logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Gama Naturalis Artrosuport Colagen, castigatoare a competitiei “Votat Produsul Anului 2023”, la categoria Sistem osteo-articular

          mai 23, 2023

          Benesio StresCalm, „Votat Produsul Anului” 2023, la categoria Suplimente naturale antistres!

          mai 17, 2023

          Benesio MaxiTonic, câștigător al competiției „Votat Produsul Anului®” 2023 – categoria Vitamine și minerale!

          mai 17, 2023

          Oamenii de știință au descoperit de ce este irezistibilă ciocolata

          aprilie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cum să-ți planifici mesele pentru o pierdere în greutate eficientă

          mai 24, 2023

          Sfaturi de slăbit pentru persoanele ocupate

          mai 24, 2023

          Post intermitent – cum să-l începeți și cum să-l urmați corect?

          mai 22, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Am întrebat ChatGPT care sunt cele mai sănătoase alimente. Vezi ce răspuns a dat inteligența artificială

          iunie 8, 2023

          Sfecla roșie – beneficii și consum

          iunie 6, 2023

          Categorii de alimente sănătoase (potrivit piramidei alimentelor)

          mai 19, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • 3 deserturi cu piersici de care te vei îndrăgosti. Uite cât de simplu se prepară

          mai 31, 2023

          3 idei de salate pe care să le încerci vara aceasta dacă ești la dietă

          mai 30, 2023
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Apneea în somn și alimentația

          iunie 2, 2023

          Sindrom premenstrual? Alimente de evitat și alimente recomandate

          iunie 2, 2023

          Sănătatea colonului: cum să o protejăm

          mai 18, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții fizice pentru arderea grăsimilor

          mai 8, 2023

          Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023
  • Psihologie
        • Body Positivity – Pro și Contra

          mai 24, 2023

          Cum să folosești “mâncatul conștient” pentru a pierde în greutate

          mai 3, 2023

          Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Kate Middleton, trup de invidiat la 41 de ani. Care este secretul Prințesei de Wales

          iunie 8, 2023

          Kerem Bürsin, protagonistul telenovelei turcești „Dragostea plutește în aer” – cum se menține în formă actorul turc

          mai 30, 2023

          Ți-l mai aduci aminte pe Jonah Hill din filmul “Lupul de pe Wall Street”? Transformarea lui este incredibilă!

          mai 25, 2023
  • Terapii alternative
        • Sarea amară – beneficii și utilizări

          iunie 8, 2023

          Ceai de cimbru – beneficii și indicații terapeutice

          iunie 6, 2023

          Ceai de coada-șoricelului – beneficii și indicații terapeutice

          iunie 2, 2023

          Ceai de mușețel – beneficii și indicații terapeutice

          iunie 2, 2023
nutritie-sanatoasa

Ciupercile pleurotus – beneficii și rețete

Dacă ești în căutarea unui ingredient care să dea o savoare deosebită mâncărurilor și totodată să nu îngrașe și să aibă multe beneficii pentru sănătate, trebuie neapărat să încerci ciupercile pleurotus.

15.05.2023

Cătălin Țânțăreanu

260

Timp estimat de citire:

9 minute, 50 secunde

Acestea se numără printre cele mai cunoscute specii de ciuperci comestibile, fiind ușor de găsit și accesibile ca preț, aceasta în cazul în care nu preferi să le culegi direct din pădure sau chiar să le cultivi într-un spațiu ușor de amenajat.

În cele ce urmează, poți afla cele mai importante informații despre ciupercile pleurotus, însoțite de cinci rețete culinare ce le pun în valoare toate beneficiile.

Ciuperci pleurotus – informații generale

Ciupercile pleurotus pot fi găsite în pădurile de foioase, acolo unde cresc la baza copacilor, care le asigură condiții optime de umezeală și temperatură. Dintre toate foioasele, preferă în mod special fagul, iar din acest motiv, mai sunt cunoscute și sub denumirea de „păstrăv de fag”.

Există aproximativ 300 de tipuri de ciuperci pleurotus, însă cele mai cunoscute sunt cele din specia  Pleurotus ostreatus, ușor de recunoscut datorită pălăriei albe sau gri și piciorului scurt și gros. În funcție de specie, ciupercile pleurotus mai pot avea pălăria de culoare maro deschis, galben-portocaliu sau roz-violet, iar o altă diferență este dată de textură și gust.

Indiferent de specie, toate ciupercile pleurotus sunt comestibile și chiar fac parte din categoria alimentelor sănătoase.

Dacă dorești să îți înființezi propria crescătorie, mai trebuie spus că se cultivă ușor și nu sunt foarte pretențioase, având nevoie de lumină, umiditate și de o temperatură adecvată. Ciupercile pleurotus pot fi cultivate pe suport lemnos, dar și pe straturi de celuloză sau paie.

Ciuperci pleurotus – valori nutriționale, calorii

Este cunoscut faptul că toate ciupercile conțin aproximativ 90% apă, iar ciupercile pleurotus nu fac excepție. Prin urmare, au un conținut caloric scăzut, de doar 33 de calorii la suta de grame. Acestea reprezintă 2% din aportul necesar zilnic organismului și pot fi arse în 8 minute de mers pe jos, 3 minute de alergare ușoară și 4 minute de mers pe bicicletă sau de înot.

În 100 de grame de ciuperci pleurotus se mai găsesc 6 grame de carbohidrați, reprezentând 59% din doza zilnică recomandată, 3 grame de proteine echivalente cu 32% din doza zilnică recomandată și 18 miligrame de sare, ce satisfac 1% din necesarul zilnic.

În același timp, ciupercile pleurotus constituie o sursă bogată în vitamine din complexul B (B1, B3, B9) precum și în vitaminele, C, D și K. Nu în ultimul rând, acestea conțin și minerale precum sulf, fier, zinc, fosfor și potasiu.

 Pleurotus – beneficii pentru sănătate

Datorită proprietăților nutritive enumerate mai sus, ciupercile pleurotus sunt recomandate atât în curele de slăbire, cât și ca ingrediente pentru o dietă sănătoasă, cu un aport bogat de nutrienți. Beneficiile pentru sănătate sunt multiple, iar în continuare facem o trecere în revistă a celor mai importante dintre ele.

Favorizează tranzitul intestinal

Ciupercile pleurotus conțin cantități mari de fibre care induc și mențin pentru mai multă vreme senzația de sațietate,  lăsând astfel timp suficient organismului pentru a digera alimentele consumate.

Totodată, o parte din fibre sunt solubile, determinând un proces de fermentație în tubul digestiv, care duce la îmbunătățirea florei bacteriene implicate în procesul de digestie.

Previn stresul oxidativ

Vitaminele C și E din compoziția ciupercilor pleurotus sunt recunoscute pentru efectul de anihilare a radicalilor liberi care generează stresul oxidativ. Acest fenomen apare atunci când radicalii liberi interacționează cu molecule din componența celulelor, ceea ce duce deteriorarea acestora și apariția unor complicații.

Vitaminele C și E, precum și alți compuși din ciupercile pleurotus, anihilează acești radicali liberi, care sunt produse reziduale rezultate în urma proceselor metabolice din organism, reducând astfel riscul apariției unor afecțiuni datorate stresului oxidativ.

Protejează ficatul

Datorită faptului că nu conțin deloc grăsimi, ciupercile pleurotus sunt niște alimente foarte sănătoase pentru ficat, însă beneficiile asupra acestui organ nu se rezumă doar la atât. Compușii pe care acestea le conțin au capacitatea de a diminua efectele pe care anumite toxine le au asupra ficatului, iar la acțiunea acestora se adaugă și efectul antioxidant de care tocmai am amintit, care protejează ficatul împotriva acțiunii radicalilor liberi.

Susțin funcționarea sistemului nervos

Cum spuneam, ciupercile pleurotus sunt și o sursă bogată în vitamine din complexul B, care au un rol esențial în buna funcționare a sistemului nervos. Prin urmare, consumul acestora aduce organismului un aport important de vitamine B, ce contribuie la îmbunătățirea memoriei și capacităților cognitive, previne tulburările neurologice și apariția unor afecțiuni psihice precum anxietatea sau depresia.

