Beneficiile consumului de gulii
Gulia este o plantă legumicolă care face parte din familia verzei, extrem de populară în țările nordice. Planta are frunzele mari, tulpină îngroșată, formă sferică și deseori este confundată cu o rădăcină. Gulia conține o cantitate mare de vitamine, în special vitamine din complexul B (B1, B5, B6) și C.
31.07.2023
Timp estimat de citire:
1 minut, 41 secundeDe asemenea, gulia este bogată în fosfor, potasiu, calciu, fier, mangan și alte minerale. Este un aliment cu o densitate nitritiva ridicată, aduce foarte multe beneficii organismului, având 27 de calorii per 100 grame. De aceea este foarte indicată în curele de slăbire, ea furnizând și o cantitate mare de fibre vegetale care au rolul de a “umple” stomacul și de a menține constant nivelul glicemiei. Este un aliment recomandat copiilor aflați în creștere pentru că are proprietăți mineralizante foarte bune.
Gulie – valoare nutritiva
100 grame de gulie conține:
27 calorii | 24 miligrame calciu |
6.2 grame carbohidrati | 0,4 miligrame fier |
2,6 grame zahar | 350 miligrame potasiu |
0,1 grame grasimi | 46 miligrame fosfor |
1, 7 grame proteine | 0,1 miligrame mangan |
vitamina B | 19 miligrame magneziu |
vitamina C | 20 miligrame sodiu |
vitamina E |
Beneficiile consumului regulat de gulie
- Întărește oasele – datorită conținutului bogat de fosfor.
- Previne anemia – datorită conținutului de vitamine B și C
- Ajută la ameliorarea problemelor pielii și combate contracțiile musculare. Sucul de gulie și morcovi ajută la combaterea durerilor musculare și poate face minuni consumat regulat, ameliorând problemele pielii
- Datorită conținutului de vitamina C și vitamina B6, gulia ajută la fortificarea și întărirea sistemului imunitar
- Ajută la ameliorarea afecțiunilor respiratorii. Siropul de gulie este indicat în tratarea tusei sau a bronșitei
- Sucul de gulie, alături de morcovi și țelină, ajută la sănătatea sistemului digestiv
- Sucul de gulie amestecat cu suc de mere verzi ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge.
- Reglează nivelul zahărului din sânge
În cazul în care suferiți de afecțiuni ale tiroidei, nu este indicat consumul de guile, deoarece aceasta împiedică asimilarea iodului de către tiroidă.
De ce să mâncăm gutui
27.11.2024