logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Produse din portofoliul Catena, premiate la Gala Votat Produsul Anului 2022

          iunie 17, 2022
          Anca Vlad (dreapta), alături de Otilia Ostrotki, director general Tonica Group, si Alina Marinescu, director general Catena

          Anca Vlad, președinta Fildas-Catena, premiată la Gala femeilor remarcabile

          iunie 16, 2022

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          iunie 14, 2022

          Un nou magazin Catena Pas cu Pas Tehnică Medicală vine în întâmpinarea nevoilor clienţilor

          iunie 9, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cum să opriți creșterea în greutate după instalarea menopauzei?

          iunie 30, 2022

          Cum să-ți pregătești corpul pentru sezonul estival

          iunie 28, 2022

          Care este ora ideală pentru cină?

          iunie 14, 2022
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Ce să mâncăm sau să nu mâncăm când zburăm cu avionul

          iunie 17, 2022

          5 băuturi pe care nu le asociem cu sănătatea – cum ne pot ajuta

          iunie 6, 2022

          Cum păstrăm corect ouăle și laptele în frigider: greșeli pe care le facem fără să știm

          mai 20, 2022
  • Povești de succes
        • Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Rețetă de clătite americane fără zahăr

          mai 23, 2022

          4 rețete de salată de vară: gata în câteva minute!

          mai 23, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Insuficiența cardiacă – hidratați-vă corect pentru a o putea preveni

          iunie 23, 2022

          Exercitii fizice recomandate in spondiloza cervicala

          iunie 17, 2022

          Cum să ai vara o imunitate excelentă

          iunie 16, 2022
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021

          Provocare de 30 de zile: tonifiere totală

          iunie 14, 2021

          Mituri explicate despre activitatea fizică

          iunie 10, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2021

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Dieta lui Jennifer Lopez: cele 5 reguli pe care diva le respectă cu strictețe

          iunie 10, 2022

          Cât a slăbit starleta Kim Kardashian ca să încapă în rochia iconică a lui Marilyn Monroe

          mai 30, 2022

          Dieta lui Simon Cowell. Cele 4 alimente la care celebrul star Tv a renunțat pentru a slăbi

          mai 18, 2022
  • Terapii alternative
        • Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022

          5 ceaiuri pentru sănătatea rinichilor

          mai 11, 2022

          Talasoterapia, sănătate la malul mării

          iunie 25, 2021
sanatate

Bacteriile din alimente… avem motive reale sa ne temem?

Odata cu venirea verii se inmultesc si cazurile de toxiinfectii alimentare, deoarece caldura favorizeaza multiplicarea microorganismelor in alimente. Iar in vara aceasta s-a dezvoltat o adevarata isterie legata de Escherichia coli modificata genetic, in jurul careia se tese o intreaga teorie a conspiratiei, mergand pana la existenta unui atac biologic terorist. Din pacate, nimeni nu doreste sa asculte sfaturile specialistilor, si mai ales pe cel mai important: orice toxiinfectie alimentara poate fi evitata printr-o igiena riguroasa si prin consumul alimentelor corect spalate si prelucrate.

31.10.2011

Dr. Lacramioara Brinduse

5318

Timp estimat de citire:

4 minute, 6 secunde

Toxiinfectiile alimentare constituie imbolnavirile provocate de consumul de alimente contaminate cu bacterii sau cu toxine ale acestora. Simptomele care apar cel mai frecvent sunt diareea, greata, varsaturile, colicile abdominale, febra. Persoanele care au anumite afectiuni (neoplasme, SIDA, boli cronice, alcoolism), dar si cele care fac parte din grupele de varsta extreme pot prezenta consecinte tragice in urma unei toxiinfectii alimentare.

Bacteriile cel mai frecvent implicate in producerea toxiinfectiilor sunt: Salmonella (in jur de 60-70% din toxiinfectiile alimentare sunt produse de aceasta), stafilococul auriu, Escherichia coli, urmate de bacilul Cereus, Campylobacter, Proteus, Shigella, Klebsiella, Yersinia, Clostridium etc.

Salmonella contamineaza frecvent ouale, carnea si lactatele
Toxiinfectiile produse de Salmonella au o incubatie de 12-48 de ore si debuteaza brusc, cu diaree moderata pana la abundenta, uneori chiar diaree sangvinolenta, febra, greata, varsaturi, dureri abdominale. Evolutia naturala se intinde pe parcursul a 2-7 zile, cu o invazie minima a organismului. Salmonella nu produce toxine, iar cele mai implicate alimente in declansarea bolii sunt ouale, mai ales cele de rata, si preparatele din oua (maioneze, creme), dar si produsele din carne si produsele lactate. Pentru evitarea contaminarii se recomanda prelucrarea termica adecvata, fierberea oualor de rata timp de 10 minute, consumul de lapte pasteurizat sau fiert, evitarea consumului de carne preparata „in sange“ etc.

Stafilococul auriu produce toxine rezistente la preparare termica
Stafilococul auriu (dar si alti stafilococi) se gaseste in carne si produse din carne sau produse lactate depozitate necorespunzator. Stafilococii provin de la vaci bolnave de mastita, de la cei care manipuleaza produsele alimentare si prezinta leziuni cutanate infectate sau sunt purtatori de stafilococi. Stafilococii ajunsi in produsele alimentare elibereaza toxine care sunt responsabile de manifestarile aparute. La 2-6 ore de la consumul alimentului contaminat se inregistreaza varsaturi abundente si diaree apoasa, care dureaza in jur de 24 de ore. Deoarece simptomatologia este cauzata de toxine, nu este necesar tratamentul cu antibiotice, ci doar medicatie simptomatica.
Toxina produsa de stafilococul auriu este foarte rezistenta. Ea rezista 30 de minute la fierbere si mai multe luni la congelare. De aceea este importanta pastrarea alimentelor la temperaturi scazute (pentru a evita multiplicarea stafilococilor si eliberarea toxinelor), dar si consumarea de alimente din surse necontrolate.

Isteria momentului: Escherichia coli
Escherichia coli a fost implicata pana in prezent in cateva focare majore de toxiinfectii alimentare, incepand cu cea din SUA, din 1982, cea din Japonia, din 1996, cu peste 6000 de cazuri, si continuand cu cea actuala, care numara, pana in acest moment, peste 3000 de cazuri si aproape 40 de morti. Epidemia este cauzata de o tulpina considerata cea mai virulenta de pana acum si cu manifestarile cele mai grave.
Cel mai frecvent intalnita este E. Coli enterotoxica, care determina diareea turistilor, ce nu necesita tratament antibiotic, ci doar simptomatic, manifestarile fiind cauzate de catre toxinele eliberate. Afectiunea apare in urma consumului de apa contaminata, de legume si fructe (de aceea este necesara o spalare minutioasa, mai ales a legumelor cu frunze verzi), de produse din carne sau lapte, insuficient prelucrate termic.
Debutul bolii este brusc, la 8-18 ore de la ingestia produsului contaminat, cu diaree apoasa, insotita sau nu de crampe abdominale si varsaturi. Scaunele apoase sunt frecvente, ceea ce poate duce rapid la deshidratare, ajungandu-se la insuficienta renala in cazurile severe si apoi la deces, mai ales la persoanele in varsta si la copii.

Alimentele pot fi contaminate cu E. Coli in timpul cresterii fructelor si legumelor (daca apa pentru irigat este contaminata sau daca se utilizeaza ingrasaminte naturale), in timpul prepararii (daca persoanele care manipuleaza alimentele sunt bolnave sau purtatori sanatosi), din mediul inconjurator.

Reducerea riscului aparitiei de toxiinfectii alimentare se poate face respectand niste norme elementare de igiena:
–    spalarea corecta a mainilor si instrumentelor de bucatarie inainte de prelucrarea alimentelor;
–    spalarea cu rigurozitate a fructelor si legumelor;
–    prelucrarea termica corespunzatoare a alimentelor, cu atingerea temperaturii optime si in interiorul produsului, nu numai la suprafata;
–    evitarea consumului de conserve cu aspect modificat;
–    evitarea contactului `ntre alimentele gata prelucrate si cele crude (taierea pe aceeasi suprafata si cu aceleasi instrumente a painii si a carnii crude, de exemplu);
–    pastrarea alimentelor la temperaturi scazute, sub 4 grade, pentru a se evita inmultirea bacteriilor;
–    mancarurile prelucrate termic ce nu se consuma imediat vor fi racite brusc, apoi pastrate la frigider, reincalzirea lor facandu-se la peste 80 grade, timp de 20-30 de minute.

Dr. Lacramioara Brinduse

Etichete:

alimente, bacterii, e coli, salmonella, stafilococul auriu, toxiinfectii alimentare, vara

Articole recomandate din categoria Sanatate

Exercitii fizice recomandate in spondiloza cervicala
Spondiloza cervicală, cunoscută și sub denumirea de artrită a gâtului sau osteoartrită..

17.06.2022

Mariș Adelina
sanatate
Cum să ai vara o imunitate excelentă

16.06.2022

Dr. Corina Zugravu
sanatate
Exercițiile Kegel: ce sunt, ce rol au și care sunt beneficiile

07.06.2022

Stan Stefan
sanatate
Oferă-ți cel mai prețios cadou – Renunță la fumat!

30.05.2022

tonica
sanatate
Hemoroizii externi, cauze și prevenție

24.05.2022

Cristea Bettina
sanatate
Studiu: cum reduce ciocolata riscul de a muri tânăr

18.05.2022

Mariș Adelina
sanatate
Vrei să începi să urci pe munți?! Iată ce trebuie să știi

12.04.2022

Dr. Corina Zugravu
sanatate

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1027324
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 341823
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 345619
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 291760
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 155221

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Sanatate Psihologie Evenimente Reviste Noutati

Recomandări din alte categorii

Dieta lui Jennifer Lopez: cele 5 reguli pe care diva le respectă cu strictețe
Retete de sanatate de la Naturalis
Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești
20 de rezoluții sănătoase pentru noul an
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2022
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne