logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”

          decembrie 21, 2022

          Festivalul Brazilor de Crăciun, susținut şi în acest an de Catena, a stabilit un nou record de generozitate: 820.000 de euro

          decembrie 15, 2022

          Grupul Fildas – Catena, premiul „Lider în domeniul pharma de peste 30 de ani”, la Gala Premiilor Capital

          decembrie 12, 2022

          Încă un premiu pentru Fildas-Catena Grup: „Premiul pentru trei decenii de artă în business”

          noiembrie 1, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • 5 metode de a ține post intermitent: pro și contra

          februarie 6, 2023

          Și noi cum (mai) slăbim?! Diete de slăbit eficiente și sănătoase

          februarie 2, 2023

          Menține-ți silueta, fără diete drastice

          ianuarie 18, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Top 5 surse de grăsimi “bune”

          februarie 2, 2023

          Top alimente care luptă cu inflamația

          ianuarie 30, 2023

          Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

          ianuarie 12, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă

          februarie 2, 2023

          Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele și cum putem ameliora simptomele

          ianuarie 16, 2023

          Alimentația pentru creier sănătos

          ianuarie 12, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!

          septembrie 22, 2022

          Fitness la vârsta a treia

          septembrie 5, 2022

          Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

Adevarul despre alimentele modificate genetic

Din ce in ce mai prezente in nutritia omului modern, alimentele modificate genetic constituie un subiect care atrage atentia consumatorilor. Cei mai mari sustinatori ai alimentelor modificate genetic sunt cercetatorii si cultivatorii acestora. Organizatiile ecologiste considera ca acestea sunt nocive atat pentru organismul uman, cat si pentru mediu. Ce sunt de fapt alimentele modificate gentic si care sunt efectele asupra sanatatii?

16.10.2012

Dr. Lacramioara Brinduse

7348

Timp estimat de citire:

3 minute, 42 secunde


Organismul modificat genetic este o planta sau un animal care a fost obtinut prin adaugarea de material genetic de la o alta specie, cu scopul tranferului anumitor calitati. Organismul modificat genetic se obtine prin tehnici de inginerie genetica, prin adaugarea, eliminarea sau modificarea unor elemente genetice.

Cele mai importante avantaje
Exista studii stiintifice care demonstreaza calitatile sau dezavantajele pe care organismele modificate genetic le poseda. Principalul scop al cercetarilor ce vizeaza crearea lor este acela de a obtine organisme mai productive si mai rezistente, asemanatoare celor conventionale si adaptate conditiilor diverse de cultura.
Modificarile genetice ale plantelor obtin:
– ameliorarea culorii si aromei fructelor si legumelor;
– cresterea timpului de conservare;
– reducerea timpului de maturare;
– cresterea nivelui de nutrienti;
– cresterea rezistentei la daunatori sau la boli;
– scaderea utilizarii pesticidelor;
– cresterea productivitatii;
– dezvoltarea de noi tehnici si produse.
Ingineria genetica asupra animalelor creste productivitatea, mareste productia de lapte, carne, oua, creste eficienta furajarii, creste rezistenta animalelor la boli si amelioreaza sanatatea acestora.

In viitor, se considera ca folosirea plantelor modificate genetic poate duce la ameliorarea sanatatii consumatorilor prin alimente imbogatite in vitamine, in elemente minerale, in aminoacizi esentiali, prin folosirea plantelor-vaccin sau tratarea anumitor boli folosindu-se proteinele umane sintetizate de aceste plante etc.

Riscul consumului alimentelor modificate genetic
Pe de alta parte, exista o multitudine de studii care demonstreaza efectele nocive ale alimentelor modificate gentic asupra organismului uman. Alimentele modificate genetic pot dobandi propritati nedorite, de aceea trebuie cercetate cu atentie care sunt efectele acestora asupra organismului uman. Pentru orice organism modificat genetic se face o minutioasa analiza a riscului, pentru ca acesta sa nu fie utilizat decat daca nu prezinta riscuri nici asupra mediului, nici asupra sanatatii umane. Determinarea riscului potential al organismelor modificate genetic si al alimentelor produse din organisme modificate genetic pentru sanatatea omului se face prin evaluarea efectelor directe asupra sanatatii (toxicitate), evaluarea componentelor care ar putea avea proprietati nutritionale sau toxice, identificarea tendintelor de a provoca alergii, stabilirea genelor inserate, evaluarea efectelor nutritionale asociate modificarii genetice, decelarea oricaror efecte nedorite ce ar putea rezulta prin transferul genetic efectuat.
 
Efecte alergice dovedite
Riscul consumului de alimente modificate genetic care nu poate fi contestat este constituit de efectele alergice. Genele nou inserate care imbogatesc alimentul in proteine pot determina alergii la unele persoane. Nu exista niciun studiu care sa conteste potentialul alergen al alimentelor modificate genetic la persoanele care prezinta alergie la o anumita proteina, iar planta respectiva contine acest alergen. De exemplu, soia modificata genetic poate produce alergii celor care sunt alergici la lapte sau oua, acest lucru fiind specificat pe eticheta produsului. Legislatia europeana prevede obligativitatea etichetarii acestor produse si a informatiilor despre riscurile asupra sanatatii pe care acestea le pot avea.
 
Unele alimente modificate genetic pot creste rezistenta omului sau animalelor fata de antibiotic. De exemplu, exista tomate care contin o gena rezistenta la antibiotice. Aceste tomate, consumate crude, pot creste rezistenta la neomicina sau kanamicina. Riscul cresterii rezistentei la antibiotic variaza in functie de gena care este implicata. Bacteriile care produc acid lactic nu trebuie sa contina gene cu rezistenta la antibiotice.

Exista studii stiintifice care releva efectele consumului alimentelor modificate genetic asupra metabolismului. Prin inserarea de gene noi se pot produce alterari la nivelul genomului (totalitatea genelor pe care le contine un organism). Aceste alterari pot genera in organismul gazda si alte efecte decat cele scontate, cum ar fi scaderea cantitatii de substante nutritive si cresterea nivelului de toxine. 
 
Posibila solutie pentru alimentatia in tarile sarace
Alimentele modificate genetic sunt consumate in intrega lume, mai mult in America, acestea putand constitui o solutie pentru alimentatia in tarile sarace si pot constitui o masura de securitate alimentara pentru populatiile in crestere. Studiile cu privire la influenta alimentelor modificate genetic asupra sanatatii umane nu au rezultate foarte clare intr-o directie sau alta. Comunitatea stiintifica internationala nu a stabilit inca clar daca si cat sunt de nocive alimentele modificate genetic asupra organismului uman. In tarile Uniunii Europene este obligatorie etichetarea produselor alimentare care contin organism modificate genetic, ramanand la alegerea cumparatorului daca la consuma sau nu.

Dr. Lacramioara Brinduse
Medic specialist sanatate publica

Etichete:

alimente modificatge genetic, nutritie, sanatate

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Top alimente care luptă cu inflamația
Cu toții cunoaștem consecința evidentă a alegerilor alimentare constant nesănătoase: creștere..

30.01.2023

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

12.01.2023

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Ce să mâncăm și ce să evităm în sezonul rece

13.12.2022

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Laptele de măgăriță: beneficii pentru sănătate

05.12.2022

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Beneficiile consumului de pâine cu maia

02.12.2022

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
De ce să consumi alimente fermentate? 7 alimente fermentate care fac minuni

16.11.2022

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
5 alimente care acum 100 de ani erau complet subapreciate

13.11.2022

Stan Stefan
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1030546
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 344572
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 347690
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 293959
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 159073

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Reviste Evenimente Vedete Psihologie Sanatate

Recomandări din alte categorii

20 de rezoluții sănătoase pentru noul an
5 metode de a ține post intermitent: pro și contra
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
Retete de sanatate de la Naturalis
Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne