logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Excesul de zahăr în adolescență afectează dezvoltarea creierului

          aprilie 8, 2021

          O cafea tare înainte de antrenament crește arderea grăsimilor

          aprilie 5, 2021

          Carnea procesată, boală curată: s-a confirmat legătura cu riscul de deces prematur

          aprilie 1, 2021

          “Ora de sport în aer liber” pentru 38 de copii nevoiași de la Centrul de zi “Bufkids”

          aprilie 1, 2021
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • 3 ceaiuri care te ajuta să slăbești

          aprilie 9, 2021

          Meniu de 7 zile care te ajută să slăbești sănătos

          aprilie 8, 2021
          Obiceiuri simple care îți pot face surprize "la cântar"

          Obiceiuri simple care îți pot face surprize “la cântar”

          aprilie 7, 2021
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Puterea nebănuită a sucului de sfeclă roșie. Cum ne susține sănătatea

          aprilie 9, 2021

          Cele mai sănătoase fructe din lume

          aprilie 5, 2021

          Stii cate beneficii se ascund in naut?

          aprilie 2, 2021
  • Povești de succes
        • Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Exemple de rețete pentru cină care nu îngrașă

          aprilie 6, 2021

          Rețete cu puține calorii pentru prânz sănătos

          martie 31, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • (P) De ce este Uleiul din ficat de cod cu lămâie și mentă cel mai îndrăgit produs Lysi?

          aprilie 7, 2021

          (P) Susținerea sistemului imunitar

          aprilie 5, 2021

          De ce nu poți slăbi: cele mai frecvente cauze medicale

          martie 29, 2021
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții care te scapă de grăsimea de pe coapse

          aprilie 7, 2021

          Exerciții pentru picioare tonifiate

          aprilie 6, 2021

          Alternative la alergat: patru tipuri de mers pentru un corp tonifiat

          aprilie 1, 2021
  • Psihologie
        • Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021

          Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării

          noiembrie 20, 2020

          Află dacă suferi de ortorexie, obsesia pentru mâncarea sănătoasă

          noiembrie 18, 2020
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Actorul Christian Bale, maestrul transformărilor fizice

          martie 24, 2021
          Top vedete care au slabit spectaculos in 2020

          Top vedete care au slăbit spectaculos în 2020

          februarie 10, 2021

          Ce mai face Jeremy Meeks, infractorul devenit top model

          ianuarie 27, 2021
  • Terapii alternative
        • Seva de mesteacăn și proprietățile sale terapeutice

          decembrie 29, 2020

          Sănătate maximă și slăbire eficientă: ceaiul verde

          decembrie 27, 2020

          Cele mai cunoscute beneficii ale consumului de ceai de ghimbir

          decembrie 8, 2020

          Cea mai bună rețetă de socată

          octombrie 29, 2020
sanatate

Bacteriile din alimente… avem motive reale sa ne temem?

Odata cu venirea verii se inmultesc si cazurile de toxiinfectii alimentare, deoarece caldura favorizeaza multiplicarea microorganismelor in alimente. Iar in vara aceasta s-a dezvoltat o adevarata isterie legata de Escherichia coli modificata genetic, in jurul careia se tese o intreaga teorie a conspiratiei, mergand pana la existenta unui atac biologic terorist. Din pacate, nimeni nu doreste sa asculte sfaturile specialistilor, si mai ales pe cel mai important: orice toxiinfectie alimentara poate fi evitata printr-o igiena riguroasa si prin consumul alimentelor corect spalate si prelucrate.

31.10.2011

Dr. Lacramioara Brinduse

4944

Timp estimat de citire:

4 minute, 6 secunde

Toxiinfectiile alimentare constituie imbolnavirile provocate de consumul de alimente contaminate cu bacterii sau cu toxine ale acestora. Simptomele care apar cel mai frecvent sunt diareea, greata, varsaturile, colicile abdominale, febra. Persoanele care au anumite afectiuni (neoplasme, SIDA, boli cronice, alcoolism), dar si cele care fac parte din grupele de varsta extreme pot prezenta consecinte tragice in urma unei toxiinfectii alimentare.

Bacteriile cel mai frecvent implicate in producerea toxiinfectiilor sunt: Salmonella (in jur de 60-70% din toxiinfectiile alimentare sunt produse de aceasta), stafilococul auriu, Escherichia coli, urmate de bacilul Cereus, Campylobacter, Proteus, Shigella, Klebsiella, Yersinia, Clostridium etc.

Salmonella contamineaza frecvent ouale, carnea si lactatele
Toxiinfectiile produse de Salmonella au o incubatie de 12-48 de ore si debuteaza brusc, cu diaree moderata pana la abundenta, uneori chiar diaree sangvinolenta, febra, greata, varsaturi, dureri abdominale. Evolutia naturala se intinde pe parcursul a 2-7 zile, cu o invazie minima a organismului. Salmonella nu produce toxine, iar cele mai implicate alimente in declansarea bolii sunt ouale, mai ales cele de rata, si preparatele din oua (maioneze, creme), dar si produsele din carne si produsele lactate. Pentru evitarea contaminarii se recomanda prelucrarea termica adecvata, fierberea oualor de rata timp de 10 minute, consumul de lapte pasteurizat sau fiert, evitarea consumului de carne preparata „in sange“ etc.

Stafilococul auriu produce toxine rezistente la preparare termica
Stafilococul auriu (dar si alti stafilococi) se gaseste in carne si produse din carne sau produse lactate depozitate necorespunzator. Stafilococii provin de la vaci bolnave de mastita, de la cei care manipuleaza produsele alimentare si prezinta leziuni cutanate infectate sau sunt purtatori de stafilococi. Stafilococii ajunsi in produsele alimentare elibereaza toxine care sunt responsabile de manifestarile aparute. La 2-6 ore de la consumul alimentului contaminat se inregistreaza varsaturi abundente si diaree apoasa, care dureaza in jur de 24 de ore. Deoarece simptomatologia este cauzata de toxine, nu este necesar tratamentul cu antibiotice, ci doar medicatie simptomatica.
Toxina produsa de stafilococul auriu este foarte rezistenta. Ea rezista 30 de minute la fierbere si mai multe luni la congelare. De aceea este importanta pastrarea alimentelor la temperaturi scazute (pentru a evita multiplicarea stafilococilor si eliberarea toxinelor), dar si consumarea de alimente din surse necontrolate.

Isteria momentului: Escherichia coli
Escherichia coli a fost implicata pana in prezent in cateva focare majore de toxiinfectii alimentare, incepand cu cea din SUA, din 1982, cea din Japonia, din 1996, cu peste 6000 de cazuri, si continuand cu cea actuala, care numara, pana in acest moment, peste 3000 de cazuri si aproape 40 de morti. Epidemia este cauzata de o tulpina considerata cea mai virulenta de pana acum si cu manifestarile cele mai grave.
Cel mai frecvent intalnita este E. Coli enterotoxica, care determina diareea turistilor, ce nu necesita tratament antibiotic, ci doar simptomatic, manifestarile fiind cauzate de catre toxinele eliberate. Afectiunea apare in urma consumului de apa contaminata, de legume si fructe (de aceea este necesara o spalare minutioasa, mai ales a legumelor cu frunze verzi), de produse din carne sau lapte, insuficient prelucrate termic.
Debutul bolii este brusc, la 8-18 ore de la ingestia produsului contaminat, cu diaree apoasa, insotita sau nu de crampe abdominale si varsaturi. Scaunele apoase sunt frecvente, ceea ce poate duce rapid la deshidratare, ajungandu-se la insuficienta renala in cazurile severe si apoi la deces, mai ales la persoanele in varsta si la copii.

Alimentele pot fi contaminate cu E. Coli in timpul cresterii fructelor si legumelor (daca apa pentru irigat este contaminata sau daca se utilizeaza ingrasaminte naturale), in timpul prepararii (daca persoanele care manipuleaza alimentele sunt bolnave sau purtatori sanatosi), din mediul inconjurator.

Reducerea riscului aparitiei de toxiinfectii alimentare se poate face respectand niste norme elementare de igiena:
–    spalarea corecta a mainilor si instrumentelor de bucatarie inainte de prelucrarea alimentelor;
–    spalarea cu rigurozitate a fructelor si legumelor;
–    prelucrarea termica corespunzatoare a alimentelor, cu atingerea temperaturii optime si in interiorul produsului, nu numai la suprafata;
–    evitarea consumului de conserve cu aspect modificat;
–    evitarea contactului `ntre alimentele gata prelucrate si cele crude (taierea pe aceeasi suprafata si cu aceleasi instrumente a painii si a carnii crude, de exemplu);
–    pastrarea alimentelor la temperaturi scazute, sub 4 grade, pentru a se evita inmultirea bacteriilor;
–    mancarurile prelucrate termic ce nu se consuma imediat vor fi racite brusc, apoi pastrate la frigider, reincalzirea lor facandu-se la peste 80 grade, timp de 20-30 de minute.

Dr. Lacramioara Brinduse

Etichete:

alimente, bacterii, e coli, salmonella, stafilococul auriu, toxiinfectii alimentare, vara

Articole recomandate din categoria Sanatate

(P) Susținerea sistemului imunitar
Zicala „mai bine să previi, decât să tratezi” pare un clișeu, dar devine din ce în..

05.04.2021

tonica
sanatate
De ce nu poți slăbi: cele mai frecvente cauze medicale

29.03.2021

Natalia Talmacec
sanatate
Exerciții care scad nivelul de colesterol: tipuri, durata și alte indicații

26.03.2021

Natalia Talmacec
sanatate
Bucură-te de o primăvară plină de energie!

26.03.2021

Stefan Stan
sanatate
Recunoaște și combate în mod eficient astenia

25.03.2021

Natalia Talmacec
sanatate
(P) 7 sfaturi pentru un somn bun şi odihnitor

25.03.2021

tonica
sanatate
Ghid online de disciplină alimentară și sport

25.03.2021

Liliana Costache
sanatate

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1018497
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 334260
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 339512
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 286240
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 144661



Cu noi poți să ai silueta visată!

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Psihologie Retete Evenimente Noutati

Recomandări din alte categorii

Exemple de rețete pentru cină care nu îngrașă
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
3 ceaiuri care te ajuta să slăbești
(P) De ce este Uleiul din ficat de cod cu lămâie și mentă cel mai îndrăgit produs Lysi?
Excesul de zahăr în adolescență afectează dezvoltarea creierului
Retete de sanatate de la Naturalis
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon

Cu noi poți să ai silueta visată!

Copyright © Tonica Group 2021
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne