Aromoterapie anti-stres
Stresul este unul dintre factorii cei mai des intalniti care duc la ingrasare. Mananci mai mult din cauza emotiilor dinainte de un examen sau dai iama in camara cu dulciuri cand te simti prost dispus, insa sunt si alte metode prin care te poti relaxa. Aromoterapia este o metoda antica de calmare a mintii, fiind utilizata in temple si anumite ceremonii religioase. In timpuri moderne insa, aromoterapia ramane una dintre metodele eficiente pentru a-ti insenina viata.
10.10.2012
Timp estimat de citire:
2 minute, 44 secundeZi de zi, stresul face parte din viata. Din ce in ce mai multe studii arata ca emotiile negative influenteaza atat psihicul, cat si organismul – poate provoca indigestii, palpitatii, dureri de cap si stari inexplicabile de oboseala. Nu este intotdeauna usor sa eviti stresul, asa ca singura solutie care iti ramane la finalul unei zile pline de evenimente este sa incerci sa iti pui gandurile in ordine si, pur si simplu, sa te relaxezi. Uleiurile aromate, cu extracte din plante, fructe sau flori, te ajuta sa te deconectezi si sa iti oferi cateva clipe de liniste in intimitatea propriului camin.
Poti incerca aromoterapia sub diferite forme:
- Masaj cu ulei esential: amesteca 3 picaturi de ulei volatil cu 15 picaturi de ulei-baza (ulei de masline, migdale dulci, floarea soarelui) si maseaza-ti zonele incordate.
- Baie cu ulei volatil: amesteca 5 picaturi de ulei din plante cu o cana de lapte dulce si toarna mixtura in apa de baie.
- Lampa de aromoterapie: pune in candela cateva picaturi de ulei aromat, apa si aprinde lumanarica.
Iti prezentam cele mai populare arome cu proprietati anti-stres:
Lavanda: campurile de lavanda din sudul Frantei sau Toscana au nu doar o culoare relaxanta, ci si o aroma binefacatoare. Uleiul esential sau floarea de lavanda (uscata sau proaspata, crescuta in ghiveci) te ajuta sa te relaxezi si te ajuta sa scapi de stres. In plus, calmeaza starile de agitatie, de tensiune nervoasa, de panica si te ajuta sa combati insomnia. Pulverizeaza cateva picaturi de parfum cu lavanda pe fata de perna pentru a dormi ca un prunc!
Bergamota: aroma proaspata, de citrice si in acelasi timp usor condimentata a bergamotei (un soi de fruct citric, adesea confundat cu un tip de para datorita denumirii similare) induce o stare de multumire si relaxare. Este recomandata in special in momentele de frustrare si tristete, intrucat confera optimism si actioneaza ca un antidepresiv usor.
In cartea „Aromatherapy: Scent and Psyche” de Peter si Kate Damian este mentionat un experiment interesant care a avut loc in spitalele din Oxford, Anglia – sedativele chimice au fost inlocuite cu uleiuri de lavanda, maghiran, geraniu si mandarina. Aceste uleiuri esentiale scad tensiunea arteriala, normalizeaza functiile organismului, reduc stresul si chiar au efect afrodisiac.
Santal: parfumul de santal este oriental si lemnos, fiind supranumit in Grecia antica „hrana zeilor” datorita faptului ca era folosit inainte de ceremoniile religioase. Pe langa faptul ca are si un efect usor afrodisiac, aroma de santal te ajuta sa depasesti momentele de furie indreptata impotriva unei persoane sau a unei situatii, diminuand astfel stresul provocat de evenimente cotidiene.
Geraniu: aroma usor florala, delicata si putin condimentata a geraniului are un efect grozav asupra mintii, trupului si spiritului. Geraniul te ajuta sa ai o stare de spirit mai buna si sa combati anxietatea, depresia si stresul – in plus, lasa o aroma atat de calda si placuta in casa!
Raluca Mateescu
Activitatea simplă care-ți îmbunătățește memoria, îți stimulează creativitatea și reduce stresul
12.07.2024