logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”

          decembrie 21, 2022

          Festivalul Brazilor de Crăciun, susținut şi în acest an de Catena, a stabilit un nou record de generozitate: 820.000 de euro

          decembrie 15, 2022

          Grupul Fildas – Catena, premiul „Lider în domeniul pharma de peste 30 de ani”, la Gala Premiilor Capital

          decembrie 12, 2022

          Încă un premiu pentru Fildas-Catena Grup: „Premiul pentru trei decenii de artă în business”

          noiembrie 1, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Și noi cum (mai) slăbim?! Diete de slăbit eficiente și sănătoase

          februarie 2, 2023

          Menține-ți silueta, fără diete drastice

          ianuarie 18, 2023

          Categorii de alimente care îngrașă

          noiembrie 16, 2022
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Top 5 surse de grăsimi “bune”

          februarie 2, 2023

          Top alimente care luptă cu inflamația

          ianuarie 30, 2023

          Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

          ianuarie 12, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă

          februarie 2, 2023

          Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele și cum putem ameliora simptomele

          ianuarie 16, 2023

          Alimentația pentru creier sănătos

          ianuarie 12, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!

          septembrie 22, 2022

          Fitness la vârsta a treia

          septembrie 5, 2022

          Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
retete

5 rețete de prajituri de post cu care nu vei da greș

În general, asociem ideea de desert cu produse de patiserie și cofetărie care conțin lapte, ouă, unt și frișcă pufoasă. Sunt ingredientele considerate de bază, care conferă frăgezime și savoare aluaturilor. Ei bine, lucrurile pot sta și altfel. Există o mulțime de rețete de dulciuri de post care nu se lasă deloc mai prejos decât cele convenționale. Unele prăjituri de post sunt atât de gustoase că nici n-ai zice că sunt de sec.

26.01.2021

Natalia Talmacec

2455

Timp estimat de citire:

10 minute, 9 secunde
Cuprins
1. De ce ne plac dulciurile? Ce spun specialiștii?
2. Cum să facem cele mai bune alegeri în materie de dulciuri?
3. Dulciurile de post, făcute în casă, cele mai bune opțiuni
4. 5 dintre cele mai îndrăgite rețete de prăjituri de post

Dacă ți-ai propus să ții post sau să scoți din alimentație produsele de origine animală din alte rațiuni, trebuie să fii gata să faci față unei provocări: pofta de dulce. Aceasta poate fi și mai pronunțată, odată cu impunerea schimbărilor alimentare. Și nu e nimic neobișnuit în asta. Relația noastră cu gustul dulce este una foarte complexă, iar uneori, poate fi greu de gestionat. De aceea, scopul trebuie să fie consumul controlat și nu evitarea lui.

Așadar, ca să nu cazi în ispită și să-ți dai planurile peste cap, pregătește-te din timp. Fă-ți o listă cu rețete de post, pe care să le poți prepara rapid. Partea plină a paharului este că sunt nenumărate prăjituri de post, care răspund acestui criteriu și care oferă papilelor gustative un răsfăț de zile mari.

De ce ne plac dulciurile? Ce spun specialiștii?

Ne place sau nu acest lucru, suntem programați să preferăm alimentele dulci. Putem da vina pentru această apetență pe strămoșii noștri foarte îndepărtați. „Dorința de a mânca dulce este profund ancestrală”, a precizat Daniel Lieberman, biolog evoluționist la Universitatea Harvard și autor al cărții „Povestea corpului uman: evoluție, sănătate și boală”. Glucidele sunt sursa preferată de energie a creierului. În plus, zaharurile favorizează depozitarea grăsimilor. Or, în preistorie, când hrana era greu de găsit și mesele inconsistente, consumul de fructe foarte dulci reprezenta o mană cerească, iar stocarea de grăsime era un mare avantaj, nu un risc pentru sănătate. Se presupune că în Era Glaciară, s-a produs o mutație care ar fi crescut sensibilitatea predecesorilor noștri pentru fructoză (principalul tip de zahăr din fructe), astfel încât chiar și cele mai mici cantități să fie depozitate ca grăsime.

Această adaptare a fost un necesar mecanism de supraviețuire. Funcționa pe principiul „Mănâncă fructoză, ca să-ți scazi riscul de a muri de foame”. Preferința pentru gustul dulce a fost adaptativă și la alte niveluri. În creier, zaharurile stimulează secreția de dopamină, neurotransmițătorul care  activează circuitul plăcere-recompensă, producând nevoia individului de a repeta acțiunea în cauză. În concluzie, dorința de a mânca dulce este o chestiune cu care ne naștem și pe care nu trebuie s-o neglijăm.

Cum să facem cele mai bune alegeri în materie de dulciuri?

Din păcate, apetența pentru dulce poate crea probleme serioase. Dacă exagerăm, ne putem alege cu spor ponderal exagerat, care lasă cale liberă pentru mai multe complicații: de la dislipidemii și scăderea toleranței la glucoză până la creșterea incidenței neoplasmelor. De aceea, este important să menținem lucrurile sub control. Să ne bucurăm de gustul dulce, dar cu măsură. Totodată, să ne selectăm cu mare atenție sursa plăcerii gustative. În mod ideal, ar trebuie să consumăm mai des pentru fructe, și mai rar pentru prăjituri. Cum realitatea e departe de ideal, cel puțin să optăm pentru variantele mai puțin dense caloric. Rețetele de prăjituri de post pot fi o foarte bună alegere în acest sens.

Dulciurile de post, făcute în casă, cele mai bune opțiuni

Și ca să fie lucrurile și mai sigure, atât pentru sănătate, cât și pentru siluetă, cel mai bine ar fi să ne facem timp pentru a prepara prăjituri de post în casă. În felul acesta, putem avea un control mai bun asupra calității și cantității ingredientelor folosite. Putem evita margarina, care e plină de grăsimi trans periculoase, putem folosi făină integrală în loc de făină albă. De asemenea, putem reduce un pic din catitatea de zahăr din rețete sau putem folos îndulcitor mai puțin caloric. În felul acesta, avem posibilitatea de a obține prăjituri de post gustoase și sănătoase.

5 dintre cele mai îndrăgite rețete de prăjituri de post

Există nenumărate rețete de prăjituri de post pe care le poți încerca. Prăjituri de post sunt și cele vegane. Așa că, dacă duci lipsă de inspirație, poți explora și această zonă culinară, aflată într-o reală expansiune în ultimii ani. Noi te invităm să-ți notezi și câteva rețete de prăjituri de post care au trecut proba timpului. Sunt perfecte în momentele în care îți dorești un dulce simplu, fără prea multe bătăi de cap, care însă să-ți încânte toate simțurile.

Prăjitură de post cu dulceață și aluat fraged răzuit


Ingrediente necesare:

  • 150 g de zahăr brun sau îndulcitor
  • 160 ml de apă plată
  • 120 ml de ulei vegetal, de preferat de cocos
  • 1 vârf de cuțit de sare de mare
  • esență de vanilie
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • 500 g de făină, poate fi integrală
  • 400-450 g de dulceață sau magiun, la alegere
  • 80 g de nucă, mărunțită

Mod de preparare:

  1. Într-un castron încăpător, toarnă apa, apoi adaugă zahărul/îndulcitorul, uleiul, sarea și esența de vanilie. Presară praful de copt peste făină și amestecă un pic, apoi adaugă făina în etape, frământând bine aluatul. Trebuie să rezulte un aluat destul de dens.
  2. Taie aproximativ ⅓ din aluat și împarte această parte în mai multe biluțe. Înfășoară-le în folie de plastic și dă-le la congelator, timp de 20 de minute. Acoperă cu o folie de plastic restul aluatului și dă-l la frigider.
  3. Preîncălzește cuptorul la 180 °C.
  4. Tapetează o tavă cu hârtie de copt. Scoate aluatul din frigider și întinde-le cu sucitorul, apoi pune-l în tavă, creându-i margini, astfel încât să nu curgă dulceața.
  5. Amestecă dulceața/magiunul cu nuca, apoi pune compoziția în tavă, nivelând cu ajutorul unei spatule.
  6. La final, rade deasupra aluatul din congelator; poți folosi o furculiță pentru a distribui uniform micile fâșii de aluat.
  7. Prăjitura se dă la cuptor, timp de aproximativ 45 de minute, până când capătă o frumoasă nuanță aurie. Întrucât aluatul este foarte fraged, se lasă la răcit în tavă. Când e răcită complet, se scoate și se porționează.

Prăjitură de post 2: Chec cu morcovi și nucă

Ingrediente necesare:

  • 100 g nuci
  • 8 linguri de ulei vegetal
  • 130 g de zahăr brun sau îndulcitor
  • 200 ml de suc de piersici cu pulpă
  • 150 g de morcovi, dați pe răzătoarea măruntă;
  • 150 g de făină, de preferat integrală
  • ½ de linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • un praf de sare
  • esență de vanilie

Mod de preparare:

  1. Într-o tigaie cu înveliș non-aderent, prăjește ușor nucile, apoi tocă-le mărunt cu un cuțit sau cu ajutorul unui blender. Nu exagera cu mărunțirea însă. Trebuie să rămână și unele bucățele mai măricele cărora să le simți apoi gustul atunci când vei mușca din prăjitură.
  2. Preîncălzește cuptorul la 200 °C.
  3. Într-un castron, amestecă uleiul și zahărul. Adăugă apoi sucul de piersici, morcovii rași și nucile și amestecă.
  4. Adăugă în ploaie făina, apoi și bicarbonat de sodiu (stins cu suc de lămâie), sarea și esența de vanilie. Amestecă totul foarte bine și toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
  5. Dă tava la cuptor timp de aproximativ 40 de minute. Nu uita de testul cu scobitoarea. După ce prăjitura este gata, se lasă răcit în tavă.

Prăjitură de post 3: Chec aromat cu prune uscate

Ingrediente necesare:

  • 75 ml de ulei vegetal
  • 80 g de zahăr brun
  • 3 linguri de miere
  • 130-150 ml de ceai negru cu bergamotă
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță ghimbir măcinat
  • 1½ de linguriță de scorțișoară
  • 150 g de făină
  • 80 g de prune uscate.

Mod de preparare:

  1. Într-o crăticioară, amestecă uleiul, zahărul și mierea, apoi, pune apoi compoziția la bain
  2. -marie, amestecând ocazional. Când mierea și zahărul se dizolvă, dă-o deoparte și lasă se se răcorească puțin.
  3. Preîncălzește cuptorul la 150°C.
  4. Adaugă în compoziția dulce ceaiul și bicarbonatul de sodiu și amestecă. Adăugă apoi ghimbirul, scorțișoară și făina în ploaie, amestecând.
  5. Taie prunele în bucăți, apoi tăvălește-le prin făină și adaugă-le în aluat. Amestecă ușor.
  6. Unge un vas de copt cu ulei și tapetează-l cu făină, apoi toarnă aluatul în el.
  7. Checul se coace timp de aproximativ 1 oră. Se lasă la răcit în tavă.

Prăjitura de post 4: Negresă

Ingrediente necesare:

  • 270 g de făină
  • 230 ml apă sau lapte de migdale
  • 200 g zahăr
  • 100 g cacao pudră
  • 80 ml ulei vegetal
  • ½ de linguriță de sare
  • 2 fiole de esență de vanilie
  • ½ de linguriță de praf de copt

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 °C.
  2. Într-un castron încăpător, cerne făina și adaugă restul de ingrediente uscate: zahăr, cacao, sare, praf de copt. Amestecă bine totul cu un tel până la omogenizare.
  3. Adaugă la ingredientele uscate apa/laptele de migdale, uleiul și esența de vanilie. Amestecă bine, folosind telul. Trebuie să rezulte un aluat destul de lichid, dar omogen.
  4. Tapetează o tavă cu hârtie de copt și toarnă compoziția, nivelând cu ajutorul unei spatule.
  5. Negresa de post se coace la 180 °C, fără ventilator, sau la 160 °C cu ventilator, timp de 30 de minute. După ce faci testul cu scobitoare, scoate prăjitura de post din cuptor și las-o să se răcească, apoi taie-o în porții egale.

Prăjitură de post 5: Tartă răsturnată cu ananas

Ingrediente necesare:

  • 160 g de făină de orez
  • 90 g de făină de ovăz
  • 1 linguriță de praf de copt
  • ½ de linguriță de bicarbonat de sodiu
  • ⅛ de linguriță de turmeric (opțional, pentru culoare)
  • 120 ml de lapte de cocos (conservă)
  • ¼ de cană (85 g) de sirop de arțar
  • 7-10 rondele de ananas (din conservă, în suc propriu și fără adaos de zahăr)
  • ⅓ de cană (80 ml) de suc de ananas (lichidul din conservă)
  • ⅓ de cană (80 g) de piure de ananas (ananasul rămas, dat prin blender)
  • câteva cireșe confiate
  • 2-3 linguri de zahăr brun
  • 2 linguri de ulei de cocos

Mod de preparare:

  1. Pregătește o tavă rotundă cu inel detașabil și unge-o cu uleiul de cocos. Presară apoi zahărul brun și așază pe fundul tăvii rondelele de ananas. Pune câte o cireașă în mijlocul fiecărei rondele și în spațiile rămase goale.
  2. Preîncălzește cuptorul la 180 °C.
  3. Într-un castron, amestecă ingredientele uscate: făina de orez, făina de ovăz, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și turmericul. Amestecă totul bine.
  4. Adaugă ingredientele umede: laptele de cocos, sucul și piureul de ananas și siropul de arțar. Amestecă bine, folosind un tel, până la omogenizare.
  5. Toarnă cu atenție compoziția în tavă, nivelează ușor cu ajutorul spatulei. Dă tava la cuptor, timp de 45-50 de minute. Când e gata, lasă tarta să se răcească, timp de 10 minute, apoi trece cu cuțitul pe margini, ca să se desprindă ușor și răstoarn-o pe un platou.

Etichete:

dulciuri de post, negresa de post, pofta de dulce, prajituri de post, recomandat, retete de post, sanatate, tarta cu ananas

Articole recomandate din categoria Dulciuri Sanatoase

E timpul pentru banana bread: 3 rețete pe care să le încerci
Dacă ți s-a întâmplat să cumperi mai multe banane și unele dintre ele au apucat să se..

24.03.2021

Natalia Talmacec
retete
Gogoși cu miere și ovăz

01.03.2021

Marius Vasilescu
retete
Biscuiți cu cocos

28.01.2021

Marius Vasilescu
retete
Slab sau Gras recomandă: rețetă de turtă dulce fără zahăr

28.01.2021

Natalia Talmacec
retete
5 rețete de prajituri de post cu care nu vei da greș

26.01.2021

Natalia Talmacec
retete
Rețete cu pudra de roșcove (carob) recomandate copiilor

21.01.2021

Natalia Talmacec
retete
3 rețete de dulciuri sănătoase

18.11.2020

Natalia Talmacec
retete

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1030504
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 344537
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 347662
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 293919
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 159002

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Editorial Evenimente Noutati Vedete

Recomandări din alte categorii

Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Retete de sanatate de la Naturalis
Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi
20 de rezoluții sănătoase pentru noul an
Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne