Beneficiile uimitoare ale consumului de sparanghel pentru organism
Deși nu se numără printre ingredientele tradiționale specifice bucătăriei românești, sparanghelul a fost rapid adoptat și inclus în dietele sănătoase datorită bogatelor sale proprietăți nutritive și a beneficiilor pe care acestea le aduc pentru sănătate.
14.09.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 14 secundeVorbim despre o plantă din categoria legumelor, cu o formă specifică și ușor de recunoscut, de la care se consumă tulpina cărnoasă, care se recoltează când planta este în stadiul de lăstar. Sparanghelul este disponibil în trei variante, respectiv sparanghelul alb, cel verde și cel mov, însă cel mai des folosit în bucătărie este sparanghelul verde. Poate fi preparat în mai multe moduri, de la varianta crudă adăugată în salate, la de cea care presupune fierberea, coacerea la aburi, pe plită sau grătar ori prăjirea în ulei vegetal. În funcție de modul de preparare, textura sparanghelului poate fi crocantă sau moale, iar gustul este ușor acrișor și amărui.
Dincolo de calitățile sale gustative, sparanghelul are și o serie de alte beneficii, de care ne vom ocupa în detaliu pe parcursul acestui articol.
Ce conține sparanghelul
Principalul element din compoziția sparanghelului este apa, prezentă în proporție de aproximativ 95%. Datorită conținutului ridicat de apă, planta are un aport caloric scăzut, de doar 20-25 de calorii la suta de grame.
Aceeași cantitate se sparanghel conține aproximativ 3 grame de proteine, ceea ce, în cazul unei legume, poate fi considerat un aport considerabil de nutrienți din această gamă. Cantitatea de fibre este relativ similară celei de proteine, raportat la 100 de grame, iar la acești nutrienți se mai adaugă o serie de vitamine și minerale.
Astfel, sparanghelul este o sursă prețioasă de vitamina A, vitamina B9, vitamina C, vitamina E și vitamina K, precum și de minerale ca potasiu sau fosfor. De asemenea, mai putem găsi și mici cantități de fier, zinc și vitamine din complexul B, care își aduc la rândul lor un oarecare aport benefic la starea de sănătate.
Care sunt beneficiile consumului de sparanghel
Trebuie să precizăm pentru început că sparanghelul devenise un ingredient foarte popular încă din antichitate, însă la acea vreme era apreciat în special proprietăților sale afrodiziace. E drept că nici în zilele noastre un astfel de beneficiu nu este de trecut cu vederea, așa că am considerat necesar să îl menționăm și noi ca introducere la acest capitol. Efectul afrodiziac al sparanghelului se datorează vitaminei E, care stimulează hormonii sexuali, dar și vitaminelor B6 și B9, care stimulează libidoul.
Mai există însă și alte motive întemeiate pentru a consuma sparanghel, pe care le poți afla din lista următoare.
Stimulează funcțiile cognitive
Se știe (sau dacă nu știai, afli acum) că vitaminele din complexul B au un rol important în funcționarea sistemului nervos și ne referim în special la vitamina B9, numită și acid folic. Această vitamină este implicată în procesele de memorare și în celelalte funcții cognitive ale creierului, astfel că aportul de acid folic adus de consumul de sparanghel nu poate fi decât benefic din acest punct de vedere.
De asemenea, prin efectul antioxidant despre care vom vorbi puțin mai târziu, sparanghelul protejează celulele nervoase și previne astfel degenerarea cognitivă.
Te ajută să slăbești
Nu există dovezi că sparanghelul ar stimula în vreun fel arderea caloriilor sau a grăsimilor, însă este un aliment care poate fi inclus cu încredere în dietele pentru slăbire. După cum am arătat mai sus, conține circa 95% apă și are un aport caloric foarte scăzut.
Astfel, cele 20-25 de calorii conținute de 100 de grame de sparanghel sunt arse în totalitate de organism pe parcursul zilei, fără a rămâne rezerve care să fie transformate în grăsime. De asemenea, datorită aportului caloric scăzut, organismul începe să topească stratul de grăsime pentru a produce energie, ceea ce duce la pierderea în greutate.
Nu în ultimul rând, fibrele din sparanghel mențin senzația de sațietate și astfel te determină să mănânci mai puțin, implicit să consumi mai puține calorii.
Previne stresul oxidativ
Stresul oxidativ este acțiunea unor compuși chimici nocivi numiți radicali liberi, împotriva celulelor sănătoase din organe și țesuturi. Acești compuși oxidează celulele, afectându-le buna funcționare și stând la baza apariției unor boli cronice și a altor probleme de sănătate.
Așa cum am precizat mai devreme, sparanghelul conține vitamina A și vitamina E, care sunt doi antioxidanți puternici, ce anulează efectul nociv la radicalilor liberi asupra celulelor. Se reduce astfel riscul apariției stresului oxidativ, implicit al unor boli precum cancerul, diabetul sau afecțiunile cardiovasculare.
Îmbunătățește digestia
Sparanghelul se remarcă datorită conținutului bogat de fibre – nutrienți care sunt foarte importanți pentru o digestie sănătoasă.
Astfel, proteinele solubile din sparanghel se dizolvă în tractul digestiv și hrănesc bacteriile benefice din intestin, în timp ce fibrele insolubile favorizează tranzitul intestinal și eliminarea materiilor fecale.
În acest fel, consumul de sparanghel poate contribui la prevenirea unor tulburări digestive cum ar fi balonarea, indigestia sau constipația, facilitând într-o oarecare măsură și absorbția în sânge a nutrienților din tubul digestiv.
Ține tensiunea arterială sub control
Sparanghelul poate avea un rol important și în ceea ce privește controlul tensiunii arteriale, prevenind creșterea acesteia peste valorile normale și, totodată, celelalte probleme asociate hipertensiunii.
Această calitate se datorează în primul rând conținutului de potasiu, care previne retenția de apă – una din cauzele hipertensiunii arteriale. Aceasta apare ca urmare a acțiunii sodiului, care se găsește din belșug în alimentele sărate. Potasiul are proprietatea de a anula această acțiune a sodiului, prevenind astfel cauza hipertensiunii arteriale de care tocmai am amintit.
O contribuție în acest sens o au și cele două vitamine cu efect antioxidant din compoziție sparanghelului, precum și faptul că această legumă ajută la eliminarea excesului ponderal, car este un alt factor de risc în apariția hipertensiunii arteriale.
Contribuie la întărirea oaselor
Sparanghelul poate avea și un rol benefic în ceea ce privește sănătatea sistemului osos, aducând-și aportul în dezvoltarea și creșterea densității oaselor. Calciul este mineralul cel mai important pentru oase, însă pentru absorbția acestuia este nevoie de vitamina K, pe care o găsim în compoziția legumei despre care discutăm.
De asemenea, sparanghelul conține și o anumită cantitate de fosfor și magneziu, care sunt alte două minerale importante pentru sănătatea oaselor.
Menține acuitatea vizuală
Vitamina A este asociată de cele mai multe ori cu sănătatea ochilor și îmbunătățirea acuității vizuale, iar acest nutrient este prezent și în compoziția sparanghelului. O dietă bogată în vitamina A contribuie la îmbunătățirea vederii nocturne, protejează corneea și reduce riscul apariției unor afecțiuni oculare cum ar fi cataracta sau degenerescența maculară.
De asemenea, prin consumul de sparanghel în mod regulat pot fi prevenite și simptome neplăcute care apar pe fondul deficitului de vitamina A, precum sindromul ochilor uscați sau iritațiile oculare.
Favorizează dezvoltarea normală a fătului
Mai trebuie să precizăm că sparanghelul este recomandat în mod special femeilor însărcinate, datorită cantității însemnate de acid folic (vitamina B9) pe care o conține. Acesta este un nutrient foarte important în perioada sarcinii, întrucât contribuie la dezvoltarea normală a sistemului nervos al fătului și prevenirea apariție malformațiilor congenitale.
De aceea, un aport optim de acid folic este esențial mai ales în primele săptămâni de sarcină, iar acesta poate fi asigurat și prin introducerea în dietă a sparanghelului.
Dacă nu ai mai consumat până acum această legumă, sperăm că argumentele oferite de noi au fost suficient de convingătoare pentru a te determina să încerci cât mai curând acest ingredient.
Pentru începători mai trebuie precizat că după consumul de sparanghel, este posibil ca urina să aibă un miros ciudat și oarecum neplăcut, însă este absolut normal să se întâmple așa și nu trebuie să îți faci griji. Mirosul se datorează unui compus numit acid asparagusic, care este metabolizat și eliminat prin urină, iar partea interesantă constă în faptul că unele persoane detectează acest miros, iar altele nu, deși acesta există.
Mure - beneficii pentru sănătate și recomandări de consum
23.07.2024