui de vointa.
Anxietatea
Al doilea factor psihologic care ne impiedica sa urmam o dieta cu rezultate multumitoare este anxietatea. Daca esti stresat, esti ingrijorat constant in legatura cu o multime de probleme, vei gasi prea putin timp pentru tine insuti. Anxietatea duce la neglijarea orelor obisnuite de masa, nu mai conteaza ce se mananca si cum se mananca. Toti acesti factori impiedica pierderea kilogramelor sau, dimpotriva, aduc kilograme in plus. Daca iti dai seama de aceste simptome, vizita la medicul specialist este cea mai indicata. Anxietatea prelungita poate duce la slabirea organismului (chiar daca esti gras, vei simti ca nu ai destula energie) sau imbolnavire (boli ale sistemului digestiv sau boli de piele).
Deceptiile
Oamenii sunt „maestrii” in a avea deceptii. Cel mai intalnit subiect al deceptiei este chiar persoana deceptionata. Parerea proasta despre sine are diferite motive: persoana in cauza nu se simte in stare sa respecte un program, nu crede ca ar merita o imagine mai buna, nu are suficienta incredere in corpul ei, nu crede ca o persoana anume o apreciaza intr-atat incat sa merite efortul unei schimbari. In oricare situatie, autodeceptia este o frana in calea schimbarii. Daca observi ca in privinta multor actiuni doar te gandesti sa le faci, dar nu le faci pentru ca nu crezi ca poti, atunci esti o persoana care sufera, poate fara sa stie, de autodeceptii.
Succcesul intr-o dieta de slabit depinde si de psihicul tau!
Daca nu iti plac kilogramele in plus de pe talie si inca nu ai intreprins nimic ca sa te schimbi, e cazul sa fii mai atent la cum te simti in fiecare zi. Esti mai mereu trist si apatic? Cere ajutor prietenilor sau psihologului. Rezulatele nu vor intarzia sa apara.
Andrei Radu
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
„Ce să mănânc ca să slăbesc?” - reguli general valabile
11.09.2024