Cum ne dăm seama că un vin este de calitate

Timp estimat de citire4 minute, 3 secunde

Cât de relevant e prețul. Reprezintă o garanție că vinul e bun?

Este o întrebare la care se răspunde destul de greu fără a dezbate pe larg o mulțime de aspecte. Prețul vinului trebuie să reflecte calitatea lui și de aceea ne așteptăm să plătim mai puțin pe vinuri tinere, prietenoase, mai puțin „complicate”, ușor de înțeles și potrivite pentru a fi băute fără mâncăruri complicate sau ocazii speciale.

Când vine vorba de vinurile complexe, cu potențial de învechire, de calitate superioară, este important să înțelegem că acestea ne cer să scoatem mai mulți bani din portofel pentru că vom avea în pahar o experiență complexă și în spatele acelui vin sunt o mulțime de eforturi de producție, de la parcela de vie de unde vine și producția redusă de struguri, până la vinificație, învechire în butoi și în sticle etc.

Dar bineînțeles că, așa cum se întâmplă cu multe alte produse, uneori plătim și brandul. Sunt crame faimoase care vând producția de vin la licitații sau chiar înainte de recoltă! Asta se întâmplă pentru că acele chateau-uri și-au căpătat și confirmat notorietatea în timp.

Cum putem verifica dacă nu-i contrafăcut? Ce metode putem folosi?

Cred că la noi s-a perpetuat această poveste despre „vinul care nu a văzut struguri” sau alte „legende” de acest tip. Nu cred că există pe piața românească vinuri contrafăcute. Poate vinuri de calitate mai slabă, dar vinuri făcute din altceva decât struguri nu cred și sper că nu există. Ca să ne asigurăm că un vin este bun și nu este degradat, trebuie să ne placă cum miroase, să ne placă gustul și să nu ne lase un postgust neplăcut după ce îl bem.

Ce înseamnă un vin degradat?

Sunt câteva defecte ale vinurilor care se pot întâmpla din diferite motive – de exemplu vinul poate să oxideze dacă a avut contact cu aerul prin dop și capișon sau dacă nu a fost depozitat așa cum trebuie, vinul își pierde din strălucire, iar culoarea se modifică. Dacă lăsăm o felie de măr în contact cu aerul, va oxida. Același lucru se poate întâmpla și cu vinul nostru. Dopul de plută poate să fie o problemă uneori, pentru că pluta este naturală și își schimbă proprietățile și atunci avem ceea ce noi numim „defect de dop”.

Pe scurt, dacă vinul are un miros neplăcut (de carton ud, de fructe stricate, de pivniță neaerisită, oțet etc – mirosuri neașteptate într-un vin), atunci este un semn că vinul are un defect, fie că el este cauzat de oxidare, de defectul de dop (de plută), de bacterie, de expunere la lumină sau temperaturi înalte sau alți factori care dăunează proprietăților vinului.

Despre  depunerile care rămân uneori în pahar ce ne puteți spune? Reprezintă și acestea un defect?

Este important de specificat că unele vinuri pot avea depuneri, niște cristale pe care le vedem în pahar după ce turnăm vinul. NU este un semn de calitate slabă a vinului și nici un defect! Aceste cristale sunt depuneri de tartrați, complet inofensive vinului. Este semn că vinul cel mai probabil nu a fost stabilizat tartrit, adică nu s-a intervenit asupra lui foarte mult, astfel încât să avem în pahar un vin cât mai aproape de starea lui rustică, naturală. Stabilizarea tartrică implică răcirea vinului din vasul în care este stocat la o temperatură de -5 C pentru o anumită perioadă. Mulți producători de vin de calitate evită acest proces și de cele mai multe ori vom găsi pe etichetă o mențiune de tipul „NU A FOST STABILIZAT ȘI POATE PREZENTA DEPUNERI”. 

Vinul vechi este un veritabil deliciu pentru pasionați. Ce sfat aveți pentru un necunoscător care se întâlnește pentru prima dată cu un astfel de vin?

În primul rând, să NU agite sub nicio formă o sticlă de vin vechi. Când manipulăm o sticlă de vin vechi, ținând cont că în mod ideal aceasta a fost depozitată cum trebuie, orizontal, la temperatura de maxim 16 C și este posibil ca vinul să aibă depuneri, trebuie să fim cât mai gentili cu sticla! Vinul este un organism viu, trăiește, se transformă, când vinul a fost învechit în sticlă, este nevoie să îl tratăm cu grijă și multă atenție. Un astfel de vin trebuie decantat câteva ore, în funcție de tipul de vin și cât timp a stat în sticla respectivă.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate