Aditivi alimentari benefici pentru sanatate
Aditivi, aditivi, aditivi… simpla rostire a acestui cuvant indeparteaza clientii de produse si ii face sa isi imagineze cele mai rele boli ale civilizatiei: cancer, boli de inima sau rinichi, boli autoimmune si cate altele.
20.02.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 22 secundeDesigur, este o viziune mult exagerata, se pare ca oamenii moderni au uitat doua lucruri: primul, ca si in trecut se foloseau aditivi (exemple ar fi praful de copt sau esentele pentru prajituri) si, al doilea, ca multe din produsele care se bucura de o larga apreciere nu ar mai fi cumparate daca nu ar mai contine aditivi.
Dar dincolo de aceste polemici carora cu siguranta nu le vom putea da un raspuns in cadrul acestui articol, as vrea sa ma refer la cativa aditivi, aflati pe lista de compusi admisi pentru folosinta in Comunitata Europeana si care au o actiune pozitiva asupra consumatorilor. Aditivi sanatosi?! Ei bine, da, exista si asa ceva!
E100 este curcumina (turmeric), extrasa din planta numita sofran indian. Traditional, este componentul de baza al curry-ului si este utilizata in medicina ayurvedica pentru proprietatile sale antiseptice, antibacteriene si antiinflamatorii. Studii recente arata ca turmericul este antioxidant si antiinflamator, recomandandu-l intr-o gama variata de afectiuni, de la cancere si ateromatoza, pana la boala Alzheimer, eczeme, psoriazis sau artrita.
E101 este riboflavina, vitamina B2, a carei carenta este devastatoare pentru organism. Desi ca aditiv se utilizeaza doar pentru ca are culoare galbena, aportul, indiferent de surse, este foarte util, combatand tulburarile de troficitate ale tegumentelor si mucoaselor, anemia, tulburarile de vedere.
E140 este clorofila, pigmentul verde, de baza in fotosinteza. Implicatiile sale in sanatatea omului sunt in curs de evaluare, ele fiind promitatoare in ceea ce priveste rolul protector fata de leziunile produse de diversi carcinogeni la nivelul ADN–ului uman
E160a este carotenul, un antioxidant puternic si o pre-vitamina A. Corpul omenesc il transforma, dupa nevoie, in retinol (vitamina A) si il utilizeaza in procese metabolice esentiale, de tipul cresterii si dezvoltarii, multiplicarii celulelor, mentinerii troficitatii tegumentelor si mucoaselor, sintezei rodopisinei (un pigment vizual) etc.
E160d este licopenul, o substanta cu valente antioxidante semnificative, mai ales in ceea ce priveste apararea fata de unele tipuri de cancer. Rezultatele studiilor arata ca licopenul face o buna profilaxie a cancerului prostatic la barbati.
E163 sunt antocianinele, fitonutrienti puternic antioxidanti, din familia flavonoizilor, care au efecte anticanceroase dovedite, mai ales referitor la cancerele colo-rectale.
E300 este acidul ascorbic sau vitamina C. Este principalul antioxidant hidrosolubil al organismului, esential in sinteza colagenului si, deci, in formarea de tesuturi conjunctive sau dure sau in vindecarea ranilor, plagilor. Ne fereste de infectii, intarindu-ne imunitatea, este antidepresiv, stimuleaza absorbtia fierului… si am putea continua pe pagini intregi.
E306-309 sunt tocoferolii sau vitaminele E. Asa cum vitamina C este un antioxidant hidrosolubil, vitamina E este principalul antioxidant liposolubil. Printre rolurile sale, sa trecem in revista pe cele mai importante, anume rolul antidistrofic si cel de protectie a acizilor grasi esentiali fata de atacul radicalilor liberi
E322 este lecitina, un component esential al organismului nostru. De la transportul grasimilor in sange, pana la structurile de baza ale sistemului nervos, lecitina nu inceteaza sa uimeasca pe toti cei care au studiat-o.
E392 este extractul de rozmarin, un condiment folosit de foarte mult timp, dar el are si virtuti sanogenetice. El stimuleaza sistemul imun, faciliteaza o buna digestie, are efect antiinflamator si „subtiaza” sangele
E440 sunt pectinele, folosite de mult timp in tratarea afectiunilor inflamatorii, infectioase sau nu, ale tubului digestiv. Cred ca nu exista copil care sa nu fi fost „tratat” cu supica de morcovi, atunci cand avea probleme cu burtica. Supica de morcovi il ajuta, tocmai pentru ca morcovii sunt surse de pectine.
E509 este clorura de calciu: un compus solubil si usor absorbabil, care ofera organismului un supliment util si accesibil de calciu.
E967 este xilitolul, un polialcool cu actiune puternica anticarioasa. Studii efectuate in ultimele decenii l-au descris ca fiind una din cele mai redutabile arme impotriva neplacutei afectiuni, el dezinfectand cavitatea bucala si protejand smaltul dentar.
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Unt ghee: ce este, ce beneficii are și cum să-l incluzi în dieta
12.11.2024