Comportamente care ingrasa in sezonul rece
Asa cum se stie, iarna este un anotimp favorabil cresterii in greutate atat din cauza sedentarismului impus, cat si a unor probleme metabolice si a unor traditii culinare. Recent s-a descoperit insa ca iarna exista unele comportamente, obiceiuri care favorizeaza depunerile de grasimi datorita implicarii unor neurohormoni.
28.08.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 59 secundeSoneria ceasului de dimineata ne ingrasa
Daca somnul de iarna este brusc intrerupt, se produce o secretie suplimentara de hormoni (serotonine) cu rol in punerea rapida in functie a intregului creier. Aceeasi hormoni produc insa si activarea unor centri nervosi care comanda depunerea de grasimi. In consecinta se estimeaza ca intreruperea brusca a somnului mai mult de 25 de zile la rand determina cresterea in greutate prin depunerea a 150-200 g grasimi distribuite de regula in zona soldurilor. Aceasta se intampla daca regimul de viata, si in special cel alimentar raman constante.
Consumul de apa imediat dupa trezire
Apa nu ingrasa asa cum se spune popular ci favorizeaza unele procese biochimice care pot duce la ingrasare. Consumul de apa imediat dupa trezire inhiba centrii setei care uneori pot duce la stimularea centrilor foamei, ducand la o absorbtie rapida a grasimilor. Un singur pahar de apa baut imediat dupa trezire in fiecare dimineata timp de 30 de zile poate duce la o crestere de pana la o treime de kg pe parcursul unei luni.
Dulciurile inainte de micul dejun
Ciudatul obicei destul de frecvent la copii de a gusta dulce inainte de mese poate conduce la o rapida ingrasare iarna. Efectul se datoreaza activarii unor sisteme hormonale din creier care controleaza glanda hipofiza si prin aceasta, depunerile de grasime. S-a demonstrat ca insasi senzatia de gus dulce inainte de micul dejun, iarna, poate avea acelasi efect cu al consumului unei bomboane. Persistenta acestui obicei timp de 40 de dimineti la rand determina o crestere a depunerilor de grasimi cu 20-30% resimtita dupa 45-50 de zile.
Cafeaua, ceaiul si bauturile cofeinizate dimineata
Toate bauturile sau alimentele ce contin cofeina, inclusiv ciocolata sau cremele de cacao cresc brusc reactivitatea centrilor de control nervos ai hormonilor ce determina stocarea grasimilor in hipoderm (sub piele). Desi vara si primavara cofeina produce o reglare a depunerilor de lipide, iarna, aceeasi cofeina dicteaza indirect sinteza grasimilor sub piele. Din acest motiv, 60% dintre inveteratii inraiti ai consumului de cafea (dar si de ceai negru sau verde) cresc in greutate simtitor iarna si slabesc considerabil vara.
Efortul fizic sustinut dupa micul dejun
Paradoxal, acest comportament ar trebui sa produca scaderea in greutate distribuind dedicat absorbtiei nutrientele catre muschi. In realitate, efortul fizic dupa micul dejun iarna produce o crestere a absorbtiei intestinale a grasimilor prin activarea unor enzime (proteine din organism- induc reactii chimice). Aceasta ar fi o adaptare a raselor europoide pentru a nu pierde din greutate odata cu inceperea rapida a activitatii in frigul hibernal.
Consumul de “tonice” in timpul lucrului
Multi dintre cei care sunt stresati folosesc ca remedii interminabilele cafele popularele “extraverale” care au luat locul unor tranchilizante precum diazepamul. Aceste stimulente excitante sau inhibitoare cresc destul de simtitor efectul unor “hormoni ai ingrasarii” prin stimularea indirecta a secretiei lor. Fenomenul ar fi o reactie de tipul unei depuneri de rezerva rapida pentru a face fata mai tarziu atat toxicitatii stimulentelor cat si agresivitatii anotimpului. Se estimeaza ca modificarea zilnica a starii psihice prin diferite stimulente poate creste cu 15-25% viteza de ingrasare iarna.
Alcoolul si kilogramele
Berea este un “aliment alcoolizat” considerat inamic al slabirii si prieten al ingrasarii rapide. Iarna berea nu este periculoasa pentru ingrasare, oferind chiar un surplus vitaminic ca si un consum ponderat, ocazional, de vin. In schimb, tariile, pe langa alte efecte nocive, conduc la o activare rapida a sistemelor enzimatice ce produc depozitele de grasimi.
Somnul de dupa-amiaza pe lumina
Recent s-a dovedit ca aparitia somnului de zi intr-o incapere luminata natural stimuleaza unele functii ale epifizei, glanda legata de retina, dar si de sistemul nervos endocrin. Aceasta duce indirect la procese care au ca urmare cresterea stratului de grasime. Astfel, se recomanda odihna de zi intr-o incapere in care patrunderea razelor luminoase solare este redusa la minim.
Excesul de vizualizare pe monitoare
Atat televizorul cat si calculatorul produc modificari asupra zonelor nervoase vizuale obligate sa proceseze culori mai putin naturale intr-o dinamica artificiala cum ar fi cea a spoturilor publicitare sau efectele promotionale ce apar pe net. Aceste modificari provocate la nivel nervos la o expunere de peste cinci ore continuu, zilnic, la programe sau emisiuni ce presupun miscare de imagine (film sau joc pe calculator) poate conduce la dereglari endocrine care pot avea ca efect ingrasarea rapida.
Concluzii
Pe langa modalitatile clasice de a evita cresterea in greutate, nu trebuie sa uitam de unele aspecte noi descoperite ale comportamentului care duc la ingrasare si fac inutile practic retetele sau dietele de slabit in anotimpul iernii.
Marius Radu, cercetator Academia Romana
Alimentația potrivită pentru o digestie sănătoasă
26.09.2024