Vitaminele din grupul B – din alimente sau din suplimente alimentare?
Complexul vitaminelor B are opt reprezentante: B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acidul pantotenic), B6 (piridoxina), B7 (biotina), B9 (acidul folic) si B12 (cobalamina). Fiecare dintre acestea contribuie la menținerea funcțiilor vitale, lucrând împreună, dar au și câteva funcții unice în organism.
22.02.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 2 secundeTiamina (vitamina B1)
Intră în componența unor neurotransmițători și are rol în sinteza unor hormoni, iar ca surse alimentare o putem găsi în cerealele integrale, pește, semințe, nuci sau fasole boabe.
Deficitul acestei vitamine este rar întâlnit, însă riscul este mai mare la unele persoane, precum alcoolicii, vârstnicii, persoanele cu diabet zaharat sau la cei care au suferit intervenții chirurgicale pe tubul digestiv.
Riboflavina (vitamina B2)
Are rol în metabolizarea lipidelor și a hormonilor steroizi, precum și în conversia triptofanului în niacină și în producția energetică a organismului. Sursele cele mai bogate sunt organele, lactatele și migdalele. Persoanele la risc pentru deficitul de riboflavină sunt deci veganii.
Niacina (vitamina B3)
Are rol în peste 400 de reacții enzimatice în organismul uman, contribuind la metabolizarea carbohidraților, proteinelor și lipidelor și la comunicarea intracelulara. Alimentul cel mai bogat în niacină este carnea, această vitamină găsindu-se totuși și în nuci, cereale sau legume, însă într-o formă pe care corpul uman o utilizează mai greu. Deficiența de niacină în forma ei extremă se numește pelagră, iar persoanele la risc sunt cei cu malnutriție, anorexie, boala inflamatorie intestinală și alcoolicii.
Acidul pantotenic (vitamina B5)
Contribuie la producerea unor hormoni și la metabolizarea carbohidraților și lipidelor. Este întâlnită în multe produse alimentare, dar printre cele mai bogate sunt carnea (inclusiv peștele), lactatele, semințele de floarea-soarelui, nucile și fasolea boabe. Datorită acestui fapt deficitul este rar întâlnit.
Piridoxina (vitamina B6)
Are rol în peste 100 de reacții enzimatice, printre altele contribuind la protejarea sistemului nervos și imunitar. Sursele alimentare sunt carnea, arahidele sau bananele. Persoanele la risc pentru deficit de piridoxină sunt cei cu probleme renale sau alcoolicii.
Biotina (vitamina B7)
Are rol în comunicarea intracelulara și în metabolismul carbohidraților și proteinelor. Ea se găsește în carne și ouă, dar și în semințe și legume, iar deficitul este rar, grupele la risc fiind alcoolicii și femeile gravide sau care alăptează.
Acidul folic (vitamina B9)
Are rol în replicarea ADN-ului, în diviziunea celulară și în metabolismul vitaminelor. Se găsește în legume verzi, ouă, nuci sau semințe. Cei la risc pentru deficit sunt alcoolicii sau cei cu boală celiacă, iar gravidele sau femeile care plănuiesc să rămână însărcinate trebuie să ia suplimente cu acid folic pentru prevenția malformațiilor fetale.
Cobalamina (vitamina B12)
Este folosită în corp pentru crearea de noi globule roșii și în sinteza ADN-ului. Ea se găsește în carne, ouă și lactate, iar cei la risc pentru a dezvolta o carență de B12, inclusiv anemie megaloblastică, sunt veganii.
În concluzie, deoarece aceste vitamine se găsesc în multe alimente, riscul de a dezvolta o deficiență este mic dacă urmați o dietă echilibrată și variată, iar suplimentarea lor nu este necesară. Totuși, persoanele la risc sunt femeile gravide sau care alăptează, vârstnicii, alcoolicii, veganii / vegetarienii sau cei cu anumite boli gastrointestinale. Vă sfătuim să consultați un medic dacă vă aflați într-una din aceste situații.
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024