Alimente bogate în vitamina E
Vitamina E este unul dintre cei mai puternici antioxidanți cunoscuți. Ea are un rol esențial în combaterea daunelor produse de radicalii liberi, încetinind procesul de îmbătrânire celulară și reducând riscul de îmbolnăvire. Tocmai de aceea este atât de important să includem cu regularitate în meniu alimente bogate în vitamina E.
12.03.2021
Timp estimat de citire:
5 minute, 8 secundeVitamina E este una dintre cele patru vitamine liposolubile, alături de vitaminele A, D și K. Aceasta a fost descoperită în 1922, izolată în 1935 și sintetizată pentru prima dată în 1938. Există opt forme diferite de vitamina E: alfa-, beta-, gamma- si delta-tocoferol si alfa-, beta-, gamma- si delta-tocotrienol. Dintre acestea, cel mai răspândit este alfa-tocoferolul. Aceasta este și forma cu cel mai activ rol în organismul nostru.
Vitamina E: beneficii și acțiune
Avem multiple motive să mâncăm cât mai des alimente bogate în vitamina E. Și asta pentru că, așa cum s-a demonstrat de-a lungul timpului, vitamina E ne poate proteja de infecții și ne poate fi de mare ajutor în prevenirea și tratarea mai multor afecțiuni cronice.
Scade riscul de boli de inimă
Conform specialiștilor, consumul de alimente bogate în vitamina E contribuie la prevenirea formării cheagurilor de sânge. De asemenea, inhibă oxidarea lipoproteinelor cu densitate mică (LDL), adică a colesterolului „rău”, fiind din acest punct de vedere un bun aliat al sistemului cardiovascular.
Oferă protecție anticancer
Există unele studii care susțin că vitamina E poate avea efecte anticancer unice. Practic, acționând ca antioxidant, inhibă formarea nitrozaminelor carcinogene la nivelul stomacului din nitriții conținuți de alimente.
Promovează sănătatea ochilor
Datorită proprietăților antioxidante, vitamina E se dovedește a fi crucială și pentru menținerea sănătății ochilor. Potrivit unei meta-analize apărute în 2007 în revista medicală BMJ, un consum adecvat de alimente bogate în vitamina E reduce riscul de degenerescență maculară legată de vârstă cu 20%.
Poate ameliora inflamația cronică
Studiile preliminare arată că vitamina E poate ajuta la medierea răspunsului inflamator. În acest sens, prezența constantă în dietă a unor alimente bogate în vitamina E trebuie să devină o prioritate pentru toate persoanele care suferă de inflamație cronică, inclusiv pentru cele cu diabet de tip 2 sau insuficiență cardiacă cronică.
Scade riscul de demență
Unele cercetări relevă că vitamina E se asociază cu un risc mai mic de a dezvolta demență. Așadar, fă-ți o mare favoare și consumă în fiecare zi alimente bogate în vitamina E pentru a preveni declinul cognitiv și pierderea memoriei de peste ani.
Menține sănătatea și frumusețea pielii
Consumul frecvent de alimente bogate în vitamina E reprezintă o parte importantă a rutinei de îngrijire a pielii. Această vitamină crește gradul de hidratare a pielii, îi îmbunătățește elasticitatea și-o protejează de efectele nocive ale fumatului și poluării. De asemenea, ajută la tratarea acneei și la estomparea cicatricilor lăsate de aceasta, stimulează regenerarea celulară și combate apariția ridurilor.
Alimente bogate în vitamina E
Pentru majoritatea adulților, doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina E este de 15 mg/zi. Din fericire, avem la dispoziție variate alimente bogate în vitamina E, astfel că această cantitate este destul de ușor de obținut.
Semințele de floare-soarelui
Vitamina E/ porție (30 g) |
Vitamina E/ 100 g | Vitamina E/ 200 calorii |
7,4 mg
(49% din DZR) |
26,1 mg
(174% din DZR) |
9 mg (60% din DZR) |
Migdalele
Vitamina E/ porție (30 g) | Vitamina E/ 100 g | Vitamina E/ 200 calorii |
7,3 mg
(49% din DZR) |
25,6 mg
(171% din DZR) |
8,9 mg
(59% din DZR) |
Alte oleaginoase pe lista de alimente bogate în vitamina E:
Alune de pădure – 29% din DZR/ 30 g
Semințe de pin – 18% din DZR/ 30 g
Nuci de Brazilia – 11% din DZR/ 30 g
Arahide – 9% din DZR/ 30 g
Avocado
Vitamina E/ bucată | Vitamina E/ 100 g | Vitamina E/ 200 calorii |
4,2 mg
(28% din DZR) |
2,1 mg
(14% din DZR) |
2,6 mg
(17% din DZR) |
Spanacul
Vitamina E/ cană | Vitamina E/ 100 g | Vitamina E/ 200 calorii |
3,7 mg
(25% din DZR) |
2,1 mg
(14% din DZR) |
18,1 mg
(121% din DZR) |
Alte verdețuri pe lista de alimente bogate în vitamina E:
Sfeclă elvețiană – 22% din DZR/ cană
Frunze de sfeclă roșie – 17% din DZR/ cană
Varza de frunze – 11% din DZR/ cană
Dovleacul plăcintar
Vitamina E/ cană | Vitamina E/ 100 g | Vitamina E/ 200 calorii |
2,6 mg
(18% din DZR) |
1,3 mg
(9% din DZR) |
6,5 mg
(43% din DZR) |
Kiwi
Vitamina E/ cană | Vitamina E/ 100 g | Vitamina E/ 200 calorii |
2,6 mg
(18% din DZR) |
1,5 mg
(10% din DZR) |
4,8 mg
(32% din DZR) |
Alte fructe pe lista de alimente bogate în vitamina E:
Mure – 11% din DZR/ cană
Mango – 10% din DZR/ cană
Caise – 9% din DZR/ cană
Broccoli
Vitamina E/ cană | Vitamina E/ 100 g | Vitamina E/ 200 calorii |
2,3 mg
(15% din DZR) |
1,5 mg
(10% din DZR) |
8,3 mg
(55% din DZR) |
Păstrăv
Vitamina E/ file | Vitamina E/ 100 g | Vitamina E/ 200 calorii |
2 mg
(13% din DZR) |
2,8 mg
(19% din DZR) |
3,3 mg
(22% din DZR) |
Alți pești pe lista de alimente bogate în vitamina E:
Pește spadă – 14% din DZR/ 30 g
Ton la conservă – 13% din DZR/ 30 g
Somon – 13% din DZR/ 30 g
Hering – 13% din DRZR/ file
Ulei de măsline
Vitamina E/ file | Vitamina E/ 100 g | Vitamina E/ 200 calorii |
1,9 mg
(13% din DZR) |
14,4 mg
(96% din DZR) |
3,2 mg
(22% din DZR) |
Alte uleiuri pe lista de alimente bogate în vitamina E:
Ulei din germeni de grâu – 135% din DZR/ lingură
Ulei de floare-soarelui – 37% din DZR/ lingură
Ulei de migdale – 36% din DZR/ lingură
Ulei de orez – 29% din DZR/ lingură
Ulei din semințe de struguri – 26% din DZR/ lingură
Creveți
Vitamina E/ 12 bucăți | Vitamina E/ 100 g | Vitamina E/ 200 calorii |
1,9 mg
(13% din DZR) |
2,2 mg
(15% din DZR) |
3,7 mg
(25% din DZR) |
Deficitul de vitamina E: semne și riscuri asociate
Deficiența de vitamina E poate avea consecințe destul de grave. Printre acestea regăsim:
- Vindecarea mai anevoioasă a rănilor
- Apariția unor pete brune pe piele
- Slăbiciunea musculară
- Scăderea imunității
- Tulburări de fertilitate
- Arterioscleroza
- Probleme cu vederea
- Neuropatia periferică
Vestea bună este că această carență vitaminică se întâlnește rar la persoanele sănătoase și cu o alimentație echilibrată. În general, aceasta apare în cazul celor care suferă de tulburări digestive sau care nu absorb în mod corespunzător grăsimile.
Despre ginseng, un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate și longevitate
12.11.2024