Băuturile acidulate – pot fi periculoase?

Dr. Corina Zugravu, medic primar igiena alimentatiei si nutritie

Timp estimat de citire2 minute, 50 secunde

De la anticul sifon, la apele carbogazoase de lux, băuturile acidulate sunt nelipsite de pe mesele oamenilor din întreaga lume. Unii le acuză că ar provoca balonare, eructații sau flatulență, alții, că ar fi nocive pentru… vezica urinară (?!). În același timp, sunt și persoane care preferă apa acidualtă de departe apei simple sau plate și care nu concep ca o băutură să nu fie “sifonată”. Fără bulele de bioxid de carbon, băutura nu ține de sete, spun ei.

Care este adevărul?! Înainte de orice, subliniez că băuturile cu adaos de zahăr, îndulcitori, arome, coloranți sau săruri minerale nu vor intra în discuție. Am să mă refer strict la contribuția bioxidului de carbon. Acesta este adăugat sub presiune, rezultând, în combinație cu apa, acidul carbonic. Ca orice alt acid, el “pișcă” limba și este responsabil de efectul organolepic specific, căutat de toți consumatorii.

“Acidul” poate pune probleme?

De remarcat faptul că ne aflăm în fața unui acid slab, altfel cavitatea bucală ar putea avea de suferit. În plus, consumul unei astfel de băuturi nu înseamnă că ne “acidifiem metabolismul”, știut fiind că acesta are mecanisme de tamponare care îi permit să se situeze în domeniul unor valori de pH neutru sau foarte ușor alcalin (pH = 7.35-7.45) indiferent de compoziția dietei. Presupusele efecte corozive pe dinți ale acidului carbonic nu au fost nici ele confirmate. Dacă apar, acestea sunt cauzate de băuturile ce conțin și zahăr.

Efectele pentru stomac ale băuturilor acidulate

Efectele pe tubul digestiv sunt diverse. La nivelul stomacului se constată o senzație de distensie care, departe de a fi negativă, contribuie la apariția sațietății. Bei mai mult sifon, te saturi mai repede și mănânci mai puține calorii. Singurul sfat ar fi sa bei încet, încet, ca să nu înghiți aer. Mici studii leagă consumul de apă carbogazoasă și de rezolvarea constipației, dar aici este posibil să nu funcționeze pentru toată lumea.

Băuturile acidulate și eructațiile

Mulți constată că, dacă beau repede băuturile cu bioxid de carbon, își declanșează eructații. Mai ales la consumul rapid de apă sau mâncare se ajunge să se înghită mult aer, așa încât este probabil că nu bioxidul îl eliminăm, ci, mai degrabă, aerul înghițit cu ocazia băutului de apă. Mai mult, efectele sunt trecătoare. În ceea ce privește eventuala flatulență, este puțin probabil ca ea să se datoreze sifonului, pentru că este o distanță prea mare între o extremitate a tubului digestiv și cealaltă.

Băuturile acidulate alungă greața

Mici studii arată că apa carbogazoasă facilitează înghițitul și poate îndepărta senzația de vomă, de aceea ea poate fi utilă în fenomene dispeptice sau grețuri de diferite cauze, cum ar fi, de exemplu, disgravidia de prim trimestru.

Sănătatea oaselor și băuturile acidulate

Legat de sănătatea osoasă, deși băutura este ușor acidă, ea nu determină în niciun caz demineralizarea oaselor. Ba mai mult, băuturile acidulate care au și calciu pot contribui la sănătatea sistemului osos.

Drept urmare, dacă îți place apa acidulată, bea fără probleme. Sigur nu îți va face rău!

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar igiena alimentatiei si nutritie

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate