logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • (P) Presiune la nivelul sinusurilor? Respiră uşor cu SinuStop!

          septembrie 28, 2023

          (P) Fii învingător în lupta cu virusurile cu ViroProtect Rapid + Quercetină!

          septembrie 22, 2023

          Grăsimea abdominală în exces, asociată cu micșorarea creierului la vârsta mijlocie

          septembrie 13, 2023

          Numărul de cancere la cei sub 50 de ani, mai mare cu aproape 80% față de acum 30 de ani

          septembrie 11, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Slăbitul la vârste înaintate – sfaturi pentru a obține rezultate vizibile și durabile

          septembrie 29, 2023

          Metode de slăbit eficiente pentru persoanele cu metabolism lent

          septembrie 28, 2023

          Dieta anti-stres – cum să reduci cortizolul și să scapi de kilogramele nedorite

          septembrie 27, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Alimente bogate in vitamina B12

          Ai probleme cu memoria? Îmbogățește-ți dieta cu vitamina B12!

          septembrie 29, 2023

          Surse alimentare bogate în zinc și importanța unei diete echilibrate

          septembrie 28, 2023

          Beneficiile consumului de quinoa: motive să o incluzi în alimentație

          septembrie 25, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Găluște cu prune low carb și low fat. Rețetă pentru cei ce sunt la dietă

          septembrie 28, 2023

          3 rețete de smoothie pentru un boost de imunitate

          septembrie 22, 2023
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Remodelare corporala - liposuctie

          Operația de liposucție și riscurile pe care le implică

          septembrie 21, 2023
          Carenta de zinc

          Carența de zinc: semne și măsuri de luat

          septembrie 15, 2023
          Chirurgie estetica

          Chirurgia estetică și remodelarea corporală

          septembrie 15, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare

          septembrie 18, 2023
          Fructe si legume

          Fructe, legume și sport pentru un stil de viață mediteranean

          septembrie 12, 2023

          Culturist la 90 de ani. Cel mai vârstnic bodybuilder activ are o poveste incredibilă

          august 14, 2023
  • Psihologie
        • Slabitul si sanatatea

          Soluțiile „minune” de slăbit și sănătatea

          septembrie 13, 2023
          Bulimie

          Bulimia – boală sau efect?

          septembrie 12, 2023

          Body Positivity – Pro și Contra

          mai 24, 2023

          Cum să folosești “mâncatul conștient” pentru a pierde în greutate

          mai 3, 2023
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Demi Moore, apariție de zile mari la Săptămâna Modei de la Milano. A reușit să facă pe toată lumea să uite de apariția sa șocantă din 2021

          septembrie 29, 2023

          Iată cum reușește Novak Djokovic să facă performanță. Ce mănâncă zilnic marele tensimen

          septembrie 29, 2023

          Nu o să îți vină să crezi care este gustarea preferată a Reginei Camilla. Mulți nici nu s-ar încumeta să încerce

          septembrie 27, 2023
  • Terapii alternative
        • Ceaiuri de slabit

          Ceaiuri medicinale pentru slăbit

          septembrie 22, 2023
          Ceai de slabit

          Ceaiurile pentru slăbit

          septembrie 22, 2023
          Dieta minune cu ceai de chimen

          Dieta minune cu ceai de chimen negru

          septembrie 20, 2023
          Tinctura de slabit

          Tinctura de soc, primul pas către o siluetă de invidiat

          august 31, 2023
nutritie-sanatoasa

Beneficiile uimitoare ale consumului de sparanghel pentru organism

Deși nu se numără printre ingredientele tradiționale specifice bucătăriei românești, sparanghelul a fost rapid adoptat și inclus în dietele sănătoase datorită bogatelor sale proprietăți nutritive și a beneficiilor pe care acestea le aduc pentru sănătate.

14.09.2023

Cătălin Țânțăreanu

4683

Timp estimat de citire

Timp estimat de citire:

7 minute, 14 secunde
Cuprins
1. Ce conține sparanghelul
2. Care sunt beneficiile consumului de sparanghel

Vorbim despre o plantă din categoria legumelor, cu o formă specifică și ușor de recunoscut, de la care se consumă tulpina cărnoasă, care se recoltează când planta este în stadiul de lăstar. Sparanghelul este disponibil în trei variante, respectiv sparanghelul alb, cel verde și cel mov, însă cel mai des folosit în bucătărie este sparanghelul verde. Poate fi preparat în mai multe moduri, de la varianta crudă adăugată în salate, la de cea care presupune fierberea, coacerea la aburi, pe plită sau grătar ori prăjirea în ulei vegetal. În funcție de modul de preparare, textura sparanghelului poate fi crocantă sau moale, iar gustul este ușor acrișor și amărui.

Dincolo de calitățile sale gustative, sparanghelul are și o serie de alte beneficii, de care ne vom ocupa în detaliu pe parcursul acestui articol.

Ce conține sparanghelul

Principalul element din compoziția sparanghelului este apa, prezentă în proporție de aproximativ 95%. Datorită conținutului ridicat de apă, planta are un aport caloric scăzut, de doar 20-25 de calorii la suta de grame.

Aceeași cantitate se sparanghel conține aproximativ 3 grame de proteine, ceea ce, în cazul unei legume, poate fi considerat un aport considerabil de nutrienți din această gamă. Cantitatea de fibre este relativ similară celei de proteine, raportat la 100 de grame, iar la acești nutrienți se mai adaugă o serie de vitamine și minerale.

Astfel, sparanghelul este o sursă prețioasă de vitamina A, vitamina B9, vitamina C, vitamina E și vitamina K, precum și de minerale ca potasiu sau fosfor. De asemenea, mai putem găsi și mici cantități de fier, zinc și vitamine din complexul B, care își aduc la rândul lor un oarecare aport benefic la starea de sănătate.

Care sunt beneficiile consumului de sparanghel

Trebuie să precizăm pentru început că sparanghelul devenise un ingredient foarte popular încă din antichitate, însă la acea vreme era apreciat în special proprietăților sale afrodiziace. E drept că nici în zilele noastre un astfel de beneficiu nu este de trecut cu vederea, așa că am considerat necesar să îl menționăm și noi ca introducere la acest capitol. Efectul afrodiziac al sparanghelului se datorează vitaminei E, care stimulează hormonii sexuali, dar și vitaminelor B6 și B9, care stimulează libidoul.

Mai există însă și alte motive întemeiate pentru a consuma sparanghel, pe care le poți afla din lista următoare.

Stimulează funcțiile cognitive

Se știe (sau dacă nu știai, afli acum) că vitaminele din complexul B au un rol important în funcționarea sistemului nervos și ne referim în special la vitamina B9, numită și acid folic. Această vitamină este implicată în procesele de memorare și în celelalte funcții cognitive ale creierului, astfel că aportul de acid folic adus de consumul de sparanghel nu poate fi decât benefic din acest punct de vedere.

De asemenea, prin efectul antioxidant despre care vom vorbi puțin mai târziu, sparanghelul protejează celulele nervoase și previne astfel degenerarea cognitivă.

Te ajută să slăbești

Nu există dovezi că sparanghelul ar stimula în vreun fel arderea caloriilor sau a grăsimilor, însă este un aliment care poate fi inclus cu încredere în dietele pentru slăbire. După cum am arătat mai sus, conține circa 95% apă și are un aport caloric foarte scăzut.

Astfel, cele 20-25 de calorii conținute de 100 de grame de sparanghel sunt arse în totalitate de organism pe parcursul zilei, fără a rămâne rezerve care să fie transformate în grăsime. De asemenea, datorită aportului caloric scăzut, organismul începe să topească stratul de grăsime pentru a produce energie, ceea ce duce la pierderea în greutate.

Nu în ultimul rând, fibrele din sparanghel mențin senzația de sațietate și astfel te determină să mănânci mai puțin, implicit să consumi mai puține calorii.

Previne stresul oxidativ

Stresul oxidativ este acțiunea unor compuși chimici nocivi numiți radicali liberi, împotriva celulelor sănătoase din organe și țesuturi. Acești compuși oxidează celulele, afectându-le buna funcționare și stând la baza apariției unor boli cronice și a altor probleme de sănătate.

Așa cum am precizat mai devreme, sparanghelul conține vitamina A și vitamina E, care sunt doi antioxidanți puternici, ce anulează efectul nociv la radicalilor liberi asupra celulelor. Se reduce astfel riscul apariției stresului oxidativ, implicit al unor boli precum cancerul, diabetul sau afecțiunile cardiovasculare.

Îmbunătățește digestia

Sparanghelul se remarcă datorită conținutului bogat de fibre – nutrienți care sunt foarte importanți pentru o digestie sănătoasă.

Astfel, proteinele solubile din sparanghel se dizolvă în tractul digestiv și hrănesc bacteriile benefice din intestin, în timp ce fibrele insolubile favorizează tranzitul intestinal și eliminarea materiilor fecale.

În acest fel, consumul de sparanghel poate contribui la prevenirea unor tulburări digestive cum ar fi balonarea, indigestia sau constipația, facilitând într-o oarecare măsură și absorbția în sânge a nutrienților din tubul digestiv.

Ține tensiunea arterială sub control

Sparanghelul poate avea un rol important și în ceea ce privește controlul tensiunii arteriale, prevenind creșterea acesteia peste valorile normale și, totodată, celelalte probleme asociate hipertensiunii.

Această calitate se datorează în primul rând conținutului de potasiu, care previne retenția de apă – una din cauzele hipertensiunii arteriale. Aceasta apare ca urmare a acțiunii sodiului, care se găsește din belșug în alimentele sărate. Potasiul are proprietatea de a anula această acțiune a sodiului, prevenind astfel cauza hipertensiunii arteriale de care tocmai am amintit.

O contribuție în acest sens o au și cele două vitamine cu efect antioxidant din compoziție sparanghelului, precum și faptul că această legumă ajută la eliminarea excesului ponderal, car este un alt factor de risc în apariția hipertensiunii arteriale.

Contribuie la întărirea oaselor

Sparanghelul poate avea și un rol benefic în ceea ce privește sănătatea sistemului osos, aducând-și aportul în dezvoltarea și creșterea densității oaselor. Calciul este mineralul cel mai important pentru oase, însă pentru absorbția acestuia este nevoie de vitamina K, pe care o găsim în compoziția legumei despre care discutăm.

De asemenea, sparanghelul conține și o anumită cantitate de fosfor și magneziu, care sunt alte două minerale importante pentru sănătatea oaselor.

Menține acuitatea vizuală

Vitamina A este asociată de cele mai multe ori cu sănătatea ochilor și îmbunătățirea acuității vizuale, iar acest nutrient este prezent și în compoziția sparanghelului. O dietă bogată în vitamina A contribuie la îmbunătățirea vederii nocturne, protejează corneea și reduce riscul apariției unor afecțiuni oculare cum ar fi cataracta sau degenerescența maculară.

De asemenea, prin consumul de sparanghel în mod regulat pot fi prevenite și simptome neplăcute care apar pe fondul deficitului de vitamina A, precum sindromul ochilor uscați sau iritațiile oculare.

Favorizează dezvoltarea normală a fătului

Mai trebuie să precizăm că sparanghelul este recomandat în mod special femeilor însărcinate, datorită cantității însemnate de acid folic (vitamina B9) pe care o conține. Acesta este un nutrient foarte important în perioada sarcinii, întrucât contribuie la dezvoltarea normală a sistemului nervos al fătului și prevenirea apariție malformațiilor congenitale.

De aceea, un aport optim de acid folic este esențial mai ales în primele săptămâni de sarcină, iar acesta poate fi asigurat și prin introducerea în dietă a sparanghelului.

Dacă nu ai mai consumat până acum această legumă, sperăm că argumentele oferite de noi au fost suficient de convingătoare pentru a te determina să încerci cât mai curând acest ingredient.

Pentru începători mai trebuie precizat că după consumul de sparanghel, este posibil ca urina să aibă un miros ciudat și oarecum neplăcut, însă este absolut normal să se întâmple așa și nu trebuie să îți faci griji. Mirosul se datorează unui compus numit  acid asparagusic, care este metabolizat și eliminat prin urină, iar partea interesantă constă în faptul că unele persoane detectează acest miros, iar altele nu, deși acesta există.

Etichete

Etichete:

beneficii sparanghel, legume, sparanghel

Articole recomandate din categoria Beneficii fructe si legume

Beneficiile uimitoare ale consumului de sparanghel pentru organism
Deși nu se numără printre ingredientele tradiționale specifice bucătăriei românești, sparang..

14.09.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa
Beneficiile consumului de castraveți, legume rehidratante și cu proprietăți diuretice

06.09.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa
Beneficiile consumului de conopidă

08.08.2023

Oana Anghel
nutritie sanatoasa
Beneficiile legumei broccoli

07.08.2023

Oana Anghel
nutritie sanatoasa
Beneficiile consumului de ananas

07.08.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Beneficiile consumului de prune

07.08.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Beneficiile fructului de avocado

07.08.2023

Oana Anghel
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1033896
  2. Dieta cu supă de varză
    18.08.2023
    182 348128
  3. Dieta Oshawa
    18.08.2023
    181 350543
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 296313
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 166059

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Reviste Sport Retete Sanatate Vedete

Recomandări din alte categorii

Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare
Mersul pe jos vă ajută să slăbiți
(P) Presiune la nivelul sinusurilor? Respiră uşor cu SinuStop!
Soluțiile „minune” de slăbit și sănătatea
Demi Moore, apariție de zile mari la Săptămâna Modei de la Milano. A reușit să facă pe toată lumea să uite de apariția sa șocantă din 2021
Găluște cu prune low carb și low fat. Rețetă pentru cei ce sunt la dietă
tonica group
facebook
instagram
youtube
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne