logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • alimente nesănătoasă, de tip junk food

          STUDIU: Doar 5 minute de reclame la junk food îi fac pe copii să mănânce mai mult

          mai 14, 2025
          cum se face o flotare la perete

          Un antrenament de doar 5 minute pe zi poate avea un impact uriaș asupra sănătății

          aprilie 24, 2025
          radiografie dentara

          România, la coada clamentului în UE în privința sănătății orale

          martie 21, 2025
          opțiuni alimentare nesănătoase

          Doar 5 zile de dietă nesănătoasă pot declanșa efectele obezității asupra creierului

          martie 17, 2025
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Dieta cu arpacaș: reguli pentru o dietă sănătoasă și echilibrată

          Dieta cu arpacaș: reguli pentru o dietă sănătoasă și echilibrată

          mai 14, 2025
          dieta de 16 zile

          Dieta HBD: cum poți slăbi în 16 zile și să te menții pe termen lung

          mai 2, 2025
          Calorii: Ce sunt și cum să le folosești pentru a slăbi sau pentru a-ți menține greutatea

          Calorii: Ce sunt și cum să le folosești pentru a slăbi sau pentru a-ți menține greutatea

          aprilie 7, 2025
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • alimentația în adolescență

          Alimentația în adolescență – startul către un stil de viață sănătos

          aprilie 29, 2025
          alegeri alimentare sănătoase

          Alimentația – între nevoi, pofte, dorințe

          aprilie 28, 2025
          Moduri de preparare a ouălor

          Moduri de preparare a ouălor

          aprilie 22, 2025
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023
          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021
          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020
          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Salate pentru masa de Paște. Idei creative pentru mese echilibrate

          Salate pentru masa de Paște. Idei creative pentru mese echilibrate

          aprilie 14, 2025
          îndulcitori cu stevie

          Beneficiile consumului de stevie, rețete sănătoase cu stevie

          aprilie 8, 2025
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • ce este diabetul de tip 5

          Diabetul de tip 5: o nouă formă de diabet recunoscută oficial

          mai 12, 2025
          igiena dentară precară

          Igiena orală deficitară poate afecta inima

          mai 7, 2025
          Infecția cu Rotavirus: transmitere, simptome și prevenție

          Infecția cu Rotavirus: transmitere, simptome și prevenție

          aprilie 24, 2025
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • plimbarea zilnică

          4 metode prin care îți poți transforma plimbarea zilnică într-un antrenament eficient 

          aprilie 25, 2025
          Exerciții ușoare în caz de hernie de disc (video)

          Exerciții ușoare în caz de hernie de disc (video)

          aprilie 8, 2025
          Alergarea: ghid pentru începători și avansați

          Alergarea: ghid pentru începători și avansați

          aprilie 7, 2025
  • Psihologie
        • ce este anorexia

          Anorexia – între mituri și realitate

          mai 7, 2025
          noul an 2025

          2025, anul noilor pro(porții)

          decembrie 31, 2024
          cum sa reduci stresul si anxietatea

          10 metode validate de terapeuți pentru a reduce stresul și anxietatea

          noiembrie 11, 2024
          ce pot face oamenii creativi

          Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri

          octombrie 7, 2024
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • actrița Julia Roberts

          Cina preferată a Juliei Roberts: doar 3 ingrediente și multe proteine

          martie 4, 2025
          Restricții estetice pentru Otilia Bilionera, din cauza unei probleme de sănătate

          Restricții estetice pentru Otilia Bilionera, din cauza unei probleme de sănătate

          aprilie 4, 2024
          actrița Olivia Munn

          Actrița Olivia Munn și lupta sa cu cancerul mamar

          martie 14, 2024
  • Terapii alternative
        • capsule de salvie pentru slăbit

          Ce trebuie să știi despre capsulele de salvie pentru slăbit?

          februarie 27, 2025
          Ceai de frunze de dafin pentru slăbit: mit sau realitate?

          Ceai de frunze de dafin pentru slăbit: mit sau realitate?

          februarie 26, 2025
          Cele mai bune 3 ceaiuri asociate cu slăbitul. Ce spun studiile?

          Cele mai bune 3 ceaiuri asociate cu slăbitul. Ce spun studiile?

          februarie 10, 2025
          Ceai de cimbru pentru slăbit: mit sau realitate?

          Ceai de cimbru pentru slăbit: mit sau realitate?

          februarie 10, 2025
nutritie-sanatoasa

Cum ne dăm seama că un vin este de calitate

Mesele romantice, cele festive, dar și cele în care, pur și simplu, vrem să ne desfătăm simțurile, sunt întotdeauna însoțite de vin. De alegerea lui depinde în bună măsură atmosfera care se creează, ce energii și emoții se descătușează. Tocmai de aceea e atât de important să nu dăm greș în această privință.

10.04.2020

Natalia Talmacec
Cum ne dăm seama că un vin este de calitate
Timp estimat de citire

Timp estimat de citire:

6 minute, 19 secunde
Distribuie pe WhatsApp Distribuie pe Facebook

Piața vinului din România e plină de surprize, unele plăcute, altele nu prea. Avem vinuri care au făcut salturi calitative uimitoare, dar și multe produse de o calitate îndoielnică, pe care le găsim adesea, cumva pe picior de egalitate, pe aceleași rafturi în marile magazine. Cum facem diferența? Care sunt reperele pe care trebuie să le avem în vedere atunci când selectăm un vin? Adina Vulcan, marketing manager Aurelia Vișinescu Wines, ne ajută să ne lămurim.

Ce criterii trebuie să îndeplinească un vin pentru a fi considerat bun?

Ca să ne bucurăm de un vin, acesta trebuie să îndeplinească câteva condiții: să aibă miros, gust și postgust. Adică să aibă arome plăcute când îl mirosim, să aibă gustul pe care îl „promite” în miros și să îl simțim cât mai mult după ce l-am gustat/băut. De asemenea, este important ca vinul să fie echilibrat din punct de vedere al acidității (atenție, aciditatea nu este echivalentă cu efervescența), al alcoolului, al taninurilor, în cazul vinurilor roșii și al corpolenței.

Un vin bun are o culoare specifică tipului de vin (alb, rose, roșu), în concordanță cu soiul – unele soiuri de struguri sunt mai intense în culoare decât altele și cu vârsta lui. Vinurile învechite își schimbă proprietățile, inclusiv intensitatea culorii. Al doilea aspect la care trebuie să fim atenți este intensitatea aromelor atunci când îl mirosim. Unele soiuri sunt mai aromate decât altele – de exemplu Sauvignon Blanc sau Tămăioasa Românească, care sunt două soiuri de struguri albi generoși în arome.

După ce mirosim vinul, îl gustăm. Suntem atenți la intensitatea gustului, dacă este echilibrat și complex. Cu cât este mai lung finalul vinului după ce l-am gustat, cu atât el este de apreciat mai mult.

Așadar, ca să numim un vin de calitate, el trebuie să fie destul de intens, echilibrat, complex și persistent.

Dar cel mai important: ca să fie bun, un vin trebuie să ne placă! Cel mai bun vin este cel care e pe gustul nostru și se potrivește mâncării pe care o servim, stării de spirit sau ocaziei. Sau pur și simplu gustului personal.

Cum ne dăm seama că un vin este de calitate

Cât de relevant e prețul. Reprezintă o garanție că vinul e bun?

Este o întrebare la care se răspunde destul de greu fără a dezbate pe larg o mulțime de aspecte. Prețul vinului trebuie să reflecte calitatea lui și de aceea ne așteptăm să plătim mai puțin pe vinuri tinere, prietenoase, mai puțin „complicate”, ușor de înțeles și potrivite pentru a fi băute fără mâncăruri complicate sau ocazii speciale.

Când vine vorba de vinurile complexe, cu potențial de învechire, de calitate superioară, este important să înțelegem că acestea ne cer să scoatem mai mulți bani din portofel pentru că vom avea în pahar o experiență complexă și în spatele acelui vin sunt o mulțime de eforturi de producție, de la parcela de vie de unde vine și producția redusă de struguri, până la vinificație, învechire în butoi și în sticle etc.

Dar bineînțeles că, așa cum se întâmplă cu multe alte produse, uneori plătim și brandul. Sunt crame faimoase care vând producția de vin la licitații sau chiar înainte de recoltă! Asta se întâmplă pentru că acele chateau-uri și-au căpătat și confirmat notorietatea în timp.

Cum putem verifica dacă nu-i contrafăcut? Ce metode putem folosi?

Cred că la noi s-a perpetuat această poveste despre „vinul care nu a văzut struguri” sau alte „legende” de acest tip. Nu cred că există pe piața românească vinuri contrafăcute. Poate vinuri de calitate mai slabă, dar vinuri făcute din altceva decât struguri nu cred și sper că nu există. Ca să ne asigurăm că un vin este bun și nu este degradat, trebuie să ne placă cum miroase, să ne placă gustul și să nu ne lase un postgust neplăcut după ce îl bem.

Ce înseamnă un vin degradat?

Sunt câteva defecte ale vinurilor care se pot întâmpla din diferite motive – de exemplu vinul poate să oxideze dacă a avut contact cu aerul prin dop și capișon sau dacă nu a fost depozitat așa cum trebuie, vinul își pierde din strălucire, iar culoarea se modifică. Dacă lăsăm o felie de măr în contact cu aerul, va oxida. Același lucru se poate întâmpla și cu vinul nostru. Dopul de plută poate să fie o problemă uneori, pentru că pluta este naturală și își schimbă proprietățile și atunci avem ceea ce noi numim „defect de dop”.

Pe scurt, dacă vinul are un miros neplăcut (de carton ud, de fructe stricate, de pivniță neaerisită, oțet etc – mirosuri neașteptate într-un vin), atunci este un semn că vinul are un defect, fie că el este cauzat de oxidare, de defectul de dop (de plută), de bacterie, de expunere la lumină sau temperaturi înalte sau alți factori care dăunează proprietăților vinului.

Despre  depunerile care rămân uneori în pahar ce ne puteți spune? Reprezintă și acestea un defect?

Este important de specificat că unele vinuri pot avea depuneri, niște cristale pe care le vedem în pahar după ce turnăm vinul. NU este un semn de calitate slabă a vinului și nici un defect! Aceste cristale sunt depuneri de tartrați, complet inofensive vinului. Este semn că vinul cel mai probabil nu a fost stabilizat tartrit, adică nu s-a intervenit asupra lui foarte mult, astfel încât să avem în pahar un vin cât mai aproape de starea lui rustică, naturală. Stabilizarea tartrică implică răcirea vinului din vasul în care este stocat la o temperatură de -5 C pentru o anumită perioadă. Mulți producători de vin de calitate evită acest proces și de cele mai multe ori vom găsi pe etichetă o mențiune de tipul „NU A FOST STABILIZAT ȘI POATE PREZENTA DEPUNERI”. 

Vinul vechi este un veritabil deliciu pentru pasionați. Ce sfat aveți pentru un necunoscător care se întâlnește pentru prima dată cu un astfel de vin?

În primul rând, să NU agite sub nicio formă o sticlă de vin vechi. Când manipulăm o sticlă de vin vechi, ținând cont că în mod ideal aceasta a fost depozitată cum trebuie, orizontal, la temperatura de maxim 16 C și este posibil ca vinul să aibă depuneri, trebuie să fim cât mai gentili cu sticla! Vinul este un organism viu, trăiește, se transformă, când vinul a fost învechit în sticlă, este nevoie să îl tratăm cu grijă și multă atenție. Un astfel de vin trebuie decantat câteva ore, în funcție de tipul de vin și cât timp a stat în sticla respectivă.

Data publicarii: 10.04.2020Data ultimei actualizari: 02.08.2024

Etichete

Etichete:

cum alegem un vin, gust, vin alb, vin albvin, vin de calitate, vin rose, vin rosu

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

alegeri alimentare sănătoase
Alimentația - între nevoi, pofte, dorințe
Vreau să mănânc ceva! Îmi este poftă de... ceva! Aș mânca.....

28.04.2025

Alina Epure
nutritie sanatoasa
Moduri de preparare a ouălor
Moduri de preparare a ouălor

22.04.2025

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Alimente care reduc pofta de dulce. Alternative sănătoase la zahăr
Alimente care reduc pofta de dulce. Alternative sănătoase la zahăr

17.04.2025

Irina Gache
nutritie sanatoasa
Alimente bogate în vitamina K2: listă, beneficii, de ce sunt importante
Alimente bogate în vitamina K2: listă, beneficii, de ce sunt importante

15.04.2025

Elena Cornelia Dobre
nutritie sanatoasa
Carbohidrați complecși vs. carbohidrați simpli. Cum să faci alegeri sănătoase
Carbohidrați complecși vs. carbohidrați simpli. Cum să faci alegeri sănătoase

14.04.2025

Irina Gache
nutritie sanatoasa
Beneficiile consumului de ștevie, rețete sănătoase cu ștevie
Beneficiile consumului de ștevie, rețete sănătoase cu ștevie

10.04.2025

Ecaterina Lupașcu
nutritie sanatoasa
Făina Manitoba: ce este, beneficii și utilizări culinare
Făina Manitoba: ce este, beneficii și utilizări culinare

07.04.2025

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie
    21.01.2025
    0
  2. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306
  3. Dieta cu supă de varză
    18.08.2023
    182
  4. Dieta Oshawa
    18.08.2023
    181
  5. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150
  6. Am slăbit 12 kg într-o lună!
    19.10.2006
    66

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Noutati Sanatate Sport

Recomandări din alte categorii

Dieta cu arpacaș: reguli pentru o dietă sănătoasă și echilibrată
Cina preferată a Juliei Roberts: doar 3 ingrediente și multe proteine
Anorexia - între mituri și realitate
STUDIU: Doar 5 minute de reclame la junk food îi fac pe copii să mănânce mai mult
Consumul de semințe de mac: beneficii și contraindicații
Mersul pe jos vă ajută să slăbiți
tonica group
facebook
instagram
youtube
GALENUS SRL
Nr. Registrul Comerţului: J1999005916407
CUI: RO 11906760
Activitate principala: 5811
Adresă sediu social: Bucureşti, Bdul. Unirii, nr. 15, bl. B3, mezanin, sect. 4
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2025
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne