logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate

          martie 13, 2023

          Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

          februarie 16, 2023

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          februarie 14, 2023

          Studiu: ce legătură are greutatea cu Vitamina D

          februarie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect

          martie 20, 2023

          Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase

          martie 15, 2023

          Dieta keto, pro și contra

          martie 13, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • 7 semne ale lipsei de vitamina C

          martie 10, 2023

          Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli

          martie 9, 2023

          Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

          martie 9, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Probleme și tulburări digestive cauzate de stres

          martie 27, 2023

          Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică

          martie 9, 2023

          Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?

          martie 8, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023

          Exerciții fizice care te ajută să arzi un număr mare de calorii

          martie 7, 2023
  • Psihologie
        • Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
noutati

Cat de nocivi sunt aditivii alimentari?

Saptamana trecuta a avut loc conferinta de presa a Asociatiei Specialistilor din Morarit-Panificatie, avand ca tema principala aditivii alimentari care se folosesc in painea din comert. O serie de specialisti din industria de panificatie ne-au explicat in ce masura sunt nocivi sau necesari aditivii alimentari.

10.11.2011

Raluca Mateescu

4678

Timp estimat de citire:

4 minute, 14 secunde

Asociatia Specialistilor din Morarit-Panificatie (ASMP) si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA Bucuresti), alaturi de Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), Academia de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu – Sisesti (ASAS) si Houston NPA au organizat la 20 octombrie cea de-a XX-a editie a Simpozionului anual al Asociatiei Specialistilor din Morarit-Panificatie din Romania cu tema „Aditivii alimentari: necesitate si siguranta”.

Aproximativ 230 de specialisti din industria de morarit si panificatie, economisti, profesori universitari, cadre din institutiile de specialitate, studenti si alti cercetatori in domeniul stiintelor cerealiere si ingineri tehnologi din industria de morarit-panificatie au participat la aceasta editie jubiliara si au discutat despre promovarile din sectorul de morarit-panificatie din Romania.

In cadrul conferintei Conf. dr. Nastasia Belc a tinut sa aduca anumite clarificari asupra terminologiilor, deorece in dezbaterile legate de aditivii alimentari exista multe confuzii si interpretari. De exemplu, aditiv este considerat orice “adjuvant” care adaugat intentionat, cu un scop tehnologic, intr-o proportie de pana la 1% in respectivul produs, dupa aceasta proportie de 1% fiind considerat ingredient, materie prima sau auxiliara.

  • “Industria de morarit-panificatie este un caz fericit, fiind industria care foloseste cei mai putini aditivi, majoritatea aditivilor din produsele de panificatie sunt aditivi naturali, cei sintetici fiind folositi in cantitati foarte mici, ca de exemplu: oxidantii, antioxidantii, emulgatorii (si naturali si sintetici) si amelioratorii (maxim 0,2% din care peste 70% sunt aditivi naturali, uneori chiar 100%)”, a declarat conf. dr. Nastasia Belc.

Prof. Petru Niculita a declarat ca preocuparea pentru aditivii alimentari reprezinta un subiect de interes atat pentru consumatori, cat si pentru cei care produc bunurile alimentare, dar mai ales pentru mass media, deoarece problematica aditivilor ridica intrebari mai complexe.

  • “La noi in tara exista o lipsa majora, nu exista un institut national de cercetare care sa gestioneze problemele de nutritie umana, in care sa fie conduse cercetari, studii clinice clare asupra efectelor aditivilor alimentari. Iar complementar acestui institut de nutritie ar trebuie elaborat si implementat  un program de nutritie si sanatate, asa cum de altfel exista in toate tarile civilizate. De exemplu, in Franta exista un program national de nutritie-sanatate in care statul se implica direct”.

La intrebarile presei legate de aditivii din paine si cum recunoastem painea de proasta calitate, ec. Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase a precizat ca a fost initiat anul trecut un proiect de lege a painii, dar a fost respins de Senat. Proiectul de lege a painii se refera la anumite conditii de fabricare si de comercializare.

