Cum să dormi mai bine: soluția ingenioasă de a îmbunătăți calitatea somnului
Într-o foarte mare măsură sănătatea noastră este influențată de calitatea somnului, un somn bun în fiecare noapte asigurând funcționarea optimă a organismului. Din păcate însă, tot mai mulți dintre noi avem probleme serioase la acest capitol. De altfel, prea puțini oameni pot afirma sus și tare că dorm bine noapte de noapte, pentru a se odihni corespunzător. Ei bine, un nou experiment de patru săptămâni vine să schimbe lucrurile, dezvăluind un mod foarte simplu și eficient de a crește calitatea somnului.
27.11.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 59 secundeO echipă de cercetători de la Universitatea Tehnică din Danemarca a analizat somnul a 29 de voluntari, folosind sistemele de ventilație existente în dormitoarele acestora pentru a varia rata de circulație a aerului peste noapte.
După ce au monitorizat calitatea somnului timp o săptămână, în care nu s-a făcut nicio modificare a obiceiurilor curente ale participanților, autorii studiului au mărit ulterior ratele de ventilație, pentru câte o săptămână. La final, rezultatele obținute la ratele de ventilație scăzută, moderată și ridicată au fost comparate cu cele înregistrate în săptămâna de referință.
În dormitorul bine ventilat, se doarme bine garantat
Datele au relevat că, pe măsură ce ratele de ventilație au crescut, calitatea somnului a crescut și ea, iar numărul de treziri nocturne a scăzut.
„Calitatea somnului, obiectiv măsurată, s-a îmbunătățit atunci când rata de ventilație a fost mai mare, prin creșterea vitezei ventilatorului”, precizează cercetătorii.
Pentru a evalua calitatea somnului, cercetătorii au recurs la ajutorul dispozitivelor de urmărire purtate la încheietura mâinii, dar nu s-au limitat doar la acestea. Ei au efectuat multe alte măsurători. Pentru fiecare setare de ventilație, ei au înregistrat concentrația de dioxid de carbon (CO2), umiditatea, nivelul de particule în suspensie (PM) și temperatura.
În mod firesc, ratele de ventilație au avut un impact semnificativ asupra nivelurilor de CO2 și PM, o ventilație mai redusă însemnând concentrații mai mari în ambele cazuri. Echipa de cercetători a observat, de asemenea, că ratele mai mari de ventilație au redus umiditatea din dormitoare.
Legătura cu CO2, încă neelucidată
Deși cercetările anterioare au identificat asocieri între ventilația deficitară și performanțele cognitive slabe, acest studiu nu a arătat nicio diferență în ceea ce privește capacitățile cognitive dimineața. Foarte probabil pentru că nivelurile de CO2 au rămas sub un anumit prag, sugerează cercetătorii.
Cercetătorii doresc să efectueze alte experimente în care să examineze mai îndeaproape relația dintre factori precum concentrația de CO2 și umiditatea, precum și modul în care aceștia afectează calitatea somnului. Oricum ar sta lucrurile, ceea ce ar trebui să reținem este că, indiferent de motivele care stau la baza acestora, rezultatele studiului de față au demonstrat că o cameră bine ventilată înseamnă un somn mai bun. În definitiv, e ceea ce contează cu adevărat.
Cercetarea a fost publicată în „Science of the Total Environment”.
Motivul real pentru care e atât de greu să te menții după ce slăbești
03.12.2024