logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Gama Naturalis Artrosuport Colagen, castigatoare a competitiei “Votat Produsul Anului 2023”, la categoria Sistem osteo-articular

          mai 23, 2023

          Benesio StresCalm, „Votat Produsul Anului” 2023, la categoria Suplimente naturale antistres!

          mai 17, 2023

          Benesio MaxiTonic, câștigător al competiției „Votat Produsul Anului®” 2023 – categoria Vitamine și minerale!

          mai 17, 2023

          Oamenii de știință au descoperit de ce este irezistibilă ciocolata

          aprilie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cum să-ți planifici mesele pentru o pierdere în greutate eficientă

          mai 24, 2023

          Sfaturi de slăbit pentru persoanele ocupate

          mai 24, 2023

          Post intermitent – cum să-l începeți și cum să-l urmați corect?

          mai 22, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Am întrebat ChatGPT care sunt cele mai sănătoase alimente. Vezi ce răspuns a dat inteligența artificială

          iunie 8, 2023

          Sfecla roșie – beneficii și consum

          iunie 6, 2023

          Categorii de alimente sănătoase (potrivit piramidei alimentelor)

          mai 19, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • 3 deserturi cu piersici de care te vei îndrăgosti. Uite cât de simplu se prepară

          mai 31, 2023

          3 idei de salate pe care să le încerci vara aceasta dacă ești la dietă

          mai 30, 2023
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Apneea în somn și alimentația

          iunie 2, 2023

          Sindrom premenstrual? Alimente de evitat și alimente recomandate

          iunie 2, 2023

          Sănătatea colonului: cum să o protejăm

          mai 18, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții fizice pentru arderea grăsimilor

          mai 8, 2023

          Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023
  • Psihologie
        • Body Positivity – Pro și Contra

          mai 24, 2023

          Cum să folosești “mâncatul conștient” pentru a pierde în greutate

          mai 3, 2023

          Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Kate Middleton, trup de invidiat la 41 de ani. Care este secretul Prințesei de Wales

          iunie 8, 2023

          Kerem Bürsin, protagonistul telenovelei turcești „Dragostea plutește în aer” – cum se menține în formă actorul turc

          mai 30, 2023

          Ți-l mai aduci aminte pe Jonah Hill din filmul “Lupul de pe Wall Street”? Transformarea lui este incredibilă!

          mai 25, 2023
  • Terapii alternative
        • Sarea amară – beneficii și utilizări

          iunie 8, 2023

          Ceai de cimbru – beneficii și indicații terapeutice

          iunie 6, 2023

          Ceai de coada-șoricelului – beneficii și indicații terapeutice

          iunie 2, 2023

          Ceai de mușețel – beneficii și indicații terapeutice

          iunie 2, 2023
nutritie-sanatoasa

Cele mai importante vitamine – funcții în organism și surse alimentare

Organismul uman este un mecanism complex, capabil să se dezvolte și să se protejeze împotriva agenților patogeni și a substanțelor toxice care îi pot afecta buna funcționare. Pentru aceasta, are nevoie permanent de resurse, iar o mare parte dintre acestea provin din alimentație.

07.03.2023

tonica

335

Timp estimat de citire:

10 minute, 44 secunde

Este vorba despre vitamine și minerale, iar după cum bine ai intuit, în articolul de față ne vom ocupa de prima categorie menționată. Așadar, în cele ce urmează vei afla ce sunt vitaminele, care sunt cele mai importante dintre ele și ce alimente ar trebui să consumi pentru a asigura organismului aportul zilnic necesar. Ne oprim în acest articol asupra vitaminei A și vitaminelor B.

Despre vitamine – informații generale

Vitaminele sunt substanțe chimice de natură organică, pe care organismul uman – cu mici excepții – nu le poate sintetiza. Totuși, aceste substanțe îi sunt indispensabile, pentru a-și îndeplini funcțiile care îi permit să supraviețuiască și să se dezvolte, astfel că și le procură „din sursă externă”.

În mod natural, această sursă este reprezentată de alimentele consumate zilnic, însă vitaminele pot proveni și din diferite suplimente alimentare.

Există 13 vitamine de care organismul are nevoie, iar acestea se împart în două categorii, în funcție de mediul în care se dizolvă.

Astfel, prima categorie este reprezentată de vitaminele liposolubile, care se dizolvă în grăsimi, iar din ea fac parte vitaminele A, D, E și K. Complexul de vitamine B, împreună cu vitamina C, fac parte din grupa vitaminelor hidrosolubile, care se dizolvă în apă.

Vitamina A

În stare naturală, vitamina A se găsește sub două forme distincte, respectiv retinol și caroten. Retinolul se găsește exclusiv în produsele de origine animală în timp ce carotenul se găsește sub diferite forme în legume, fructe, verdețuri, dar și în unele produse de origine animală.

Rolul vitaminei A în organism

Vitamina A aste cunoscută mai ales datorită faptului că îmbunătățește vederea, însă rolul său în organism nu se rezumă doar la atât. Această vitamină este indispensabilă și pentru sistemul osos, întrucât contribuie la creșterea și întărirea oaselor.

În același tip, vitamina A stimulează și funcționarea sistemului imunitar, ajutând astfel organismul să se protejeze mai bine de boli și infecții cauzate de diverși agenți patogeni.

Nu în ultimul rând, vitamina A menține pielea netedă și elastică și grăbește cicatrizarea leziunilor cutanate.

Alimente bogate în vitamina A

După cum am precizat mai devreme, alimente bogate în vitamina A pot fi găsite atât în rândul produselor vegetale, cât și al celor de origine animală.

Poate cel mai cunoscut aliment bogat în vitamina A este morcovul, consumul acestuia fiind des asociat cu îmbunătățirea vederii. Vitamina A se găsește însă și în alte legume, cum ar fi cartofii dulci, dovleacul, roșiile, fasolea verde și spanacul. Dacă ne referim la fructe, pepenele galben, papaya, mango, caisele și curmalele pot fi considerate alimente bogate în vitamina A.

De asemenea, ficatul, untura de pește și ouăle conțin cantități importante de vitamina A.

Vitamina B1

I se mai spune „vitamina bunei dispoziții” sau „vitamina performanței intelectuale”, denumiri ce oferă câteva indicii despre efectele pe care le are aceasta asupra organismului. O altă denumire mai puțin sugestivă a vitaminei B1 este „tiamină”.

Rolul vitaminei B1 în organism

Vitamina B1 este esențială pentru funcționarea sistemului nervos, întrucât stimulează secreția de acetilcolină, care are rolul de neurotransmițător între nervi și mușchi.

Totodată, facilitează metabolismul anumitor substanțe care îmbunătățesc activitatea cerebrală, iar de aici se trag și cele două denumiri de care am amintit anterior.

Alimente bogate în vitamina B1

Dintre produsele de origine animală, carnea de porc, ficatul de vită și peștele (în special tonul) sunt considerate alimente bogate în vitamina B1. Trebuie însă evitată pe cât posibil prepararea termică, pentru că vitamina B1 nu rezistă la fierbere sau la coacere.

De cealaltă parte, cerealele integrale, orezul brun și semințele de floarea-soarelui reprezintă o altă categorie de alimente bogate în vitamina B1. Același lucru se poate spune și despre nuci, alune, cartofi, fasole și linte.

Vitamina B2

Este cunoscută și sub denumirea de „riboflavină”, care se regăsește și în lista medicamentelor esențiale întocmită de Organizația Mondială a Sănătății, alături de tiamină și de alte vitamine și minerale.

Rolul vitaminei B2 în organism

În cazul copiilor, vitamina B2 stimulează procesul de creștere, ajutând totodată organismul să se dezvolte normal. De asemenea, ajută la producerea de anticorpi și hormoni,  contribuind și la procesul de regenerare celulară.

Alături de vitamina A, contribuie la îmbunătățirea vederii, contribuind și la buna funcționare a globulelor roșii din sânge.

Alimente bogate în vitamina B2

Laptele conține o cantitate importantă din această vitamină, astfel că toate produsele derivate pot fi considerate alimente bogate în vitamina B2.

Carnea cât mai puțin procesată este o altă sursă importantă de Riboflavină, mai ales dacă ne referim la organe precum ficatul și rinichii.

Alimente bogate în vitamina B2 poți găsi și în rândul produselor vegetale, precum ciupercile, sparanghelul, broccoli și porumbul. Mai trebuie precizat că și peștele, și ouăle intră în aceeași categorie a alimentelor bogate în vitamina B2.

Vitamina B3

Și de această dată avem o denumire alternativă, vitamina B3 fiind numită și „niacină”. Este de mare ajutor în cazul persoanelor cu un nivel ridicat al colesterolului, al celor care suferă de migrene, dermatite, depresie și alte afecțiuni psihice ușoare, însă și persoanele sănătoase au nevoie de această vitamină.

Rolul vitaminei B3 în organism

Vitamina B3 contribuie la reducerea nivelului de colesterol rău, protejând astfel sănătatea sistemului circulator. De asemenea, încetinește procesul de îmbătrânire a organismului și ține sub control nivelul glicemiei.

Nu în ultimul rând, vitamina B3 ajută organismul să își obțină energia necesară din carbohidrați, proteine și grăsimi.

Alimente bogate în vitamina B3

Carnea de pasăre și ficatul sunt considerate alimente bogate în vitamina B3, o cantitate importantă din această vitamină putând fi asimilată și din gălbenușul de ou. Dacă dorești o dietă axată mai mult pe produse vegetale, trebuie să știi că varza, cartofii, tomatele și cerealele integrale sunt alte alimente bogate în vitamina B3.

Vitamina B5

Dintre toate vitaminele necesare organismului, aceasta este cea mai răspândită, fapt pentru care mai este denumită și „acid pantotenic” – termen ce face referire la cuvântul grecesc „pantoten”, care înseamnă „peste tot”.

Rolul vitaminei B5 în organism

Vitamina B5 își aduce la rândul său contribuția la transformarea carbohidraților, proteinelor și grăsimilor în energie precum și la formarea unor hormoni. Totodată, controlează nivelul glucozei din sânge și are un rol important în producerea globulelor roșii.

Alimente bogate în vitamina B5

Dată fiind omniprezența acestui compus, este aproape imposibil să prezentăm toate alimentele bogate în vitamina B5. Practic, aproape orice fel de mâncare conține acid pantotenic, astfel că sunt extrem de rare cazurile de persoane cu deficiență de vitamina B5.

Carnea de orice fel, inclusiv peștele și fructele de mare, sunt alimente bogate în vitamina B5, la fel și ouăle și produsele lactate.

Totodată, legumele, fructele, ciupercile, semințele și nucile constituie o altă categorie de alimente bogate în vitamina B5.

Vitamina B6

Ca toate vitaminele din complexul B, și acest element are o denumire alternativă științifică, mai precis „piridoxină”.

Rolul vitaminei B6 în organism

Această vitamină contribuie la oxigenarea organelor și tuturor țesuturilor din organism, datorită rolului pe care îl are în producerea hemoglobinei. Aceasta este o proteină care asigură transportul oxigenului în sânge, către toate zonele vascularizate.

De asemenea, vitamina B6 favorizează secreția de serotonină – acel hormon care îmbunătățește starea de spirit – precum și secreția de norepinefrina, care ajută organismul să facă față stresului.

Alimente bogate în vitamina B6

Și de data aceasta, lista alimentelor bogate în vitamina B6 este una foarte „stufoasă”, incluzând o gamă diversă de produse.

Carnea de curcan, pieptul de pui, ficatul și carnea de vită sunt doar câteva dintre produsele de origine animală care conțin această vitamină. În același timp, tonul și somonul sunt alte alimente bogate în vitamina B6.

Din lista legumelor, putem menționa ceapa, spanacul, cartofii și dovleceii, iar dintre fructe, bananele și pepenele.

Alte alimente bogate în vitamina B6 sunt usturoiul, orezul, ouăle, spanacul brânza de vacă și stafidele.

Vitamina B8

I se mai spune „vitamina H”, „colină” sau „biotină”, fiind vorba de un compus care rezistă la căldură și umiditate, dar este sensibil la lumină și oxigen.

Rolul vitaminei B8 în organism

Acestei vitamine i se datorează în bună măsură sănătatea inimii și întregului sistem circulator, întrucât împiedică depunerea colesterolului în interiorul vaselor de sânge. În acest mod, se evită îngroșarea pereților vaselor, care ar duce la apariția hipertensiunii  sau chiar la blocarea vaselor respective.

Vitamina B8 are si rol de detoxificare, ajutând organismul să elimine eficient toxinele și alte substanțe în exces.

Alimente bogate în vitamina B8

„Meniul” cu alimentele bogate în vitamina B8 nu diferă cu mult de cele prezentate anterior, însă iți vom prezenta și de această dată câteva produse pe care le poți consuma cu încredere.

Începem tot cu produsele de origine animală, în cazul cărora trebuie precizat că organele conțin mai multă vitamină decât carnea. Astfel creierul, inima, ficatul rinichii sunt alimente bogate în vitamina B8 și ar trebui incluse în orice dietă care se dorește a fi una sănătoasă.

Lista continuă cu produsele lactate și ouăle, care se încadrează tot în categoria produselor de origine animală.

Dintre produsele vegetale, alimentele bogate în vitamina B8 sunt tomatele spanacul, morcovii, rucola, porumbul, ciupercile și cerealele integrale.

Vitamina B9

În formă naturală, această vitamină este denumită de „folat”, în timp ce varianta sintetică poartă denumirea mult mai cunoscută de „acid folic”.

Rolul vitaminei B9 în organism

Această vitamină este implicată direct în producția de ADN, contribuind totodată la metabolizarea grăsimilor și carbohidraților. De asemenea, întărește sistemul imunitar și previne apariția depresiei, prin contribuția pe care o are în producerea de serotonină.

Este o vitamină foarte importantă și pentru femeile însărcinate, întrucât un aport optim de vitamina B9 în perioada sarcinii previne apariția malformațiilor congenitale ale fătului.

Alimente bogate în vitamina B9

Când vorbim de alimente bogate în vitamina B9, ne referim la surse naturale, prin urmare acest nutrient va fi sub formă de folat.

Legumele din categoria cruciferelor reprezintă o sursă bogată de vitamina B9, cele mai ușor de găsit fiind varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles sau varza kale.

În același timp, fasolea, lintea, spanacul, avocado, sparanghelul și semințele de floarea soarelui sunt considerate alimente bogate în vitamina B9. Dintre produsele de origine animală, trebuie menționate ouăle și ficatul, pentru conținutul bogat de vitamina B9.

Vitamina B12

Este, probabil, cel mai cunoscut element din complexul de vitamine B, datorită implicațiilor majore pe care le are în buna funcționare a organismului.

Rolul vitaminei B12 în organism

Denumită și „cobalamină”, vitamina B12 contribuie la formarea globulelor roșii din sânge și este implicată în procesul metabolic al fiecărei celule din organism. La rândul său, contribuie la transformarea grăsimilor și carbohidraților în energie, efectele sale benefice fiind resimțite în special la nivelul sistemului nervos și sistemului digestiv.

Alimente bogate în vitamina B12

Deși legumele și fructele sunt considerate extrem de sănătoase datorită conținutului mare de nutrienți, acestea nu pot fi incluse în grupa alimentelor bogate in vitamina B12.

Acest nutrient se găsește doar în produsele de origine animală, motiv pentru care cei care adoptă un regim vegan sau vegetarian trebuie să își asigure necesarul de vitamina B12 din suplimente alimentare.

Dacă nu ai nicio prolemă în a consuma produse de origine animală, carnea de orice fel este un aliment bogat în vitamina B12, pe care îl poți consuma oricând.

În afară de carne, alte alimente bogate în vitamina B12 sunt ouăle și laptele, precum și celelalte produse lactate.

În concluzie, o alimentație echilibrată din care nu trebuie să lipsească fructele, legumele, produsele lactate dar nici carnea și ouăle, îți poate asigura în mod natural necesarul zilnic de vitamine, implicit o viață sănătoasă.

Etichete:

alimente bogate in vitamina A, alimente bogate in vitamina B12, alimente bogate in vitamina B6, cele mai importante vitamine, vitamina a, vitamina b, vitamine, vitamine complex B

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Sfecla roșie - beneficii și consum
Ca orice legumă, sfecla roșie este o bogată sursă de vitamine și minerale, însă în c..

06.06.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa
Categorii de alimente sănătoase (potrivit piramidei alimentelor)

19.05.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa
Ciupercile pleurotus - beneficii și rețete

15.05.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa
Lista carbohidraților buni, sănătoși pentru organism

11.05.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa
Top 7 alimente antiinflamatoare

10.05.2023

Stefan Stan
nutritie sanatoasa
Semințe de psyllium - beneficii, proprietăți, consum

26.04.2023

Cristea Bettina
nutritie sanatoasa
Ulei de in - beneficii și recomandări de consum

18.04.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1032136
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 346106
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348804
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 295211
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 161660

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Retete Psihologie Vedete Sport Evenimente

Recomandări din alte categorii

Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Kate Middleton, trup de invidiat la 41 de ani. Care este secretul Prințesei de Wales
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
3 deserturi cu piersici de care te vei îndrăgosti. Uite cât de simplu se prepară
Retete de sanatate de la Naturalis
Body Positivity – Pro și Contra
tonica group
facebook
instagram
youtube
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne