logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • (P) Fii învingător în lupta cu virusurile cu ViroProtect Rapid + Quercetină!

          septembrie 22, 2023

          Grăsimea abdominală în exces, asociată cu micșorarea creierului la vârsta mijlocie

          septembrie 13, 2023

          Numărul de cancere la cei sub 50 de ani, mai mare cu aproape 80% față de acum 30 de ani

          septembrie 11, 2023

          Noi dovezi privind eficiența celui mai în vogă medicament de slăbit. Are efecte incredibile în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă

          august 25, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Dieta militara

          Dieta militară, scurtă și eficientă

          septembrie 23, 2023
          Dieta Dukan

          Dieta Dukan – provocări și limite

          septembrie 23, 2023

          Cum să slăbești sănătos, evitând capcanele dietelor extreme

          septembrie 20, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Dieta cu alimente integrale – cum îți poate schimba viața și greutatea

          septembrie 22, 2023
          Mituri despre alimente

          Adevărat sau fals despre alimente

          septembrie 21, 2023
          Adevarat sau fals despre alimente

          Adevărat sau fals despre alimente

          septembrie 21, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • 3 rețete de smoothie pentru un boost de imunitate

          septembrie 22, 2023

          3 idei de rețete dietetice cu dovleac. O să îți surprinzi familia și musafirii

          septembrie 19, 2023
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Remodelare corporala - liposuctie

          Operația de liposucție și riscurile pe care le implică

          septembrie 21, 2023

          Carența de zinc: semne și măsuri de luat

          septembrie 15, 2023
          Chirurgie estetica

          Chirurgia estetică și remodelarea corporală

          septembrie 15, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare

          septembrie 18, 2023
          Fructe si legume

          Fructe, legume și sport pentru un stil de viață mediteranean

          septembrie 12, 2023

          Culturist la 90 de ani. Cel mai vârstnic bodybuilder activ are o poveste incredibilă

          august 14, 2023
  • Psihologie
        • Slabitul si sanatatea

          Soluțiile „minune” de slăbit și sănătatea

          septembrie 13, 2023
          Bulimie

          Bulimia – boală sau efect?

          septembrie 12, 2023

          Body Positivity – Pro și Contra

          mai 24, 2023

          Cum să folosești “mâncatul conștient” pentru a pierde în greutate

          mai 3, 2023
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • La 73 de ani, Anna Wintour are o formă de invidiat. Iată ce mănâncă într-o zi una dintre cele mai faimoase femei din industria modei

          septembrie 19, 2023

          Are 74 de ani, dar arată ca în tinerețe! Este unul dintre cei mai cunoscuți designeri din lume

          septembrie 13, 2023

          Soția lui Zuckerberg, sătulă de obsesia soțului pentru MMA

          august 29, 2023
  • Terapii alternative
        • Ceaiuri de slabit

          Ceaiuri medicinale pentru slăbit

          septembrie 22, 2023
          Ceai de slabit

          Ceaiurile pentru slăbit

          septembrie 22, 2023
          Dieta minune cu ceai de chimen

          Dieta minune cu ceai de chimen negru

          septembrie 20, 2023
          Tinctura de slabit

          Tinctura de soc, primul pas către o siluetă de invidiat

          august 31, 2023
sanatate

Bacteriile din alimente… avem motive reale sa ne temem?

Odata cu venirea verii se inmultesc si cazurile de toxiinfectii alimentare, deoarece caldura favorizeaza multiplicarea microorganismelor in alimente. Iar in vara aceasta s-a dezvoltat o adevarata isterie legata de Escherichia coli modificata genetic, in jurul careia se tese o intreaga teorie a conspiratiei, mergand pana la existenta unui atac biologic terorist. Din pacate, nimeni nu doreste sa asculte sfaturile specialistilor, si mai ales pe cel mai important: orice toxiinfectie alimentara poate fi evitata printr-o igiena riguroasa si prin consumul alimentelor corect spalate si prelucrate.

31.10.2011

Dr. Lacramioara Brinduse

5652

Timp estimat de citire

Timp estimat de citire:

4 minute, 6 secunde

Toxiinfectiile alimentare constituie imbolnavirile provocate de consumul de alimente contaminate cu bacterii sau cu toxine ale acestora. Simptomele care apar cel mai frecvent sunt diareea, greata, varsaturile, colicile abdominale, febra. Persoanele care au anumite afectiuni (neoplasme, SIDA, boli cronice, alcoolism), dar si cele care fac parte din grupele de varsta extreme pot prezenta consecinte tragice in urma unei toxiinfectii alimentare.

Bacteriile cel mai frecvent implicate in producerea toxiinfectiilor sunt: Salmonella (in jur de 60-70% din toxiinfectiile alimentare sunt produse de aceasta), stafilococul auriu, Escherichia coli, urmate de bacilul Cereus, Campylobacter, Proteus, Shigella, Klebsiella, Yersinia, Clostridium etc.

Salmonella contamineaza frecvent ouale, carnea si lactatele
Toxiinfectiile produse de Salmonella au o incubatie de 12-48 de ore si debuteaza brusc, cu diaree moderata pana la abundenta, uneori chiar diaree sangvinolenta, febra, greata, varsaturi, dureri abdominale. Evolutia naturala se intinde pe parcursul a 2-7 zile, cu o invazie minima a organismului. Salmonella nu produce toxine, iar cele mai implicate alimente in declansarea bolii sunt ouale, mai ales cele de rata, si preparatele din oua (maioneze, creme), dar si produsele din carne si produsele lactate. Pentru evitarea contaminarii se recomanda prelucrarea termica adecvata, fierberea oualor de rata timp de 10 minute, consumul de lapte pasteurizat sau fiert, evitarea consumului de carne preparata „in sange“ etc.

