Cine ne ajuta sa slabim?
Multe persoane cunosc “reteta” slabitului si o pot aplica pe propriul corp cu succes. Altele nu, si vor ca totul sa fie sigur si sanatos. O consultatie la un specialist ramâne intotdeauna o solutie. Din pacate insa, ca in orice domeniu care se adreseaza maselor, nu toti cei care pretind ca stiu si pot, se pricep cu adevarat. Iata care sunt specialistii care te pot ajuta in lupta cu kilogramele in plus:
06.07.2012
Timp estimat de citire:
4 minute, 2 secundeMedicul de familie
In mod normal, orice medic de familie ar trebui sa poata rezolva un caz de obezitate. In curicullumul de pegatire al medicilor de familie exista si capitolul “obezitate”. Din pacate, prea putini medici de familie aprofundeaza abordarea practica a acestei probleme. Principiile de baza le stiu aproape toti pacientii. Ei au nevoie de solutii concrete, iar medicii de familie, fara a generaliza, nu au nici timpul, nici rabdarea de a concepe un program coerent de scadere in greutate.
Medicul specialist endocrinolog
Traditional, persoanele cu obezitate sunt indrumate catre medicul specialist endocrinolog. Acesta este cel mai in masura sa faca diferenta intre obezitatea de aport si o eventuala problema hormonala care a condus la excesul ponderal. In aceasta a doua situatie, endocrinologul are pregatirea necesara pentru a prescrie si urmari un tratament adecvat. Evident, cazurile de obezitate provocate de exces alimentar si sedentarism nu pun probleme endocrinologului si poate ca de aceea exista o tendinta de a fi vazute ca “banale” (din nou, fara a generaliza).
Medicul specialist in diabet, nutritie si boli metabolice
Acest specialist este numit in România “medic nutritionist” si are pe deplin pregatirea necesara pentru a trata un pacient cu exces ponderal. In cele mai multe situatii ei sunt ocupati cu cazuri mult mai solicitante – pacienti bolnavi de diabet, diverse boli metabolice cu evolutie grava.
Medicul specialist in medicina sportiva
In lumea sportului, in special in cazul anumitor ramuri sportive, exista o legatura foarte strânsa intre greutate si performanta, asa ca medicul specialist in medicina sportiva are pregatirea necesara pentru a gestiona cazurile in care se impune scaderea in greutate. Mai mult decât a recomanda un regim alimentar, medicul sportiv poate face o evaluare fizica exacta a pacientilor la care efortul fizic de un anumit tip ar putea fi contraindicat temporar sau definitiv.
Nutritionistul
In alte tari, nutritionistii reprezinta o categorie profesionala de sine statatoare, formati prin studii universitare, fara a fi neaparat medici la baza (insa studiile lor se suprapun intr-o oarecare masura cu cele ale medicilor). De asemenea, exista posibilitatea de specializare in nutritie prin programe speciale postuniversitare. In România, profesia de “nutritionist” nu exista in nomenclatorul profesiilor, ceea ce lasa cale libera oricui sa se autointituleze astfel, chiar daca nu are niciun fel de pregatire de specialitate. In mod normal, nutritionistul (ca profesionist acreditat de un organism international) este profesionistul cel mai in masura sa analizeze alimentatia unei persoane si sa faca recomandari adecvate.
Psihologul
Psihologul reprezinta o componenta extrem de importanta a echipei care trebuie sa se ocupe de o persoana supraponderala, insa de multe ori ajutorul lui deosebit de pretios este neglijat. Psihologul poate sa aiba cea mai importanta misiune in lupta cu kilogramele – degeaba stabileste nutritionistul o dieta si antrenorul un program de antrenament, daca pacientul nu este pregatit la nivel psihic sa le accepte si sa le aplice. Multi obezi ajung in aceasta situatie pentru ca se folosesc de mâncatul excesiv pentru a compensa anumite lipsuri, traume sau frustrari din viata lor. Psihologul ii poate ajuta sa isi depaseasca blocajele si ii invata sa isi stapâneasca emotiile negative aflate in relatie cu mâncatul (si aversiunea pentru miscare).
Antrenorul de fitness, aerobic, TaeBo, Pilates…
Antrenorul este o un element foarte important in “ecuatia” scaderii in greutate, acoperind partea de efort fizic, componenta esentiala si absolut necesara nu numai pentru slabire, dar si pentru mentinerea starii de sanatate. Unii antrenori au si notiuni de nutritie, insa este categoric de preferat sa colaboreze cu specialistul nutritionist, lasându-i acestuia in grija alimentatia pacientului.
Altii (consultanti, consilieri in nutritie etc.)
De cele mai multe ori, sub aceste denumiri se ascund persoane fara niciun fel de studii de specialitate, profitând de lipsa de informare a publicului. Fie ca fac parte din retele de distributie a unor suplimente nutritive, fie ca si-au construit o imagine de “guru” profitând de naivitatea oamenilor, in cele mai multe cazuri acestia nu reprezinta surse de informare demne de a fi luate in seama si cu atât mai putin nu sunt specialisti carora ar trebui sa li se adreseze cei care au nevoie de consiliere in nutritie si scadere in greutate.
Dr. Serban Damian, specialist medicina de familie
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024