  • “De exemplu painea integrala – trebuie sa fie realizata doar din faina integrala, nu cu faina alba, la care sa fie adaugati diversi ingredienti de culoare”. De asemenea, unitatile de comercializare a painii vor fi obligate sa vanda in conditii igienico-sanitare, nu in navete pe strada de exemplu.

Intrebati de presa cum recunoastem painea neagra, integrala “rea”, Aurel POPESCU impreuna cu Nastasia Belc au explicat:

  • “Painea neagra este cea facuta din faina neagra, are o culoare bruna si este mai densa. Dar exista si paine neagra care de fapt se obtine din faina alba la care s-au adaugat tarate si/sau substante colorante; este mai roscata, are o culoare nefireasca si este mult mai pufoasa”.

 Sorin Mierlea de la Protectia Consumatorilor este de parere ca o educatie buna, o “curiozitate” a consumatorului pentru aflarea informatiilor exacte de pe eticheta, impreuna cu o informare continua din partea producatorilor duc la cresterea increderii consumatorilor in produsele de panificatie si la un consum constient. „A.N.P.C.P.P.S. Romania a lansat un tool de informare a consumatorilor accesibil de pe PC sau telefon mobil la adresa e.o9atitudine.ro. Aplicatia permite utilizatorilor sa acceseze informatii despre E-uri (aditivi alimentari) pe baza denumirii acestora sau a numarului E (ex: acid citric sau E330)”. 

  • „Aditivii alimentari nu sunt un pericol atat timp cat sunt folositi asa cum prevad reglementarile si daca producatorul isi asuma responsabilitatea de a oferi consumatorilor sai sanatate si isi construieste principii foarte clare de fabricatie. Principiile de care ar trebui sa tina cont producatorii: sa foloseasca aditivii  in doze mai mici decat cele prevazute in reglementari si sa isi informeze corect consumatorii. Exista si aditivi care au functionalitati noi, cea mai mare parte dintre ei fiind naturali. Adaugati in anumite produse, acesti aditivi nu fac decat sa aduca avantaje de sanatate pentru categorii speciale de consumatori. De exemplu, cu aditivi se pot rezolva probleme ale bolnavilor de celiachie, ale celor cu afectiuni cardiovasculare, cu un colesterol marit. Important este sa fim inovativi si sa valorificam tot ceea ce stiinta ofera in evolutia ei ca solutii la indemana producatorilor” a declarat dr. ing. Maria Toma din partea Dobrogea Grup.

 Raluca Mateescu

Etichete:

aditivi alimentari, amelioratori, coloranti, conferinta de presa, nutritie sanatoasa, paine, paine integrala, paine neagra, protectia consumatorului

Articole recomandate din categoria Noutati

Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023
Catena, cel mai mare și mai apreciat brand farma românesc, susține de 23 de ani sănătat..

16.02.2023

Stan Stefan
noutati
Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

14.02.2023

Mariș Adelina
noutati
Studiu: ce legătură are greutatea cu Vitamina D

10.02.2023

Mariș Adelina
noutati
Directorul General Catena și Directorul General Fildas Trading, în Top 100 cei mai admirați CEO din România

09.02.2023

Stan Stefan
noutati
Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”

21.12.2022

Stan Stefan
noutati
Festivalul Brazilor de Crăciun, susținut şi în acest an de Catena, a stabilit un nou record de generozitate: 820.000 de euro

15.12.2022

Stan Stefan
noutati
Grupul Fildas - Catena, premiul „Lider în domeniul pharma de peste 30 de ani”, la Gala Premiilor Capital

12.12.2022

Stan Stefan
noutati

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1031312
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 345314
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348241
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 294567
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 160250

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Noutati Editorial Sanatate Vedete

Recomandări din alte categorii

Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat
Probleme și tulburări digestive cauzate de stres
Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Retete de sanatate de la Naturalis
Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne