Ceaiuri reci, recomandate in perioada verii
Pe timpul verii, hidratarea devine o prioritate pentru sanatatea noastra. Desi apa este considerata cea mai importanta sursa de hidratare, de cele mai multe ori optam pentru bauturi complet nesanatoase si care nici macar nu ne potolesc setea. O alternativa gustoasa si sanatoasa la bauturile din comert sunt ceaiurile reci preparate in casa.
27.08.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 45 secundeAfla aici cum poti prepara un ceai rece si care sunt beneficiile consumului de ceai asupra organismului
Ceaiurile satisfac nevoia de hidratare si sunt extrem de benefice in curele de slabire. De cate ori n-am auzit recomandarea: “Daca ti-e foame, bea apa!”? Ne putem pacali cu usurinta foamea sau poftele cu un ceai, mai ales ca are un gust mult mai placut decat apa.
Ceai preparat in casa vs ceai din comert
Un ceai rece preparat in casa este plin de antioxidanti (substante nutritive din alimente, care pot preveni si incetini deteriorarea oxidativa a organismului) si are foarte putine calorii. In plus, nu contine aditivi alimentari, ca ceaiurile din comert. “In afara catorva extracte de ceai, compozitia ceaiurilor pe care le cumparam din hipermarketuri se poate compara cu cea a bauturilor carbogazoase”, afirma nutritionistul Raphael Gruman. “O cantitate de numai 100 ml de ceai rece din comert aduce 30 calorii si 7,1 g zahar, valori comparabile cu 42 calorii si 10,5 g zahar in cazul bauturilor acidulate”, adauga acesta.
In plus, ceaiul rece preparat in casa nu prezinta o concentratie foarte mare de teina, o molecula pe care o cunoastem mai degraba sub numele de cofeina si care poate provoaca insomnie si agitatie.
Ingredientele folosite la prepararea ceaiurilor sunt in general aceleasi, difera doar modul de preparare. Poti folosi ceai vrac sau la pliculete.
Ceaiul preparat la rece
- Pune apa rece intr-un recipient mare care sa poata fi inchis;
- Adauga 3-4 lingurite de ceai la litrul de apa (poti opta pentru ceai verde, ceai negru, alb sau de plante)/3-4 pliculete de ceai;
- In cazul ceaiurilor verde, negru, alb, poti adauga 6 lingurite de suc natural de fructe sau 10 frunze de menta pentru a-i potenta aroma (nu exista doze precise, totul depinde de gustul fiecaruia) sau 3 rondele de lamaie; il mai poti aromatiza, de asemenea, cu bucatele de fructe sau condimente;
- Daca iti place sa-l bei dulce, adauga zahar, sirop de artar, miere sau indulcitor (aspartam, stevie, xylitol).
Agita energic sticla, apoi bag-o la frigider, unde va sta o noapte intreaga. In ziua urmatoare, strecoara-l si pastreaza doar lichidul. Mai adauga cateva cubulete de gheata si obtii una dintre cele mai potrivite si mai sanatoase bauturi care pot fi consumate pe canicula.
Ceaiul preparat la temperatura camerei
- Pune apa rece intr-un recipient mare pe care sa-l poti inchide;
- Adauga 8 ligurite de ceai per litru de apa/8 pliculete;
- Daca vrei sa-i amplifici aroma, adauga suc de piersici, de lamaie sau frunze de menta;
- Daca il preferi dulce, adauga zahar, miere sau indulcitori.
Lasa-l la infuzat la temperatura camerei si amesteca din cand in cand in el, timp de trei sferturi de ora, o ora, apoi strecoara-l si pastreaza-l la frigider sau la temperatura camerei, dupa preferinta.
Ceaiul preparat la cald
Acesta este cel mai usor si mai rapid de realizat. Pregateste-l in maniera clasica, prin fierbere, intr-un ibric sau ceainic. Dupa preferinte, adauga suc de fructe si zahar si baga-l la frigider.
Surse: topsante.com; recette-americaine.com
Oana Anghel
Alimente bogate în siliciu. Surse naturale de siliciu
16.09.2024
Top 10 cele mai nutritive legume, pe care ar trebui să le consumăm cu prioritate
27.08.2024