8 din 10 pacienti cu diabet zaharat tip 2 au scapat de boala la un an dupa ce si-au micsorat stomacul
O analiza interna realizata de Ponderas Academic Hospital, vizand peste 7.000 de persoane care au beneficiat de interventii chirugicale pentru combaterea obezitatii si a afectiunilor asociate, a scos la iveala rezultate incurajoatare: mai bine de 80% din pacientii cu diabet zaharat tip 2 au inregistrat remisiunea bolii, prevenind complicatiile ascesteia.
11.05.2017
Timp estimat de citire:
2 minute, 9 secundeConform datelor centralizate, la un an de la operatie, acesti pacienti nu mai necesitau insulina sau tratament medicamentos oral si aveau valori normale ale glicemiei si ale hemoglobinei glicozilate.
„Rezultatele inregistrate de pacientii nostri ne confirma inca o data beneficiul extraordinar pe care chirurgia bariatrica il aduce in viata lor. Spre exemplu, in randul pacientilor insulino-dependenti, ameliorarea diabetului se manifesta prin reducerea dozelor de insulina chiar din primele zile dupa operatia bariatrica, iar in lunile urmatoare multi dintre pacienti ajung chiar sa nu mai aiba nevoie de nicio doza de insulina. Concret, analiza interna arata ca 30% dintre pacientii insulino-dependenti nu mai necesita insulina dupa prima luna de la operatie”, precizeaza prof. dr. Catalin Copaescu, chirurg de excelenta si director medical Ponderas Academic Hospital.
Apneea de somn si hipertensiunea arteriala, alte doua boli rezolvate
Analiza a mai relevat ca in cazul pacientilor diagnosticati cu apnee de somn (tulburare a somnului ce presupune pauze in respiratie), 8 din 10 pacienti au scapat de aceasta boala la un an de la operatie. Chiar din prima luna post-operator, mai bine de 66% au reusit sa-si amelioreze apneea de somn. De asemenea, cu ajutorul bariatriei, mai bine de 33% din pacientii cu hipertensiune arteriala au inregistrat normalizarea tensiunii arteriale in primele 3 luni de la operatie, potrivit datelor spitalului.
Femeile, fruntase in randul pacientilor bariatrici
Cu toate ca peste 56% dintre bărbații români sunt supraponderali și obezi, în timp ce în rândul femeilor 48% se confruntă cu această afecțiune, femeile care au apelat la chirurgia bariatrica sunt mai numeroase (66%) decat barbatii (34%).
De la obez la normoponderal in 6 luni
Potrivit studiului intern, inca din prima luna de la operatie, pacientii pierd in greutate aproximativ 25% din excesul ponderal, iar la 3 luni de la operatie inregistreaza scaderi de pana la 45% din kilogramele in plus pe care le aveau inainte de operatie.
Mai mult, la 6 luni de la operatie pacientii deja reusesc sa treaca de la obezitate in grad avansat (grad 3 sau obezitate morbida) la statutul de supraponderal sau chiar normoponderal, pierzand peste 60% din excesul ponderal.
Peste 300 kilograme, cel mai greu pacient
Cel mai greu pacient operat la spitalul Ponderas cantarea la momentul internarii putin peste 300 kg. Dupa un an de la operatie a pierdut mai bine de 140 de kg. In perioada de pana la 2 ani, a reusit sa piarda, in total, peste 210 kg din greutatea initiala.
Articole recomandate din categoria Noutati
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024