7 alimente care conțin melatonină, pentru un somn odihnitor
Supranumit “hormonul somnului”, melatonina este una dintre cele mai bune alternative naturale care ne-ar putea ajuta să adormim ușor, evitând în același timp somniferele. Secretat în principal noaptea, vestea bună este că acest hormon se va regăsi în diverse alimente. Iată ce nu trebuie să ne lipsească din meniu ca să evităm orice probleme cu somnul.
30.09.2022
Timp estimat de citire:
4 minute, 30 secundeCe este melatonina și ce rol are aceasta?
Melatonina este un hormon care induce somnul, de aici și titulatura de „hormonul somnului”. Se va produce mai multă când se întunecă pentru a ajuta la somn și mai puțină pe măsură ce soarele răsare și ochii sunt treptat expuși la lumină, fapt ce ajută la trezire.
Producția de melatonină se realizează, în principal, în glanda pineală sau epifiză, însă și în intestine, precum și în majoritatea celulelor corpului. Cu toate acestea, “hormonul somnului” produs în glanda pineală este cel care reglează ritmul circadian și ciclul somn-veghe.
Alimente care conțin melatonină și care vă ajută să dormiți mai bine
Unele alimente sunt bogate în compuși care favorizează somnul, cum ar fi triptofanul, magneziul și, da, hormonul somnului! Consumul acestor alimente poate ajuta la un somn mai bun prin creșterea naturală a nivelului melatoninei în organism. Iată câteva exemple în cele ce urmează!
Laptele
Un pahar de lapte cald este un remediu pentru un somn liniștit, fiind una dintre cele mai bune surse alimentare în care se regăsește “hormonul somnului”. Conține, de asemenea, aminoacidul triptofan, care crește concentrațiile de melatonină și serotonină și te ajută să adormi mai ușor.
Interesant este și că laptele de la vacile care au fost mulse noaptea poate conține un conținut mai mare de melatonină decât cel de la vacile mulse în timpul zilei. Acest lucru se datorează faptului că, la fel ca oamenii, unele animale produc mai multă melatonină noaptea în timp ce se pregătesc pentru somn – acest nivel crescut de hormon natural intră apoi în lapte.
Însă dacă aveți intoleranță la lactoză, este posibil să doriți să săriți peste lapte. Și, din fericire, există mai multe opțiuni.
Peștele gras
Peștele gras, precum somonul și tonul, nu sunt doar alimente bogate în melatonină, ci sunt bogate și în vitamina B6, acizi grași omega 3, magneziu și vitamina D – toate acestea fiind importante pentru reglarea serotoninei. Iar această “combinație” ajută la un somn sănătos, dar și la o bună funcționare a organismului pe timpul zilei.
O cercetare care a vizat participanți ce au mâncat somon de trei ori pe săptămână a arătat că aceștia au dormit mai bine în comparație cu participanții care nu au consumat pește.
Cireșele
Cireșele sunt una dintre principalele surse naturale de melatonină. Au proprietăți calmante, așa cum a demonstrat un studiu publicat în 2012 și realizat de cercetători americani. Ei au descoperit că un consum de suc de cireșe de două ori pe zi, dimineața și seara, a ajutat la câștigarea, în medie, a unei ore de somn în plus.
Bananele
Potrivit unui studiu publicat în Journal of Pineal Research, bananele sunt bogate în potasiu și magneziu, un super mix care ajută la creșterea secreției de melatonină în organism.
Ovăzul
Da, de regulă, fulgii de ovăz se consumă dimineața, pentru un mic dejun cât se poate de hrănitor. Cu toate acestea, seara, la cină sau ca desert, ajută la un somn liniștit. Și asta pentru că ovăzul este o sursă bogată în magneziu, dar și în triptofan, esențiale în producerea melatoninei.
Fructele de Goji
Fructele de Goji sunt, la rândul lor, surse puternice de melatonină naturală. Considerate de mulți un superaliment, aceste fructe originare din China sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, proteine și fibre. Ajută, de asemenea, la îmbunătățirea depresiei sau a comportamentului anxios, ceea ce poate ajuta, de asemenea, la un somn liniștit, calmând mintea.
Ghimbirul
Pe lângă virtuțile sale afrodiziace, ghimbirul este și o sursă excelentă de melatonină. Se poate adăuga în diverse preparate sau deserturi, fără nici o problemă. De asemenea, dă o aroma specială și celui mai banal ceai!
BONUS!
Pe lângă cele 7 alimente mai sus amintite, iată alte două exemple care ajută la un somn bun, care se pot consuma la cină sau chiar ca gustări de seară. Dar atenție la excese!
Roșiile
Roșiile sunt o sursă naturală excelentă de melatonină. Pe lângă proprietățile sale antioxidante, ajută organismul să se relaxeze până când ajunge la la starea de somn. Se consumă proaspete sau sub formă de suc!
Fisticul
Multe nuci, inclusiv caju și migdale, conțin melatonină. Însă fisticul le întrece pe toate, cu o cantitate mai mare decât celelalte. Este, de asemenea, bogat în vitamina B6, care ajută la transformarea triptofanului în melatonină.
Fisticul reprezintă și o sursă excelentă de fibre, acizi grași omega 3 – care sunt legați de o calitate mai bună a somnului – și de antioxidanți!
Xantelasma: legătura dintre colesterol și petele galbene
09.12.2024