Cum ne monitorizam corect greutatea

Iulia Hadarean, nutritionist dietetician

Timp estimat de citire3 minute, 22 secunde

In procesul de pierdere a kilogramelor este deosebit de important sa stim sa ne automonitorizam, in vederea atingerii greutatii ideale. Fie ca suntem insotiti pe acest drum de o persoana specializata in nutritie sau suntem singuri, trebuie sa stim in permanenta de unde am plecat, unde ne situam si unde dorim sa ajungem.

Afla cum sa iti monitorizezi corect greutatea pentru a ajuta procesul de slabire!

Acest lucru il putem controla prin monitorizarea continua a greutatii, si anume cantarirea periodica. Spun periodica, pentru ca o cantarire zi de zi poate avea efecte negative in atingerea telului.

Ce se intampla cand ne cantarim prea des?

Cantaritul prea des poate distruge vointa prin faptul ca rezultatele nu se vad atat de rapid pe cat unele persoane si-ar dori. Intr-un proces sanatos, slabirea trebuie sa se faca treptat si astfel rezultatele nu se vad de la o zi la alta. Urcatul pe cantar zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi se poate transforma, totodata, intr-o obsesie care ne controleaza in totalitate. Mai mult, persoanele care se cantaresc des si prin acest fapt nu vad rezultate incurajatoare, ajung sa renunte mult mai usor la planul de alimentatie decat cele care nu fac acest lucru.

Ideal este sa ne cantarim o data la 5-7 zile, mai precis o data pe saptamana. Se alege o zi mai convenabila, in functie de preferinte, dar cele mai multe persoane opteaza pentru ziua de luni. Acest interval de timp este eficient cand se slabeste, caci atunci se vor vedea si rezultate!

Greutatea fluctueaza!

Este important de retinut ca greutatea poate fluctua de la o zi la alta (cu aproximativ 1-2 kilograme) si de mai multe ori pe zi. Asa ca greutatea de dimineata nu va fi intotdeauna la fel cu cea de seara, depinzand mult de alimentatia din ziua respectiva, tranzitul intestinal si lichidele consumate. Greutatea corporala cat mai exacta o putem afla cel mai bine dimineata, dupa trezire, inainte de micul dejun si daca se poate si dupa mersul la toaleta.

Astfel, in timpul urmarii unui plan de alimentatie pentru slabire este indicat sa ne cantarim o data pe saptamana in aceeasi zi, dimineata, iar rezultatele sa fie notate intr-un tabel. Urmarind astfel datele inregistrate se tine evidenta mult mai usor, neaparat tinandu-se cont de greutatea de pornire si telul propus.

Exemplu de plan pentru urmarirea greutatii:

GREUTATEA INITIALA:

DATA:

ORA:

GREUTATEA:

03.02.2014

9.00

 

10.02.2014

9.00

 

17.02.2014

9.00

 

24.02.2014

9.00

 

TELUL PROPUS:

       

 

Jurnalul alimentar, o metoda din ce in ce mai apreciata

Jurnalul alimentar este reprezentat de inregistrarea scrisa (pe hartie sau electronica) a tuturor alimentelor consumate pe o perioada definita de timp. Este un lucru important cand vine vorba de pierdere in greutate, deoarece cu ajutorul lui se poate constientiza exact ce fel de alimente s-au consumat, in ce cantitati si la ce ore.  

Multe persoane sunt constiente de ce tipuri de alimente aleg sa consume, dar nu dau importanta cantitatilor. Prin metoda jurnalului alimentar se pot ajusta cantitatile si astfel kilogramele vor scadea mult mai usor. Mai mult, prin notarea meselor va creste sentimentul responsabilitatii, cel care nu va lasa sa se faca excese alimentare.

Jurnal dietei tale pentru o luna

Se recomanda ca jurnalul alimentar sa fie tinut aproximativ o luna si in orice mod este favorabil (intr-o agenda, in format electronic pe calculator sau printr-o aplicatie pe telefon). Dupa ce se incheie timpul prestabilit in care a fost tinut, urmeaza consultarea lui. Se vor observa abaterile de la planul de alimentatie stabilit, orele nepotrivite la care s-a luat masa, daca s-au facut sau nu excese, ce fel de alimente s-au consumat in timpul weekendului sau in timpul saptamanii la locul de munca etc. Greselile se pot sublinia si, constinetizate, este mai probabil ca data urmatoare sa nu se mai repete.

Daca porniti la drum inarmati cu un numar de kilograme ce urmeaza sa fie date jos cu fiecare pas, asigurati-va ca stiti cum sa va verficati si sa va monitorizati pe termen lung. Astfel veti avea cele mai mari sanse de reusita! 

Iulia Hadarean

Nutritionist-dietetician

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

nutritionist dietetician

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate