Beneficiile consumului de gutui
Cele mai aromate fructe ale toamnei, gutuile, pot fi consumate ca atare sau în preparate precum dulcețuri, gemuri, peltele, jeleuri sau compoturi. Vestea bună este că de o mare parte dintre beneficiile gutuilor putem profita indiferent dacă alegem să le consumăm ca atare sau preparate termic. Excepția o constituie faptul că de virtuțile vitaminei C nu putem beneficia decât dacă mâncăm fructul proaspăt, aceasta fiind distrusă de căldura degajată în timpul gatirii.
03.08.2023
9208


Timp estimat de citire:
2 minute, 25 secundeGutuia are 60 cal/100 g, este deosebit de bogată în vitamine și minerale, putând fi considerată un adevărat izvor de sănătate pentru organism.
Ce vitamine și minerale conțin gutuile
Gutuile sunt bogate în vitamina C și provitamina A și prezintă concentrații ceva mai mici de vitamina E și de vitamine aparținând complexului de B-uri: B1, B2, B3, B6, B9. În ceea ce privește vitamina C, gutuile nepreparate termic au același conținut de vitamina C ca cireașele, depășindu-l pe cel al piersicii, mărului sau perei.
Gutuia conține mai mult de 84% apă, în care se dizolvă diferite minerale și oligoelemente: cantități însemnate de potasiu, fosfor, calciu, apoi cantități ceva mai mici de magneziu, sodiu, fier, seleniu, cupru, zinc.
Gutui – beneficii importante
- Protejează intestinele și tratează dizenteria, enterita, digestia dificilă și inflamatiile mucoasei: consumate sub formă de peltea sau jeleu, gutuile au o acțiune benefică și protectoare asupra intestinelor. Gutuile sunt recunoscute pentru proprietățile antidiareice: taninurile din compoziția gutuilor încetinesc peristaltismul intestinal, iar pectinele rețin o mare cantitate de apă: cei doi compuși contribuie la atenuarea diareei. În plus, ca urmare a astringentei lor, taninurile protejează mucoasa intestinală. Pectinele absorb toxinele, iar taninurile au o acțiune antiseptică. Cei doi compuși luptă și împotriva bacteriilor sau germenilor prezenți în caz de diaree;
- Stimulează apetitul, putând fi astfel consumate de persoanele care suferă de anemie, de vârstnici sau de copii;
- Beneficiile gutuilor sunt remarcabile și în ceea ce privește sănătatea inimii, deoarece aceste fructe diminuează tensiunea arterială, acidul citric și pectina având efecte benefice asupra sistemului circulator;
- Scad nivelul de colesterol: pectinele și fibrele insolubile favorizează scăderea nivelului de colesterol, prin încetinirea absorbției lipidelor și creșterea eliminării lor;
- Protejează împotriva cancerului de colon și cancerului digestiv: abundența de taninuri și de fibre reduce concentrația și stagnarea substanțelor cu potențial cancerigen în colon, ceea ce micșorează riscul de cancer de colon și cel de cancer digestiv;
- Ameliorează infecțiile respiratorii, astmul, durerile de gât și au efecte benefice în tratarea tuberculozei și a afecțiunilor pulmonare;
- Consumul gutuilor ameliorează indigestiile, stările de greață, voma și problemele hepatice;
- Infuzia de frunze de gutui reduce febra și cicatrizează rănile. Decoctul de semințe de gutui este expectorant și antiinflamator.

Beneficiile uimitoare ale consumului de sparanghel pentru organism
14.09.2023