12 motive pentru care nu slabesti
Este posibil ca, fara sa-ti dai seama, sa-ti sabotezi dieta. Faci tot ce trebuie pentru a slabi si, totusi, kilogramele in plus raman? Afla care sunt cele mai comune greseli ce te impiedica sa slabesti si evita-le de acum inainte!
07.07.2014
8084


Timp estimat de citire:
4 minute, 49 secundeAfla de ce nu slabesti cu toate ca faci tot ce trebuie!
„Atunci cand incep sa tina o dieta si sa faca miscare, oamenii se asteapta sa se intample ceva magic. Teoretic, suna grozav, dar este nevoie de mult timp pentru a slabi si de mai mult efort decat aceasta combinatie simpla, chiar si atunci cand avem cele mai bune intentii,” explica Susan Kraus, dietetician la Centrul Medical Universitar Hackensack din New Jersey.
1. Nu faci suficienta miscare
Cei mai multi oameni supraestimeaza caloriile pe care le ard atunci cand fac miscare. Multi factori determina caloriile arse, inclusiv durata si intensitatea antrenamentului, plus daca intensitatea este variata si tipul de exercitii. Exercitiile cu propria greutate, precum alergatul, mersul pe jos si exercitiile aerobice, te ajuta sa slabesti mai mult, pentru ca organismul lucreaza mai intens. Exercitiile precum ciclismul sau inotul nu te fac sa pierzi atat de multe calorii, pentru ca gravitatia nu mai actioneaza atat de intens asupra musculaturii. Cea mai buna metoda pentru a-ti monitoriza antrenamentele este sa tii un jurnal si sa-ti monitorizezi pulsul pentru a vedea durata si intensitatea antrenamentului.
2. Nu dormi suficient
Studiu dupa studiu, lipsa de somn a fost corelata cu ingrasarea si supraalimentatia. Un studiu realizat de clinica Mayo arata ca oamenii obositi ingereaza cu aproximativ 500 de calorii in plus pe zi. Sunt multi hormoni ce echilibreaza organismul, care sunt secretati noaptea si in timpul somnulu, iar lipsa de somn poate afecta eliberarea acestor hormoni. Daca stai treaz pana tarziu, este posibil sa mananci mai mult, mai ales daca ciugulesti cate ceva in timp ce te uiti la televizor sau vorbesti cu prietenii.
3. Esti prea stresat
Un studiu de la Centrul Medical Universitar Rush din Chicago arata ca stresul poate duce la ingrasare, in special in cazul femeilor de varsta a doua. Se pare ca exista o legatura intre dereglarile de somn si stocarea grasimii, iar ambele pot fi provocate de tulburarile hormonale. Mai mult, multe femei isi gestioneaza emotiile cu ajutorul mancarii, consumand alimente fara sa se gandeasca, pentru ca mancarea este o resursa calmanta, accesibila si rapida. Si, din nefericire, o metoda sigura pentru a te ingrasa.
4. Sari peste mese
Daca sari peste mese, te vei confrunta cu pofta de mancare si supraalimentatie in restul zilei; mai mult, un studiu de la Universitatea Vanderbilt arata ca dupa 72 de ore in care nu ai mancat consistent, corpul tau incepe sa arda tot mai putine calorii si sa stocheze grasimea.
5. Mananci prea multe calorii
Chiar daca incerci sa diminuezi portiile, poti sa nu realizezi cat de multe calorii ingerezi, asa ca este important ca, pana te obisnuiesti cu portiile „de dieta”, sa-ti masori si sa-ti cantaresti alimentele ca la carte. Noteaza intr-un jurnal de slabit tot ce mananci, plus cantitatile (in grame).
6. Consumi bauturi cu prea multe calorii
Adesea, nu ne dam seama cat de mult ingrasa bauturile. Iata cat de multe calorii are un pahar obisnuit, de 350 ml, din urmatoarele bauturi: suc carbogazos – 150-200 calorii, suc fara zahar adaugat – 180 calorii, ceai dulce, din comert – 150 calorii, bautura pentru sportivi – 100 calorii. Daca bei zilnic trei pahare, timp de o saptamana, inseamna 3.500 de calorii in plus – adica 0,5 kg in plus pe cantar!
7. Nu acorzi importanta caloriilor
Iti prepari o salata, dar adaugi sute de calorii prin sosuri si topping-uri suplimentare, precum branza rasa, bucati de bacon si crutoane. Consumi 300 de calorii printr-un antrenament, apoi mananci o briosa cu acelasi numar de calorii si, astfel, anulezi efectul antrenamentului. Iti suna cunoscut?
8. Uiti de dieta in weekend
Stim ca este ok sa iti acorzi mici placeri culinare din cand in cand, dar excesele din weekend se depun foarte repede. Daca iei un aperitiv inainte de cina, iei mai multe gustari, te rasfeti cu deserturi si bauturi alcoolice, iti vei creste aportul zilnic de calorii cu cateva sute sau chiar mii de calorii. Ofera-ti cateva placeri calorice, dar in limita consumului zilnic de calorii!
9. Nu ai rabdare
Procesul de slabit are nevoie de timp pentru a-si arata rezultatele, sa acceseze depozitele de grasime si sa le transforme in energie, iar corpul sa-si schimbe forma. Tine minte ca un kilogram din greutatea ta corporala este echivalentul a 7.000 de calorii! Pentru a da jos doar cate 0,5 kg pe saptamana, trebuie sa ai un deficit zilnic de cel putin 500 de calorii – ceea ce nu-i usor si necesita rabdare!
10. Iei anumite medicamente
Medicamentele pentru unele afectiuni pot duce la ingrasare, precum steroizii, insulina, unii beta-blocanti si anumite medicamente pentru afectiuni psihiatrice. Discuta cu medicul tau despre cum poti evita ingrasarea in timpul tratamentului.
11. Ai ajuns la faza de platou
Este normal sa ajungi in faza de platou atunci cand tii dieta, dar trebuie sa tii minte ca slabitul este un proces complex. Poti sa treci printr-o perioada in care corpul tau isi schimba forma, ceea ce nu se vede pe cantar. In timp, vei reincepe sa slabesti, pentru ca metabolismul se va accelera. Totodata, faza de platou se poate datora si altor factori, precum retentia de apa.
12. Nu mai ai nevoie sa slabesti
Corpul tau iti poate transmite ca te afli la greutatea optima pentru conformatia si inaltimea ta. Orice alte incercari suplimentare de a slabi pot duce la pierderea musculara si la incetinirea metabolismului, pentru ca ar fi nevoie de un plan alimentar extrem de restrictiv pentru a ajunge la o greutate si mai mica. Intreaba-te de ce vrei sa obtii o greutate mai mica, daca poti face acest lucru printr-un stil de viata echilibrat si cat de sanatos este sa slabesti mai mult.
Raluca Baciu

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase
15.03.2023