Beneficiile consumului de gulii
Gulia este o plantă legumicolă care face parte din familia verzei, extrem de populară în țările nordice. Planta are frunzele mari, tulpină îngroșată, formă sferică și deseori este confundată cu o rădăcină. Gulia conține o cantitate mare de vitamine, în special vitamine din complexul B (B1, B5, B6) și C.
31.07.2023
Timp estimat de citire:
1 minut, 41 secundeDe asemenea, gulia este bogată în fosfor, potasiu, calciu, fier, mangan și alte minerale. Este un aliment cu o densitate nitritiva ridicată, aduce foarte multe beneficii organismului, având 27 de calorii per 100 grame. De aceea este foarte indicată în curele de slăbire, ea furnizând și o cantitate mare de fibre vegetale care au rolul de a “umple” stomacul și de a menține constant nivelul glicemiei. Este un aliment recomandat copiilor aflați în creștere pentru că are proprietăți mineralizante foarte bune.
Gulie – valoare nutritiva
100 grame de gulie conține:
27 calorii | 24 miligrame calciu |
6.2 grame carbohidrati | 0,4 miligrame fier |
2,6 grame zahar | 350 miligrame potasiu |
0,1 grame grasimi | 46 miligrame fosfor |
1, 7 grame proteine | 0,1 miligrame mangan |
vitamina B | 19 miligrame magneziu |
vitamina C | 20 miligrame sodiu |
vitamina E |
Beneficiile consumului regulat de gulie
- Întărește oasele – datorită conținutului bogat de fosfor.
- Previne anemia – datorită conținutului de vitamine B și C
- Ajută la ameliorarea problemelor pielii și combate contracțiile musculare. Sucul de gulie și morcovi ajută la combaterea durerilor musculare și poate face minuni consumat regulat, ameliorând problemele pielii
- Datorită conținutului de vitamina C și vitamina B6, gulia ajută la fortificarea și întărirea sistemului imunitar
- Ajută la ameliorarea afecțiunilor respiratorii. Siropul de gulie este indicat în tratarea tusei sau a bronșitei
- Sucul de gulie, alături de morcovi și țelină, ajută la sănătatea sistemului digestiv
- Sucul de gulie amestecat cu suc de mere verzi ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge.
- Reglează nivelul zahărului din sânge
În cazul în care suferiți de afecțiuni ale tiroidei, nu este indicat consumul de guile, deoarece aceasta împiedică asimilarea iodului de către tiroidă.
Mure - beneficii pentru sănătate și recomandări de consum
23.07.2024