Alimente care controleaza apetitul
Lupta cu kilogramele in plus este extrem de grea atunci cand vine vorba de a ne abtine de la marea majoritate a alimentelor care ne fac placere. Peste tot se discuta despre o silueta de invidiat si, mai ales, despre implicatiile negative pe care le are obezitatea asupra intregului organism.
13.03.2018
Timp estimat de citire:
2 minute, 41 secundePartea cea mai dificila a unui regim alimentar este aceea de a renunta la toate bunataturile si de a rezista atunci cand apare senzatia de foame. Chiar si asa, exista numeroase alimente care pot grabi senzatia de satietate, in acest fel fiind aliati in atingerea unui indice de masa corporala in limite normale. In cele ce urmeaza va vom prezenta o lista a celor mai importante alimente implicate in aparitia satietatii.
Merele
Merele contin numeroase vitamine si minerale, la care se adauga fibrele, motiv pentru care reprezinta unul din cele mai sanatoase alimente. Daca veti consuma un mar cu o jumatate de ora inainte de masa, fibrele din compozitia acestuia vor actiona la nivelul tractuluidigestiv, ducand la aparitia senzatiei de satietate, motiv pentru care, ulterior, veti consuma un numar mai mic de calorii.
Avocado
Recomandarea nutritionistilor este de a consuma o jumatate de avocado la masa de pranz. Acesta contine numeroase grasimi bune care va vor ajuta sa nu resimtiti senzatia de foame o lunga perioada de timp. In acest fel, intre pranz si cina nu o sa mai fie nevoie sa rontaiti sau sa luati o gustare.
Lintea si nautul
Lintea si nautul contin o cantitate crescuta de proteine de origine vegetala, astfel incat consumul acestora la o masa poate sa inlocuiasca carnea. De asemenea, acestea contin fibre, antioxidanti, vitamine si fier. Persoanele care consuma la o masa linte sau naut (sub diverse forme) vor putea sa isi controleze apetitul, renuntand astfel la gustarile dintre mese.
Supa
Nutritionistii sustin faptul ca cei care consuma un bol de supa inaintea felului doi se vor satura mai repede si, in acest fel, consumul caloric se va reduce cu aproximativ 20%. Mecanismul prin care aceasta reducere calorica are loc se pare ca are legatura cu distensia stomacului secundara ingestiei lichidului. In acest fel, daca la fiecare masa are loc o reducere calorica de 20%, in timp acul cantarului va arata greutatea mult dorita.
Ciocolata neagra
In situatia in care vi se face pofta de ceva dulce, nutritionistii va recomanda ciocolata neagra. Se pare ca s-au facut numeroase studii la cei care consuma ciocolata neagra, astfel incat acestia prezinta un risc mai mic de a dezvolta obezitate si, implicit, toate afectiunile cu care aceasta se asociaza, ca diabetul zaharat sau bolile cardiovasculare. O cantitate mica de ciocolata neagra are capacitatea de a controla apetitul si de a produce senzatia de satietate, lucru care nu se intampla cu celelalte variante de ciocolata. De asemenea, studiile au aratat ca cei care consuma ciocolata neagra au tendinta de a manca cu 17% mai putine calorii la fiecare masa.
Ouale
Oul este un aliment extrem de consistent, care trebuie sa nu lipseasca de la micul dejun. Astfel, cei care consuma dimineata un ou (de preferat) fiert vor consuma mai putine calorii la masa de pranz si nu vor suferi de senzatia de foame care apare de obicei in jurul orei 11, necesitand de regula o gustare.
Dr. Alin Popescu
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Ce fructe sunt permise în dieta Keto?
13.09.2024