Reduc nivelul de colesterol

Ciupercile pleurotus protejează sănătatea inimii și a întregului aparat circulator, atât prin inexistența unui aport de colesterol, cât și a faptului că acționează pentru reducerea nivelului acestei substanțe nocive. Aceste alimente conțin substanțe din categoria statinelor, folosite în industria farmaceutică pentru producerea medicamentelor recomandate pentru reducerea nivelului de colesterol.

Deși nu sunt atât de eficiente precum astfel de medicamente, ciupercile pot diminua în oarecare măsură colesterolul din sânge, atât prin acțiunea statinelor, dar și prin faptul că reduc absorbția acestuia din intestine.

Scad riscul de diabet

Prin conținutul caloric scăzut, ciupercile pleurotus sunt un bun aliat în curele de slăbire și totodată un aliment care te ajută să meniții un indice normal al masei corporale. Dincolo de satisfacția pierderii kilogramelor în plus și obținerea siluetei visate, acest beneficiu se reflectă și în planul sănătății.

Mai exact, ciupercile pleurotus favorizează scăderea în greutate, reducând astfel unul din principalele riscuri pentru apariția diabetului dar și a altor afecțiuni asociate excesului ponderal.

De asemenea, au un conținut nesemnificativ de glucide, așa că nu determină creșterea glicemiei, fiind recomandate pacienților care suferă de diabet și trebuie să mențină sub control nivelul glucozei din sânge.

 5 rețete culinare cu pleurotus

Dincolo de a fi benefice pentru sănătate, ciupercile pleurotus sunt și foarte gustoase, iar acesta este un alt motiv serios pentru a le introduce în alimentația ta și a întregii familii.

Această calitate poate fi pusă în valoare printr-o gamă variată de rețete culinare, dintre care am ales 5 pe care le considerăm cele mai delicioase și pe care ți le prezentăm în acest capitol.

Ciorbă „de burtă” cu ciuperci

Ingrediente:

  • O jumătate de kilogram de ciuperci pleurotus;
  • 200 de grame de kaizer;
  • Două cepe;
  • Un morcov;
  • O lingură de ulei;
  • 200 de grame de smântână;
  • Două gălbenușuri de ou;
  • Doi căței de usturoi;
  • Un ardei gras roșu;
  • Sare și piper, după gust.

Mod de preparare:

Mai întâi se pune la călit în ulei ceapa tocată mărunt, peste care se adaugă kaizerul, apoi ciupercile pleurotus tăiate fășii, iar la final ardeiul gras tăiat cubulețe. Călirea acestor ingrediente se face direct în oală, după care se adaugă 2 – 2,5 litri de apă fierbinte. Se mai lasă pe foc circa 20 de minute, timp în care se amestecă într-un alt recipient smântâna și gălbenușurile, adăugând și usturoiul zdrobit.

Totodată, morcovul se dă pe răzătoare și se adaugă în oală cu 5 minute înainte de a o lua de pe foc, iar la final, ciorba se drege cu amestecul de smântână, gălbenuș și usturoi pisat și se condimentează cu sare și piper.

Tocană de ciuperci cu sos de vin

Ingrediente:

  • O jumătate de kilogram de ciuperci pleurotus;
  • O ceapă;
  • 150 de mililitri de vin roșu;
  • Două linguri de pastă de tomate;
  • 50 de mililitri de ulei;
  • O căpățână de usturoi;
  • Cimbru;
  • Sare și piper, după gust.

Mod de preparare:

Ciupercile pleurotus se taie felii și se pun la călit în ulei, adăugând apoi ceapa tocată mărunt.

Într-un bol se amestecă vinul cu pasta de tomate, cimbrul, sarea și piperul, apoi tot conținutul se adaugă în tigaie și se amestecă bine cu ciupercile și ceapa. La final se completează cu usturoiul pisat și se mai lasă tigaia pe foc mic 5 minute, timp în care se amestecă în continuu.

Ciuperci cu legume și orez

Ingrediente:

  • O jumătate de kilogram de ciuperci pleurotus;
  • Un ardei kapia;
  • Două cepe roșii;
  • 200 de grame de orez;
  • 4 roșii uscate;
  • Un morcov;
  • 5 linguri de ulei;
  • Sare și piper, după gust.