Stafilococul auriu produce toxine rezistente la preparare termica
Stafilococul auriu (dar si alti stafilococi) se gaseste in carne si produse din carne sau produse lactate depozitate necorespunzator. Stafilococii provin de la vaci bolnave de mastita, de la cei care manipuleaza produsele alimentare si prezinta leziuni cutanate infectate sau sunt purtatori de stafilococi. Stafilococii ajunsi in produsele alimentare elibereaza toxine care sunt responsabile de manifestarile aparute. La 2-6 ore de la consumul alimentului contaminat se inregistreaza varsaturi abundente si diaree apoasa, care dureaza in jur de 24 de ore. Deoarece simptomatologia este cauzata de toxine, nu este necesar tratamentul cu antibiotice, ci doar medicatie simptomatica.
Toxina produsa de stafilococul auriu este foarte rezistenta. Ea rezista 30 de minute la fierbere si mai multe luni la congelare. De aceea este importanta pastrarea alimentelor la temperaturi scazute (pentru a evita multiplicarea stafilococilor si eliberarea toxinelor), dar si consumarea de alimente din surse necontrolate.

Isteria momentului: Escherichia coli
Escherichia coli a fost implicata pana in prezent in cateva focare majore de toxiinfectii alimentare, incepand cu cea din SUA, din 1982, cea din Japonia, din 1996, cu peste 6000 de cazuri, si continuand cu cea actuala, care numara, pana in acest moment, peste 3000 de cazuri si aproape 40 de morti. Epidemia este cauzata de o tulpina considerata cea mai virulenta de pana acum si cu manifestarile cele mai grave.
Cel mai frecvent intalnita este E. Coli enterotoxica, care determina diareea turistilor, ce nu necesita tratament antibiotic, ci doar simptomatic, manifestarile fiind cauzate de catre toxinele eliberate. Afectiunea apare in urma consumului de apa contaminata, de legume si fructe (de aceea este necesara o spalare minutioasa, mai ales a legumelor cu frunze verzi), de produse din carne sau lapte, insuficient prelucrate termic.
Debutul bolii este brusc, la 8-18 ore de la ingestia produsului contaminat, cu diaree apoasa, insotita sau nu de crampe abdominale si varsaturi. Scaunele apoase sunt frecvente, ceea ce poate duce rapid la deshidratare, ajungandu-se la insuficienta renala in cazurile severe si apoi la deces, mai ales la persoanele in varsta si la copii.

Alimentele pot fi contaminate cu E. Coli in timpul cresterii fructelor si legumelor (daca apa pentru irigat este contaminata sau daca se utilizeaza ingrasaminte naturale), in timpul prepararii (daca persoanele care manipuleaza alimentele sunt bolnave sau purtatori sanatosi), din mediul inconjurator.

Reducerea riscului aparitiei de toxiinfectii alimentare se poate face respectand niste norme elementare de igiena:
–    spalarea corecta a mainilor si instrumentelor de bucatarie inainte de prelucrarea alimentelor;
–    spalarea cu rigurozitate a fructelor si legumelor;
–    prelucrarea termica corespunzatoare a alimentelor, cu atingerea temperaturii optime si in interiorul produsului, nu numai la suprafata;
–    evitarea consumului de conserve cu aspect modificat;
–    evitarea contactului `ntre alimentele gata prelucrate si cele crude (taierea pe aceeasi suprafata si cu aceleasi instrumente a painii si a carnii crude, de exemplu);
–    pastrarea alimentelor la temperaturi scazute, sub 4 grade, pentru a se evita inmultirea bacteriilor;
–    mancarurile prelucrate termic ce nu se consuma imediat vor fi racite brusc, apoi pastrate la frigider, reincalzirea lor facandu-se la peste 80 grade, timp de 20-30 de minute.

Dr. Lacramioara Brinduse

Etichete

Etichete:

alimente, bacterii, e coli, salmonella, stafilococul auriu, toxiinfectii alimentare, vara

Articole recomandate din categoria Sanatate

Carența de zinc: semne și măsuri de luat
Deși este un micronutrient esențial pentru menținerea sănătății, fiind implicat in mu..

15.09.2023

tonica
sanatate
Chirurgia estetică și remodelarea corporală

15.09.2023

tonica
sanatate
7 semne că ai deficit de magneziu

14.09.2023

Natalia Talmacec
sanatate
Cum să renunți la fumat fără să te îngrași

14.09.2023

tonica
sanatate
Cancerul și alimentația

11.09.2023

Dr. Ramona Popescu
sanatate
Perfecte după cină: 5 exerciții yoga pentru digestie și somn liniștit

08.09.2023

Natalia Talmacec
sanatate
Cât înseamnă o porție de fructe sau legume?

07.09.2023

tonica
sanatate

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1033816
  2. Dieta cu supă de varză
    18.08.2023
    182 348046
  3. Dieta Oshawa
    18.08.2023
    181 350507
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 296264
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 165880

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Psihologie Sport Retete Vedete Reviste

Recomandări din alte categorii

Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
3 rețete de smoothie pentru un boost de imunitate
Operația de liposucție și riscurile pe care le implică
La 73 de ani, Anna Wintour are o formă de invidiat. Iată ce mănâncă într-o zi una dintre cele mai faimoase femei din industria modei
(P) Fii învingător în lupta cu virusurile cu ViroProtect Rapid + Quercetină!
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
tonica group
facebook
instagram
youtube
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne