Cum se iau corect suplimentele nutritive
Sunt la moda curele. De slabire, de tonifiere, de detoxifiere, de vitaminizare, de stimulare a imunitatii. Atunci cand o astfel de cura este facuta corect, ea ajuta organismul sa isi mentina sau recapete buna functionalitate. Insa cand aceste cure sunt facute gresit sau intr-un moment in care nu era nevoie de asa ceva, ele pot dezechilibra metabolismul si determina aparitia efectelor negative cat se poate de serioase.
23.05.2012
Timp estimat de citire:
4 minute, 1 secundaNu insist in articolul de fata asupra curelor de slabire tinute fara motiv, pentru ca am vorbit de ele si de urmarile lor de multe alte ori. Ma refer strict la diferite suplimente la care apelam adesea din proprie initiativa si doar pentru ca am vazut o reclama sau ne-a spus o prietena ca este vorba de un produs cu efecte binefacatoare.
Consultati medicul inainte de o cura cu suplimente
Mai intai de toate, fie ca este vorba de minerale, vitamine sau de suplimente din plante, vorbim de substante chimice pe care le introducem in organism cu buna stiinta. Alaturi de actiunea principala, toate substantele au si actiuni colaterale, uneori pozitive, alteori negative. Toate aceste efecte trebuie bine cunsocute inainte de inceperea curei si, de regula, este recomandat sa cerem sfatul medicului nostru curant. Multe suplimente pot interfera cu alte medicamente pe care le luam in mod obisnuit, amplificandu-le sau scazandu-le efectul. Medicul va sti sa dea un sfat avizat in scopul corectarii actiunii amintite, fie marind, fie micsorand doza de medicament, pe perioada curei cu suplimente.
Sa nu uitam ca exista suplimente pentru copii si suplimente pentru adulti. Inainte de a da copilului un produs care ne-a facut noua bine, nu este rau sa intrebam medicul de familie. Copilului i-ar putea face rau. Un exemplu: curele de detoxifiere pe baza de fibre sunt excelente pentru adult si senior, dar pot demineraliza organismele tinere, impiedicand o absorbtie corespunzatoare a calciului, fierului, magneziului etc.
Suplimentele au nevoie de timp pentru a-si face efectul
Am racit des in ultimul timp si dorim sa ne crestem imunitatea prin echinacea sau un supliment probiotic?! Ne simtim lipsiti de energie vitala, obositi, stresati si avem nevoie de un supliment cu minerale sau vitamine?! Da, astfel de situatii sunt foarte frecvente, dar oare cat de repede asteptam efectele pozitive?! Cum, desi luam deja echinacea de 4 zile, racim din nou?! Suplimentul sa nu fie bun?! Ei bine, raspunsul este la indemana insa nu suntem noi pregatiti sa il acceptam: suplimentele au nevoie de timp pentru a actiona! Nu ne aflam in fata unor substante puternice care actioneaza instantaneu si ale caror efecte apar in 4-6 ore! Tocmai de aceea nu se numesc medicamente, ci suplimente alimentare!
Pentru sporirea imunitatii e nevoie sa actionam din timp, si inca de la sfarsitul toamnei sa facem o cura de stimulente; pentru vitaminizare si remineralizare e cazul sa recurgem la suplimente cu cateva saptamani inainte de perioada de examene. Asa cum alimentatia sanatoasa nu are efecte de azi pe maine, nici suplimentele nu actioneaza peste noapte.
Cand e necesara o cura
Daca in cazul produselor din plante administrea, chiar ne-necesara, dar corect facuta nu conduce la efecte problematice, in cazul suplimentelor mineralo-vitaminice sau cu diversi nutrienti, acestea pot sa apara daca luam produsul fara sa fie nevoie. Daca suntem perfect sanatosi, nu tinem nicio cura de slabire, consumam cel putin numarul de calorii de care avem nevoie, provenind din alimente diverse si nerafinate, inseamna ca sigur nu avem nevoie de suplimente. Daca, insa, am redus drastic numarul de calorii, eventual sub 1500-1300, avem nevoie sigur de minerale si vitamine care sa ne compenseze ceea ce ne-ar fi venit prin intermediul alimentelor.
Cititi cu atentie prospectele
Problemele osteo-articulare pot necesita suplimente de vitamina D si calciu, cele cardio-vasculare, de acizi grasi omega 3, hemoragiile mai mari sau mai mici, dar repetate, de suplimente de fier etc. Oricare dintre suplimente trebuie luat doar in cantitatile adecvate varstei si greutatii si doar pe o durata limitata de timp. De altfel, pe pliantele insotitoare, toate aceste date sunt inscrise cat se poate de clar, iar in cazul nutrientilor se arata si cat din doza zilnica recomandata este acoperit de un comprimat, fiola, gelula de produs. Ce se intampla daca depasim dozele?! Efectele pot fi cel putin neplacute, si as da ca exemplu hipervitaminozele ce pot aparea in cazul vitaminelor liposolubile. Primele semne de hipervitaminoza (indiferent de vitamina implicata) sunt greata, varsaturile, inapetenta, starea genereala de rau.
Inainte de a incheia, atrag atentia in mod special asupra suplimentelor luate in decursul sarcinii. Recomand in mod special doamnelor aflate in primul si al treilea trimestru sa ia multivitamine si multiminerale. Dar le recomand sa ia NUMAI produse destinate femeilor gravide, deoarece asocierea dupa bunul plac de minerale si vitamine separate poate sa duca la depasirea dozelor recomandate.
Deci atentie: suplimentele sunt utile, daca le luam… „cu cap”.
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa
Cum să reduceți zahărul din alimentația zilnică
26.09.2024