Mod de preparare:

În primă fază, se spală orezul și se pune la fiert cu puțină sare, după care ciupercile pleurotus se taie fășii, ceapa se toacă mărunt, iar morcovul, roșiile uscate și ardeiul se taie rondele.

Într-o tigaie, se pune uleiul care se lasă la încins, după care se adaugă ceapa și se călește circa 5 minute. Apoi, se adaugă mai întâi morcovul și roșiile uscate, iar după 10 minute urmează ardeiul și ciupercile.

Tigaia se acoperă cu un capac și se mai lasă la foc mic circa un sfert de oră, iar la final se adaugă orezul fiert, bine scurs, și se amestecă bine cu legumele și ciupercile călite, condimentând cu sare și piper.

Mâncare de cartofi cu ciuperci

Ingrediente:

  • O jumătate de kilogram de cartofi;
  • O jumătate de kilogram de ciuperci pleurotus;
  • Două cepe (una albă și cealaltă roșie);
  • Un morcov;
  • Doi căței de usturoi;
  • 3 linguri de ulei;
  • Sare, piper, chimen și cimbru, după gust.

Mod de preparare

Cartofii sa curățași se taie cubulețe, ciupercile se taie fășii, ceapa se toacă mărunt, o jumătate de morcov se taie rondele, iar cealaltă se dă pe răzătoare.

Într-o oală se pune uleiul la încins, peste care se adaugă mai întâi ceapa cu un praf de sare. Urmează morcovul ras și cel tăiat rondele, care se călește circa 3 minute, după care se adaugă ciupercile și se mai călește totul încă 5 minute.

Se pun apoi cartofii, se condimentează, după care se toarnă apă cât să acopere totul. Deasupra oalei se pune un capac și se lasă totul să fiarbă la foc mic 25 – 30 de minute.

Când apa dă in clocot se adaugă usturoiul pisat și se mai lasă vasul pe foc circa 5 minute.

Ciulama de pui cu ciuperci

Ingrediente:

  • O jumătate de kilogram de piept de pui;
  • O jumătate de kilogram de ciuperci pleurotus:
  • 400 de mililitri de smântână pentru gătit;
  • 100 de grame de unt;
  • 100 de grame de făină;
  • Un cățel de usturoi;
  • Sare și piper, după gust.

Mod de preparare:

Pieptul de pui se spală și se taie cubulețe care se pun la fiert, după care ciupercile se taie fâșii și se pun la călit în ulei. Se călesc un sfert de oră la foc mic, adăugând la final usturoiul pisat.

Separat, într-o cratiță, se pune untul la topit pe foc, se adaugă făina, iar apoi carnea în care a fiert pieptul de pui, înlăturând spuma adunată la suprafața acesteia. Se amestecă bine, după care se adaugă smântâna, iar la final bucățile de pui și ciupercile călite. Pentru a da gust, se mai adaugă sare și piper și, opțional, câteva frunze de pătrunjel verde.

Etichete:

articol-de-top, ciuperci pleurotus, pleurotus, retete pleurotus

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Sfecla roșie - beneficii și consum
Ca orice legumă, sfecla roșie este o bogată sursă de vitamine și minerale, însă în c..

06.06.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa
Categorii de alimente sănătoase (potrivit piramidei alimentelor)

19.05.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa
Ciupercile pleurotus - beneficii și rețete

15.05.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa
Lista carbohidraților buni, sănătoși pentru organism

11.05.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa
Top 7 alimente antiinflamatoare

10.05.2023

Stefan Stan
nutritie sanatoasa
Semințe de psyllium - beneficii, proprietăți, consum

26.04.2023

Cristea Bettina
nutritie sanatoasa
Ulei de in - beneficii și recomandări de consum

18.04.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1032125
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 346082
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348792
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 295199
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 161635

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Sport Reviste Psihologie Retete Editorial

Recomandări din alte categorii

Exerciții fizice pentru arderea grăsimilor
Apneea în somn și alimentația
Kate Middleton, trup de invidiat la 41 de ani. Care este secretul Prințesei de Wales
Retete de sanatate de la Naturalis
Gama Naturalis Artrosuport Colagen, castigatoare a competitiei “Votat Produsul Anului 2023”, la categoria Sistem osteo-articular
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
tonica group
facebook
instagram
youtube
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne