Cat de nocivi sunt aditivii alimentari?
Saptamana trecuta a avut loc conferinta de presa a Asociatiei Specialistilor din Morarit-Panificatie, avand ca tema principala aditivii alimentari care se folosesc in painea din comert. O serie de specialisti din industria de panificatie ne-au explicat in ce masura sunt nocivi sau necesari aditivii alimentari.
10.11.2011
Timp estimat de citire:
4 minute, 14 secundeAsociatia Specialistilor din Morarit-Panificatie (ASMP) si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA Bucuresti), alaturi de Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), Academia de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu – Sisesti (ASAS) si Houston NPA au organizat la 20 octombrie cea de-a XX-a editie a Simpozionului anual al Asociatiei Specialistilor din Morarit-Panificatie din Romania cu tema „Aditivii alimentari: necesitate si siguranta”.
Aproximativ 230 de specialisti din industria de morarit si panificatie, economisti, profesori universitari, cadre din institutiile de specialitate, studenti si alti cercetatori in domeniul stiintelor cerealiere si ingineri tehnologi din industria de morarit-panificatie au participat la aceasta editie jubiliara si au discutat despre promovarile din sectorul de morarit-panificatie din Romania.
In cadrul conferintei Conf. dr. Nastasia Belc a tinut sa aduca anumite clarificari asupra terminologiilor, deorece in dezbaterile legate de aditivii alimentari exista multe confuzii si interpretari. De exemplu, aditiv este considerat orice “adjuvant” care adaugat intentionat, cu un scop tehnologic, intr-o proportie de pana la 1% in respectivul produs, dupa aceasta proportie de 1% fiind considerat ingredient, materie prima sau auxiliara.
- “Industria de morarit-panificatie este un caz fericit, fiind industria care foloseste cei mai putini aditivi, majoritatea aditivilor din produsele de panificatie sunt aditivi naturali, cei sintetici fiind folositi in cantitati foarte mici, ca de exemplu: oxidantii, antioxidantii, emulgatorii (si naturali si sintetici) si amelioratorii (maxim 0,2% din care peste 70% sunt aditivi naturali, uneori chiar 100%)”, a declarat conf. dr. Nastasia Belc.
Prof. Petru Niculita a declarat ca preocuparea pentru aditivii alimentari reprezinta un subiect de interes atat pentru consumatori, cat si pentru cei care produc bunurile alimentare, dar mai ales pentru mass media, deoarece problematica aditivilor ridica intrebari mai complexe.
- “La noi in tara exista o lipsa majora, nu exista un institut national de cercetare care sa gestioneze problemele de nutritie umana, in care sa fie conduse cercetari, studii clinice clare asupra efectelor aditivilor alimentari. Iar complementar acestui institut de nutritie ar trebuie elaborat si implementat un program de nutritie si sanatate, asa cum de altfel exista in toate tarile civilizate. De exemplu, in Franta exista un program national de nutritie-sanatate in care statul se implica direct”.
La intrebarile presei legate de aditivii din paine si cum recunoastem painea de proasta calitate, ec. Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase a precizat ca a fost initiat anul trecut un proiect de lege a painii, dar a fost respins de Senat. Proiectul de lege a painii se refera la anumite conditii de fabricare si de comercializare.
- “De exemplu painea integrala – trebuie sa fie realizata doar din faina integrala, nu cu faina alba, la care sa fie adaugati diversi ingredienti de culoare”. De asemenea, unitatile de comercializare a painii vor fi obligate sa vanda in conditii igienico-sanitare, nu in navete pe strada de exemplu.
Intrebati de presa cum recunoastem painea neagra, integrala “rea”, Aurel POPESCU impreuna cu Nastasia Belc au explicat:
- “Painea neagra este cea facuta din faina neagra, are o culoare bruna si este mai densa. Dar exista si paine neagra care de fapt se obtine din faina alba la care s-au adaugat tarate si/sau substante colorante; este mai roscata, are o culoare nefireasca si este mult mai pufoasa”.
Sorin Mierlea de la Protectia Consumatorilor este de parere ca o educatie buna, o “curiozitate” a consumatorului pentru aflarea informatiilor exacte de pe eticheta, impreuna cu o informare continua din partea producatorilor duc la cresterea increderii consumatorilor in produsele de panificatie si la un consum constient. „A.N.P.C.P.P.S. Romania a lansat un tool de informare a consumatorilor accesibil de pe PC sau telefon mobil la adresa e.o9atitudine.ro. Aplicatia permite utilizatorilor sa acceseze informatii despre E-uri (aditivi alimentari) pe baza denumirii acestora sau a numarului E (ex: acid citric sau E330)”.
- „Aditivii alimentari nu sunt un pericol atat timp cat sunt folositi asa cum prevad reglementarile si daca producatorul isi asuma responsabilitatea de a oferi consumatorilor sai sanatate si isi construieste principii foarte clare de fabricatie. Principiile de care ar trebui sa tina cont producatorii: sa foloseasca aditivii in doze mai mici decat cele prevazute in reglementari si sa isi informeze corect consumatorii. Exista si aditivi care au functionalitati noi, cea mai mare parte dintre ei fiind naturali. Adaugati in anumite produse, acesti aditivi nu fac decat sa aduca avantaje de sanatate pentru categorii speciale de consumatori. De exemplu, cu aditivi se pot rezolva probleme ale bolnavilor de celiachie, ale celor cu afectiuni cardiovasculare, cu un colesterol marit. Important este sa fim inovativi si sa valorificam tot ceea ce stiinta ofera in evolutia ei ca solutii la indemana producatorilor” a declarat dr. ing. Maria Toma din partea Dobrogea Grup.
Raluca Mateescu
Grupa de sânge îți poate influența riscul de a face AVC
14.10.2024
„Brandul Adora este cel mai nou membru al familiei de produse disponibile la Catena” - Alexandru Vlad, Vicepreședinte Grupul Fildas-Catena
02.10.2024