Cauzele hipercolesterolemiei
Colesterolul este produs de catre organism, dar este de asemenea gasit intr-o sumedenie de alimente. Este normal ca organismul uman sa produca cholesterol, cu atat mai mult cu cat acesta contribuie la sinteza hormonilor si participa la formarea membranelor celulare. Problema se pune in momentul in care nivelul colesterolului creste peste valoarea superioara a normalului.
27.02.2018
Timp estimat de citire:
1 minut, 54 secundePersoanele care se confrunta cu un nivel ridicat al acestuia au un risc crescut de a dezvolta afectiuni cardiovasculare, necesitand o dieta saraca in grasimi, dar si medicatie in acest sens. Articolul de fata doreste sa prezinte cele mai frecvente cauze ale cresterii valorilor colesterolulului.
Grasimile din alimentatie
Grasimile trans sunt fara doar si poate inamicii unui organism sanatos. Cei care prezinta o alimentatie bogata in grasimi trans sunt predispusi catre obezitate, hipercolesterolemie, diabet zaharat si afectiuni cardiovasculare. Alimentele tip fast-food, dulciurile, pizza, carnea rosie si mezelurile sunt printre alimentele incriminate in cresterea colesterolului. Daca alimentatia va este bazata pe aceste produse, incercati sa le evitati pe cat posibil si sa integrati in dieta zilnica cat mai multe legume si fructe.
Stresul
Exista in momentul de fata numeroase studii care coreleaza nivelul de colesterol cu stresul. Este cunoscut faptul ca persoanele stresate au tendita sa manance haotic, acesta fiind unul din motivele pentru care sunt predispuse catre aparitia hipercolesterolemiei. In egala masura exista hormoni ai stresului (cortizol, adrenalina) care prezinta cresteri in cazul persoanelor care se confrunta cu un stres cronic. Acestia intretin si favorizeaza productia de colesterol.
Medicamentele
Se pare ca exista medicamente care pot sa duca la un nivel usor crescut al colesterolului din sange. Printre acestea mentionam anticonceptionalele orale si steroizii. Utilizarea acestora o perioada lunga de timp poate sa duca la cresterea LDL colesterolului (colesterolul rau) si la scaderea colesterolului bun (HDL colesterol).
In situatia in care va confruntati cu un nivel crescut al colesterolului va recomandam sa mergeti la medicul curant pentru a discuta cu acesta despre cea mai buna dieta (dieta personalizata) si despre un posibil plan terapeutic care contine medicatie cu ajutorul careia poate fi adus colesterolul in intervalul corect.
Genetica poate fi un factor foarte important implicat in cresterea nivelului de colesterol. Daca aveti rude de gradul 1 cu probleme cauzate de excesul de colesterol, este bine sa va monitorizati atent valorile sangvine.
Dr. Alin POPESCU
Xantelasma: legătura dintre colesterol și petele galbene
09.12.2024