Conopida, bogata in antioxidanti si saraca in calorii
O leguma cu un continut bogat de antioxidanti, printre care se numara vitamina C, acizii omega 3 si manganul este conopida, o alternativa accesibila si in acelasi timp sanatoasa la broccoli. Avand numai 23 de calorii la 100 g, conopida fiarta sau gatita la aburi se preteaza perfect ca aliment de baza intr-o dieta de slabit.
31.10.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 20 secundePoti gasi conopida pe tot parcursul anului, insa in acest sezon este mai ieftina si, daca ai rabdare sa cauti, proaspat culeasa din gradinile taranilor si vanduta la targurile de verdeturi sau in piata. De oriunde ai cumpara-o, conopida este plina de antioxidanti care iti protejeaza organismul si sistemul imunitar de stresul oxidativ, responsabil de numeroase afectiuni, cum sunt cancerul sau imbatranirea prematura a pielii.
Conopida are un continut ridicat de vitamina C, una dintre cele mai comune substante antioxidante, iar o singura portie de conopida acopera 90% din doza zilnica recomandata de vitamina C.
In plus, conopida contine mangan, betacaroten, acizi grasi omega 3, acid ferulic si bioflavonoide – toate cu rol antioxidant. Studiile efectuate asupra conopidei arata faptul ca aceasta leguma sprijina sistemul digestiv, datorita fibrelor pe care le contine, si protejeaza sistemul cardiovascular, datorita efectului anti-inflamator si antioxidant pe care il au vitamina K si acizii omega 3.
Per ansamblu, conopida este recomandata oricarei categorii de persoane si in special celor care vor sa adopte o dieta usoara si sanatoasa.
Valori nutritionale pentru 100 grame de conopida
- 44 mg de vitamina C
- 0,16 g de omega 3
- 2,70 g de fibre alimentare
- 0,13 g de mangan
- 9 mcg de vitamina K
- 23 de calorii
Daca te-ai hotarat sa incluzi conopida in dieta ta, pregateste-o astfel incat sa ii conservi toate vitaminele si mineralele pe care ti le ofera aceasta leguma gustoasa. O poti consuma si cruda, insa cele mai bune metode sunt prepararea la aburi sau fierberea, aceasta din urma realizandu-se astfel: se taie conopida in bucatele medii, se pune apa sau borsul la fiert si, cand da in clocot, se adauga conopida si se lasa sa fiarba doar 5 minute.
Prin aceasta metoda, conopida isi pastreaza gustul placut si, cel mai important, substantele nutritive esentiale pentru organism. Gateste conopida intr-un mod dietetic, in combinatii usoare si savuroase, pentru sezonul cald!
Un exemplu de reteta dietetica si gustoasa este cea de salata inspirata din bucataria indiana, pe care ti-o oferim mai jos:
Salata indiana de conopida si iaurt condimentat (2 portii)
Ingrediente:
- 2 cani de conopida fiarta
- O lingurita ulei de masline
- ½ cana de iaurt simplu, degresat
- 2 lingurite de condimente indiene (chimion, fenicul, cardamom)
- 1 lingura de suc de lamaie
Preparare: Pune pe gratarul incins bucatelele de conopida fiarta si scursa bine timp de 5 minute, avand grija sa nu se arda; toarna deasupra uleiul de masline. Separat, amesteca iaurtul cu condimentele si sucul de lamaie, pana obtii un dressing omogen. Dupa ce este gata conopida, amesteca toate ingredientele; poti servi salata rece sau calda.
Raluca Mateescu
Top 10 beneficii ale consumului de mentă
24.07.2024