Criza de fiere – simptome și semne
Fierea, cunoscută și sub numele de vezică biliară, este un organ mic situat sub ficat, în partea dreaptă a abdomenului. Are formă de pară, funcția ei principală fiind aceea de a stoca și elibera bila, un lichid verde-gălbui produs de ficat.
13.05.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 52 secundeOri de câte ori mănânci, fierea se contractă pentru a elibera bilă în intestinul subțire, contribuind astfel la digestia grăsimilor și a altor substanțe din alimente.
Ce este și de ce apare criza de fiere
Criza de fiere, cunoscută și sub numele de colică biliară, este o afecțiune care apare atunci când calculii biliari sau pietrele biliare blochează fluxul normal de bilă din vezică spre intestinul subțire.
Acești calculi biliari sunt aglomerări solide formate din colesterol, bilirubină și săruri biliare, care se pot forma în vezică sau în conductele biliare. Când aceste pietre blochează canalul biliar în timpul trecerii lor către stomac, pot cauza spasme dureroase ale vezicii biliare, declanșând astfel criza de fiere.
Durerea asociată cu criza de fiere este adesea descrisă ca o durere ascuțită și severă.
Calculii biliari sunt destul de frecvent întâlniți în țările occidentale, iar acest lucru se datorează, în mare parte, dietelor bogate în alimente procesate și grase.
De obicei, aceste pietre nu cauzează probleme până când nu blochează fluxul normal de bilă, provocând simptome precum durere (primul semn al unei crize de fiere), greață, vărsături sau alte complicații.
Cât durează o criză de fiere
O criză de fiere durează, de obicei, câteva ore, iar durerea poate varia în funcție de severitatea simptomelor și reacția organismului. Durata unei crize de fiere este însă influențată de factori precum dimensiunea și poziția calculilor biliari și gradul de obstrucție a căilor biliare. De regulă, în criza de fiere, durerea este extrem de intensă, localizată în partea dreaptă superioară a abdomenului, sub coaste și, uneori, poate iradia către spate. De obicei, debutul durerii are loc la câteva ore după o masă, mai ales după consumul unei cine grele, motiv pentru care crizele de fiere survin adesea noaptea și pot provoca trezirea din somn.
Dacă ai o criză de fiere fără complicații, simptomele pot trece repede sau pot fi ameliorate prin modificări ale poziției corpului sau prin administrarea de medicamente pentru durere sau pentru relaxarea mușchilor vezicii biliare. La unele persoane este posibil să apară și alte simptome ale crizei de fiere, cum ar fi greața și/sau vărsăturile, însă durerea este cel mai pronunțat simptom și, de regulă, persistă până când calcul biliar se desprinde de canalul biliar și trece în intestin.
De multe ori însă, în timpul crizei de fiere, fie că e de scurtă sau de lungă durată, durerea este atât de mare, încât mulți oameni ajung la camera de gardă. Ceea ce este foarte bine, spun medicii, pentru că, dacă pietrele biliare nu trec de la sine, adică nu sunt eliminate spontan, pot apărea complicații precum infecția vezicii biliare sau inflamația pancreasului. Mai mult, există și alte afecțiuni grave, cum ar fi atacurile de cord, perforațiile ulceroase și apendicita, care pot prezenta simptome similare celor din crizele de fiere și, prin urmare, trebuie excluse printr-un examen medical.
Criza de fiere – primele semne
Există unele semne timpurii care pot indica existența unei probleme și anticipa o posibilă criză de fiere. Totul începe cu o senzație de disconfort sau presiune în partea dreaptă superioară a abdomenului.
Durerea, de obicei ascuțită sau crampe, este adesea primul semn evident al unei crize de fiere. Această durere poate să apară în mod spontan sau să se agraveze în timp, iar unele persoane pot observa că se extinde în spate sau în umărul drept. De asemenea, pot apărea senzații de greață sau de balonare. Aceste semne inițiale pot fi un indiciu că vezica biliară sau canalele biliare sunt blocate și pot evolua către o criză de fiere.
Simptomele unei crize de fiere
Așadar, când există probleme cu vezica biliară sau căile biliare, primul simptom care te pune în alertă că poate urma o criză de fiere este durerea intensă în partea dreaptă superioară a abdomenului, care poate radia către spate sau umărul drept. Pe lângă durere, alte simptome ale crizei de fiere pot fi:
Greață și vărsături
Mulți oameni care suferă de o criză de fiere se confruntă cu greață și pot prezenta vărsături, simptome ce pot accentua disconfortul și tulburările gastrointestinale asociate cu criza de fiere.
Balonare și dureri abdominale după masă
Un alt simptom al unei crize de fiere poate fi balonarea, care se manifestă prin senzația de plenitudine sau presiune în abdomen în special după masă, simptom ce poate agrava disconfortul și durerea asociate cu criza de fiere.
Senzație de arsură
Unele persoane pot experimenta o senzație de arsură în partea dreaptă a abdomenului sau în zona stomacului, simptom care poate fi asociat cu inflamația vezicii biliare sau cu iritarea căilor biliare.
Febră sau frisoane
În cazurile mai severe, crizele de fiere pot fi însoțite de febră sau frisoane, simptom care poate indica prezența unei infecții.
Alte simptome frecvent întâlnite în criza de fiere includ oboseala, scaune de culoare deschisă (cu diaree sau constipație), piele și ochi galbeni (icter), scăderea în greutate și modificările de culoare ale urinei.
Cum poți preveni o criză de fiere
Cele mai frecvente complicații asociate cu vezica biliară sunt calculii biliari, care pot provoca crize de fiere dureroase, dar și alte complicații grave. Formarea calculilor biliari este un proces influențat de mai mulți factori, dar este cert că un nivel crescut de colesterol în bilă reprezintă un element determinant în acest proces.
De aceea, reducerea aportului de alimente grase este una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a acumulării de calculi biliari. Alimentele bogate în grăsimi pot crește producția de colesterol în ficat și, ulterior, nivelurile de colesterol în bilă. Prin urmare, adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase, cu un conținut redus de grăsimi, poate contribui semnificativ la prevenirea formării calculilor biliari. Aceste diete se concentrează pe consumul de alimente bogate în fibre, precum fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele, și reducerea consumului de alimente procesate, bogate în grăsimi saturate și colesterol.
Alimentele adesea asociate cu riscul crescut de declanșare a unei crize de fiere sunt:
- Prăjelile
- Produsele lactate cu conținut ridicat de grăsimi, cum ar fi brânza grasă, smântâna și laptele integral
- Carnea grasă, în special carnea roșie grasă și produsele din carne procesată
- Alimentele cu un conținut ridicat de colesterol, cum ar fi ouăle, ficatul și unele tipuri de fructe de mare
- Alimente bogate în zahăr
În plus, țineți cont că alcoolul poate crește producția de bilă, așadar, limitarea sau evitarea consumului de alcool e o bună măsură pentru a preveni o criză de fiere.
În schimb, asigurați-vă că beți suficientă apă în fiecare zi! O hidratare adecvată poate ajuta la menținerea fluidității bilei și la prevenirea formării calculilor biliari.
Exercițiile regulate și menținerea unei greutăți sănătoase pot reduce, de asemenea, riscul de formare a calculilor biliari și pot îmbunătăți funcționarea generală a sistemului digestiv. Atenție! Este important să evitați dietele foarte restrictive sau pierderea rapidă în greutate, deoarece acestea pot crește riscul de formare a calculilor biliari și de declanșare a crizelor de fiere.
Nu în ultimul rând, pentru unele persoane, stresul poate fi un factor declanșator al unei crize de fiere. Nu vă lăsați, așadar, copleșiți de situațiile tensionate, găsiți modalități simple și eficiente de a reduce stresul!
Surse:
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/what-causes-a-gallbladder-attack
https://www.webmd.com/digestive-disorders/gallbladder-pain-causes
Alimentația potrivită pentru o digestie sănătoasă
26.09.2024