10.04.2020
1971


Timp estimat de citire:
2 minute, 16 secundeMesele romantice, cele festive, dar și cele în care, pur și simplu, vrem să ne desfătăm simțurile, sunt întotdeauna însoțite de vin. De alegerea lui depinde în bună măsură atmosfera care se creează, ce energii și emoții se descătușează. Tocmai de aceea e atât de important să nu dăm greș în această privință.
Piața vinului din România e plină de surprize, unele plăcute, altele nu prea. Avem vinuri care au făcut salturi calitative uimitoare, dar și multe produse de o calitate îndoielnică, pe care le găsim adesea, cumva pe picior de egalitate, pe aceleași rafturi în marile magazine. Cum facem diferența? Care sunt reperele pe care trebuie să le avem în vedere atunci când selectăm un vin? Adina Vulcan, marketing manager Aurelia Vișinescu Wines, ne ajută să ne lămurim.
Ce criterii trebuie să îndeplinească un vin pentru a fi considerat bun?
Ca să ne bucurăm de un vin, acesta trebuie să îndeplinească câteva condiții: să aibă miros, gust și postgust. Adică să aibă arome plăcute când îl mirosim, să aibă gustul pe care îl „promite” în miros și să îl simțim cât mai mult după ce l-am gustat/băut. De asemenea, este important ca vinul să fie echilibrat din punct de vedere al acidității (atenție, aciditatea nu este echivalentă cu efervescența), al alcoolului, al taninurilor, în cazul vinurilor roșii și al corpolenței.
Un vin bun are o culoare specifică tipului de vin (alb, rose, roșu), în concordanță cu soiul – unele soiuri de struguri sunt mai intense în culoare decât altele și cu vârsta lui. Vinurile învechite își schimbă proprietățile, inclusiv intensitatea culorii. Al doilea aspect la care trebuie să fim atenți este intensitatea aromelor atunci când îl mirosim. Unele soiuri sunt mai aromate decât altele – de exemplu Sauvignon Blanc sau Tămăioasa Românească, care sunt două soiuri de struguri albi generoși în arome.
După ce mirosim vinul, îl gustăm. Suntem atenți la intensitatea gustului, dacă este echilibrat și complex. Cu cât este mai lung finalul vinului după ce l-am gustat, cu atât el este de apreciat mai mult.
Așadar, ca să numim un vin de calitate, el trebuie să fie destul de intens, echilibrat, complex și persistent.
Dar cel mai important: ca să fie bun, un vin trebuie să ne placă! Cel mai bun vin este cel care e pe gustul nostru și se potrivește mâncării pe care o servim, stării de spirit sau ocaziei. Sau pur și simplu gustului personal.

Adevărat sau fals despre alimente
21.09.2023