12 motive pentru care nu slăbești
Este posibil ca, fără să-ți dai seama, să-ți sabotezi dieta. Faci tot ce trebuie pentru a slăbi și, totuși, kilogramele în plus rămân? Află care sunt cele mai comune greșeli ce te împiedică să slăbești și evită-le de acum înainte!
01.09.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 38 secundeAflă de ce nu slăbești cu toate că faci tot ce trebuie!
„Atunci când încep să țină o dietă și să facă mișcare, oamenii se așteaptă să se întâmple ceva magic. Teoretic, sună grozav, dar este nevoie de mult timp pentru a slabi și de mai mult efort decât această combinație simplă, chiar și atunci când avem cele mai bune intenții,” explică Susan Kraus, dietetician la Centrul Medical Universitar Hackensack din New Jersey.
1. Nu faci suficientă mișcare
Cei mai mulți oameni supraestimează caloriile pe care le ard atunci când fac mișcare. Mulți factori determină caloriile arse, inclusiv durata și intensitatea antrenamentului, plus dacă intensitatea este variată și tipul de exerciții. Exercițiile cu propria greutate, precum alergatul, mersul pe jos și exercițiile aerobice, te ajută să slăbești mai mult, pentru că organismul lucrează mai intens. Exercițiile precum ciclismul sau înotul nu te fac să pierzi atât de multe calorii, pentru că gravitația nu mai acționează atât de intens asupra musculaturii. Cea mai bună metodă pentru a-ți monitoriza antrenamentele este să ții un jurnal și să-ți monitorizezi pulsul pentru a vedea durata și intensitatea antrenamentului.
2. Nu dormi suficient
Studiu după studiu, lipsa de somn a fost corelată cu îngrășarea și supraalimentația. Un studiu realizat de clinica Mayo arată că oamenii obosiți ingereaza cu aproximativ 500 de calorii în plus pe zi. Sunt mulți hormoni ce echilibrează organismul, care sunt secretați noaptea și în timpul somnulu, iar lipsa de somn poate afecta eliberarea acestor hormoni. Dacă stai treaz până târziu, este posibil să mănânci mai mult, mai ales dacă ciugulesti câte ceva în timp ce te uiți la televizor sau vorbești cu prietenii.
3. Ești prea stresat
Un studiu de la Centrul Medical Universitar Rush din Chicago arată că stresul poate duce la îngrășare, în special în cazul femeilor de vârsta a doua. Se pare că există o legătură între dereglările de somn și stocarea grăsimii, iar ambele pot fi provocate de tulburările hormonale. Mai mult, multe femei își gestionează emoțiile cu ajutorul mâncării, consumând alimente fără să se gândească, pentru că mâncarea este o resursă calmantă, accesibilă și rapidă. Și, din nefericire, o metodă sigură pentru a te îngrășa.
4. Sari peste mese
Dacă sări peste mese, te vei confrunta cu poftă de mâncare și supraalimentație în restul zilei; mai mult, un studiu de la Universitatea Vanderbilt arată că după 72 de ore în care nu ai mâncat consistent, corpul tău începe să ardă tot mai puține calorii și să stocheze grăsimea.
5. Mănânci prea multe calorii
Chiar dacă încerci să diminuezi porțiile, poți să nu realizezi cât de multe calorii ingerezi, așa că este important ca, până te obișnuiești cu porțiile „de dietă”, să-ți măsori și să-ți cântărești alimentele ca la carte. Notează într-un jurnal de slăbit tot ce mănânci, plus cantitățile (în grame).
6. Consumi băuturi cu prea multe calorii
Adesea, nu ne dăm seama cât de mult îngrașă băuturile. Iată cât de multe calorii are un pahar obișnuit, de 350 ml, din următoarele băuturi: suc carbogazos – 150-200 calorii, suc fără zahăr adăugat – 180 calorii, ceai dulce, din comerț – 150 calorii, băutură pentru sportivi – 100 calorii. Dacă bei zilnic trei pahare, timp de o săptămână, înseamnă 3.500 de calorii în plus – adică 0,5 kg în plus pe cântar!
7. Nu acorzi importanță caloriilor
Îți prepari o salată, dar adaugi sute de calorii prin sosuri și topping-uri suplimentare, precum brânză rasă, bucăți de bacon și crutoane. Consumi 300 de calorii printr-un antrenament, apoi mănânci o brioșă cu același număr de calorii și, astfel, anulezi efectul antrenamentului. Îți sună cunoscut?
8. Uiți de dietă în weekend
Știm că este ok să îți acorzi mici plăceri culinare din când în când, dar excesele din weekend se depun foarte repede. Dacă iei un aperitiv înainte de cină, iei mai multe gustări, te răsfeți cu deserturi și băuturi alcoolice, îți vei crește aportul zilnic de calorii cu câteva sute sau chiar mii de calorii. Oferă-ți câteva plăceri calorice, dar în limita consumului zilnic de calorii!
9. Nu ai răbdare
Procesul de slăbit are nevoie de timp pentru a-și arată rezultatele, să acceseze depozitele de grăsime și să le transforme în energie, iar corpul să-și schimbe forma. Ține minte că un kilogram din greutatea ta corporală este echivalentul a 7.000 de calorii! Pentru a da jos doar câte 0,5 kg pe săptămână, trebuie să ai un deficit zilnic de cel puțin 500 de calorii – ceea ce nu-i ușor și necesită răbdare!
10. Iei anumite medicamente
Medicamentele pentru unele afecțiuni pot duce la îngrășare, precum steroizii, insulina, unii beta-blocanti și anumite medicamente pentru afecțiuni psihiatrice. Discută cu medicul tău despre cum poți evita îngrășarea în timpul tratamentului.
11. Ai ajuns la faza de platou
Este normal să ajungi în faza de platou atunci când ții dietă, dar trebuie să ții minte că slăbitul este un proces complex. Poți să treci printr-o perioadă în care corpul tău își schimbă forma, ceea ce nu se vede pe cântar. În timp, vei reîncepe să slăbești, pentru că metabolismul se va accelera. Totodată, faza de platou se poate datora și altor factori, precum retenția de apă.
12. Nu mai ai nevoie să slăbești
Corpul tău îți poate transmite că te afli la greutatea optimă pentru conformația și înălțimea ta. Orice alte încercări suplimentare de a slabi pot duce la pierderea musculară și la încetinirea metabolismului, pentru că ar fi nevoie de un plan alimentar extrem de restrictiv pentru a ajunge la o greutate și mai mică. Întreabă-te de ce vrei să obții o greutate mai mică, dacă poți face acest lucru printr-un stil de viață echilibrat și cât de sănătos este să slăbești mai mult.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Ce fructe sunt permise în dieta Keto?
13.09.2024