Beneficii recunoscute ale consumului de usturoi
“Fie ca hrana să-ți fie medicament și medicamentul hrană” – aceste cuvinte îi aparțin lui Hipocrate, celebru medic din Grecia antică, supranumit părintele medicinei. El obișnuia să prescrie usturoiul pentru a trata mai multe afecțiuni. Știința modernă a confirmat, în timp, numeroase calități terapeutice ale acestei legume.
16.11.2021
1733


Timp estimat de citire:
3 minute, 11 secundeUsturoiul conține compuși cu proprietăți medicinale puternice. Este cultivat în multe zone ale globului și folosit la gătit datorită aromei puternice. În Antichitate, principalul său scop era cel terapeutic, fiind folosit de babilonieni, egipteni, chinezi sau greci. Oamenii de știință știu în prezent că efectele benefice asupra sănătății pe care le are usturoiul se datorează compușilor sulfuroși, care se formează când cățelul de usturoi este tocat, zdrobit sau mestecat. Probabil cel mai cunoscut dintre aceștia este alicina. Aceasta este însă instabilă și este prezentă pentru scurt timp după ce usturoiul proaspăt a fost tocat. Alți compuși cu efecte puternice sunt: s-alil cisteina sau dialil disulfit.
Nutritiv și cu puține calorii
Un sigur cățel (3 g) de usturoi crud conține:
- mangan: 2% din doza zilnică recomandată (DZR)
- vitamina B6: 2% din DZR
- vitamina C: 1% din DZR
- Seleniu: 1% din DZR
- Fibre: 0,06 g
Usturoiul poate ajuta în caz de răceală
Suplimentele alimentare care conțin extract de usturoi sunt recomandate pentru susținerea sistemului imunitar. Un studiu important, desfășurat pe o perioadă de 12 săptămâni a demonstrat că un supliment pe bază de usturoi luat în fiecare zi a redus numărul răcelilor cu 63%. Durate medie a răcelilor s-a redus și ea – de la 5 zile, la 1,5 zile. Se consideră însă că dovezile sunt insuficiente și sunt necesare mai multe cercetări. Dar a include usturoiul în dietă dacă răcești des este un gest banal, care ar putea ajuta.
Compușii activi din usturoi pot reduce tensiunea
Bolile cardiovasculare sunt cei mai mari ucigași tăcuți, iar hipertensiunea este un factor important în declanșarea acestora. Studiile au demonstrat că suplimentele alimentare care conțin usturoi au un impact puternic în scăderea tensiunii. Pentru a funcționa, suplimentele trebuie să aibă un dozaj ridicat – să conțină echivalentul a patru căței de usturoi pe zi.
Ajută la scăderea colesterolului
Usturoiul poate scădea colesterolul total și colesterolul LDL. O veste bună pentru persoanele care au un nivel ridicat al colesterolului în sânge. Suplimentele alimentare pe bază de usturoi par a reduce colesterolul cu 10-15%.
Susține detoxifierea organsismului
Dozele mari de compuși sulfuroși din usturoi au capacitatea de a proteja organele interne de agresiunea metalelor grele. Un studiu de patru săptămâni desfășurat pe angajații unei companii de baterii auto (expunere excesivă la plumb) a arătat o reducere a intoxicației cu plumb cu 19% în urma administrării de suplimente pe bază de usturoi. Totodată, s-au redus și diverse semne clinice ale intoxicației cu plumb: dureri de cap, presiune sangvină ridicată.
Usturoiul protejează sănătatea osoasă
Studii recente, desfășurate pe rozătoare, au arătat că usturoiul poate reduce pierderile osoase, crescând nivelul de estrogen la femele. Un studiu desfășurat pe femei aflate la menopauză a arătat că doze zilnice de extract uscat de usturoi (echivalente cu 2 grame de usturoi crud) au scăzut un marker al deficienței de estrogen. Este posibil ca suplimentele alimentare care conțin usturoi să fie benefice pentru sistemul osos al femeilor.
Usturoiul este ușor de inclus în dietă, adăugând o aroma inconfundabilă mai ales supelor, sosurilor și cărnii. Cu atâtea beneficii pentru sănătate, nu rămâne decât să te decizi dacă poți tolera respirația neplăcut mirositoare.

Categorii de alimente sănătoase (potrivit piramidei alimentelor)
19.05.2023