Atkins si nesfarsita lupta cu carbohidratii
La zece ani de la moartea doctorului Robert Atkins, planul sau celebru de dieta este inca sursa unor controverse fara sfarsit. Mesajul insuflat de Dr. Robert Atkins celor cu probleme de greutate este: „Carbohidratii ingrasa!”. La un deceniu dupa moartea lui inca mai sunt persoane care evita painea, pastele si cartofii si le considera vinovate pentru formele lor plinute.
21.05.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 47 secundeAsta pentru ca dieta Atkins, conceputa in 1972, a devenit celebra odata cu cea de-a doua carte a doctorului, „Revolutia noii diete”. In 2002, Dr. Atkins sustinea aportul drastic scazut de carbohidrati. In schimb, adeptii dietei sale hiperproteice puteau manca nelimitat carne, oua, branza, peste si crustacee. Atkins spunea ca prea multi carbohidrati ridica nivelul de zahar din sange, ceea ce duce la eliberarea de insulina, hormon ce creste capacitatea organismului de a depozita zaharul in tesuturi sub forma de grasime.
Apogeul dietei Atkins
Doctorul pleda pentru privarea corpului de carbohidrati, astfel incat sa fie nevoit sa arda din depozitele sale de grasime pentru a obtine energie – proces cunoscut sub numele de cetoza. La apogeul popularitatii, in 2003, aproximativ trei milioane de oameni din Marea Britanie incercasera dieta. In SUA, o persoana din 11 tinea aceasta dieta, inclusiv celebritatile Jennifer Aniston, Demi Moore si Catherine Zeta-Jones. Cartea lui Atkins a fost printre primele 10 cele mai bine vadute carti timp de aproape sase ani, cu peste 15 milioane de exemplare vandute in intreaga lume. A fost o avalansa de produse low-carb, cum ar fi berea low-carb si painea low-carb. In SUA, vanzarile de grau si cartofi au scazut, in timp ce consumul de carne a crescut.
Controversa dincolo de moarte
Sfatul Atkins a fost controversat deoarece era impotriva nutritionistilor care recomandau dietele sarace in grasimi si bogate in carbohidrati. Chiar si moartea sa, in 2003, a devenit obiectul unor controverse. Atkins a murit in urma unui traumatism cranian suferit dupa alunecarea pe un trotuar, dar starea sa de sanatate a fost analizata minutios pentru a se gasi dovezi pentru unele probleme ce puteau fi asociate cu dieta. Criticii au sugerat un atac de cord in 2002 drept consecinta a dietei sale.
Dupa 10 ani…
Acum, dupa 10 ani, dietele low-carb continua sa fie controversate. Sfatul nutritional standard promoveaza alimentatia sanatoasa potrivit careia alimentele bogate in amidon – cartofii, cerealele, pastele, orezul si painea – ar trebui sa constituie aproximativ o treime din hrana oamenilor. Acesta a fost insa atacat de unii nutritionisti contemporani. John Briffa, medic specialist in nutritie si autor al cartii „Escape the Diet Trap” (tr. Scapa de capcana dietelor), spune ca exista foarte multe cercetari stiintifice care accepta dietele sarace in carbohidrati – in special studii care le considera superioare dietelor cu continut scazut de grasimi, dietelor hipocalorice pentru pierderea in greutate – iar internetul prezinta „povestile” a nenumarate persoane care si-au schimbat viata in bine urmand o dieta saraca in carbohidrati.
Fani declarati Atkins
Recent, actrita Gwyneth Paltrow a provocat mania dieteticienilor in timp ce isi promova noua sa carte de bucate fara gluten, cu continut scazut de carbohidrati, spunand ca evita sa le dea copiilor ei paine, orez si paste. Criticii au spus ca la copii exista „riscul unor deficiente nutritive”. Aparatorii insa au sustinut ca nu exista substante nutritive in alimentele bogate amidon si carbohidrati pe care oamenii sa nu si-i poata lua din alta parte, si de multe ori intr-o forma superioara.
Contestatari pentru totdeauna
Multi nutritionisti sustin ca dieta Atkins este potrivita pe termen scurt. „Oamenii tind sa aiba un raspuns rapid atunci cand vine vorba de slabit, dar Atkins este, de asemenea, cunoscuta pentru efectul yo-yo, oamenii pun inapoi toate kilogramele pierdute in momentul cand renunta la dieta”, spune nutritionistul britanic Nicole Berberian. Multi nu sunt de acord cu o dieta care, in prima etapa cel putin, elimina aproape complet un grup de alimente. Altii sustin pur si simplu ca nu este practica pe termen lung. „Ca toate dietele, atunci cand vine vorba de Atkins, exista ceva adevar in zvon – exista unele dovezi stiintifice la baza – dar dovada ca eliminarea carbohidratior este cea mai buna pentru pierderea in greutate pur si simplu nu se afla printre acestea”, spune Sian Porter, un dietetician consultant pentru British Dietetic Association. Ea spune ca multi oameni sunt in cautarea dietei magice, dar nu exista o dieta care sa se potriveasca tuturor.
Desigur, dieta Atkins nu este singura care a primit recenzii mixte. In cele din urma, daca ar exista o dieta care sa fie intr-adevar buna pentru toata lumea, aceasta industrie nu ar mai exista.
Corina Ionescu
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Cauți răspunsuri la „ce să fac ca să slăbesc"? Te ajutăm noi!
23.09.2024