(P) Alimentația optimă pentru sănătatea inimii
Pentru că inima este responsabilă cu pomparea sângelui și furnizarea oxigenului și a substanțelor nutritive esențiale în întregul organism, menținerea sănătății acesteia este esențială pentru o viață lungă și plină de vitalitate.
20.02.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 1 secundaUna dintre cele mai puternice modalități de a îngriji inima este alimentația. Alegerile alimentare pot influența semnificativ sănătatea întregului sistem cardiovascular. În continuarea acestui articol vei putea afla de ce este atât de importantă dieta pentru sănătatea inimii.
Importanța alimentației pentru sănătatea inimii
Controlul colesterolului
Consumul excesiv de grăsimi saturate crește nivelurile de colesterol “rău” (LDL) din sânge, crescând astfel și riscul de boli de inimă. În schimb, includerea grăsimilor sănătoase, precum acizii grași Omega-3 regăsiți în pește, semințe de in și nuci, ajută la menținerea unor niveluri sănătoase de colesterol.
Reducerea tensiunii arteriale
Totodată, o dietă bogată în sare crește tensiunea arterială, care poate suprasolicita inima și arterele. Limitarea consumului de sare și consumul zilnic de alimente bogate în nutrienți, precum fructele și legumele proaspete ajuta la menținerea în limite normale a tensiunii arteriale.
Controlul greutății corporale
Supraponderalitatea este un factor major de risc pentru bolile de inimă. Adoptarea unei diete echilibrate, bogate în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe contribuie la menținerea unei greutăți sănătoase și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Antioxidanții, prezenți în special în fructe și legume, reușesc să ofere protecție vaselor de sânge împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi, contribuind astfel la menținerea sănătății vasculare prin prevenirea bolilor de inimă.
Sfaturi practice pentru o alimentație sănătoasă pentru inimă
- Include în dietă o gamă largă de alimente care se pot consuma crude sau cât mai puțin procesate, precum: fructele, legumele, cerealele integrale, proteinele slabe (carnea slabă, pește, tofu) și grăsimile sănătoase (uleiul de măsline, nucile, alunele, migdalele, cajuul și avocadoul).
- Reducerea consumului de alimente precum carnea grasă, produsele de patiserie, alimentele prăjite și produsele lactate ajută la menținerea sănătății inimii.
- Limitează consumul de alimente procesate și sărate și încearcă să gătești acasă cu condimente naturale, pentru a reduce aportul de sodiu.
- Hidratarea optimă cu apă ajută la menținerea unei digestii sănătoase și susține sănătatea generală a inimii și a vaselor de sânge.
- Într-o dietă sănătoasă și echilibrată se pot introduce și suplimente care să ofere un aport de nutrienți ce nu pot fi administrați doar din alimentație. Această dietă este o componentă esențială a îngrijirii inimii.
Naturalis CardioVita este un supliment alimentar care conține potasiu și magneziu. Potasiul contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos, la funcționarea normală a sistemului muscular, la menținerea tensiunii arteriale normale. Magneziul contribuie la reducerea oboselii și a extenuării, la echilibrul electrolitic, la metabolismul energetic normal, la funcționarea normală a sistemului nervos și sistemului muscular. Suplimentul se poate achiziționa din farmaciile Catena sau online de pe springfarma.com.
Așadar, adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase poate reduce riscul de boli cardiovasculare și contribuie la menținerea sănătății inimii pe termen lung. Prin urmare, este important să fim conștienți de alegerile noastre alimentare și să ne străduim să adoptăm o dietă echilibrată și variată pentru a sprijini sănătatea întregului sistem cardiovascular.
De ce să mâncăm gutui
27.11.2024