logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate

          martie 13, 2023

          Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

          februarie 16, 2023

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          februarie 14, 2023

          Studiu: ce legătură are greutatea cu Vitamina D

          februarie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect

          martie 20, 2023

          Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase

          martie 15, 2023

          Dieta keto, pro și contra

          martie 13, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • 7 semne ale lipsei de vitamina C

          martie 10, 2023

          Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli

          martie 9, 2023

          Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

          martie 9, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Probleme și tulburări digestive cauzate de stres

          martie 27, 2023

          Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică

          martie 9, 2023

          Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?

          martie 8, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023

          Exerciții fizice care te ajută să arzi un număr mare de calorii

          martie 7, 2023
  • Psihologie
        • Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

Top alimente antiinflamatoare. Adoptă dieta care te scapă de inflamație

Medicii spun că soluția pentru rezolvarea inflamației din corp nu se află în dulapul cu medicamente, ci în frigider. Printr-o dietă antiinflamatorie putem pune capăt pentru totdeauna problemelor cu inflamația din organism.

13.11.2020

Liliana Costache

3045

Timp estimat de citire:

8 minute, 49 secunde

Ce face dieta antiinflamatorie?

Sistemul imunitar se activează atunci când corpul recunoaște ceva străin, cum ar fi germenii, polenul sau substanțele chimice. Deseori, acest lucru declanșează un proces numit inflamație. Adică o reacție a sistemului imunitar caracterizată prin patru simptome: roșeață, căldură, edem și durere. Inflamația este unul dintre simptomele asociate cu prima reacție a sistemului imunitar. Aceasta are drept scop reducerea invaziei microbilor și a deteriorării țesuturilor după rănire. Astfel, inflamația este esențială pentru supraviețuirea speciilor, inclusiv a speciei umane.

Cu toate acestea, inflamația persistă uneori, chiar și atunci când organismul nu este amenințat de invadatori din exterior. În acest caz, ea poate deveni un dușman. Multe boli, inclusiv cancerul, bolile de inimă, diabetul, artrita, depresia și boala Alzheimer sunt legate de inflamația cronică.

Care sunt factorii declanșatori ai inflamațiilor în corp?

Genele noastre nu mai sunt adaptate mediului și modului de viață actual care a suferit schimbări enorme:

  • Dieta (3/4 din alimente sunt noi pentru omenire),
  • Activitatea fizică (3/4 de oameni au mai puțină activitate fizică decât ar trebui),
  • Stresul (creșterea importantă a cantității de informații zilnice care are ca rezultat gestionarea defectuasă a acestora),
  • Poluarea (pesticide, medicamente, aditivi).

Odată cu evoluția omului, sistemul imunitar și reacțiile la stres se activează din ce în ce mai des în organism ca mecanisme de apărare împotriva pericolului extern prin manifestări de scurtă intensitate, ceea ce este dăunător în condițiile de trai actuale în care stresul este continuu și cronic.

Ce este inflamația cronică?

Ca să o definim simplu, este o inflamație locală de durată, sistemică, de intensitate redusă, care nu corespunde unui răspuns specific al sistemului imunitar și nu se manifestă prin simptome acute (umflături, durere, căldură). Astfel, această inflamație cronică se instalează și permite bolii să se dezvolte în organism pe termen lung de regulă (boli autoimune, diabet, obezitate etc.).

Inflamația cronică corespunde unei reacții moderate și susținute, fără un mecanism compensator care să faciliteze revenirea la normal.

Care sunt cauzele inflamației cronice?

Putem distinge patru cauze majore: stresul , obezitatea, sedentarismul și dieta dezechilibrată (în special bogată în acizi grași saturați, omega 6 și carbohidrați digerabili – amidon, zaharuri simple). Acești patru factori, strâns legați de modul nostru de viață, sunt responsabili de un dezechilibru al imunității în trei zone principale: intestin, grasime și mușchi.

La nivel intestinal, există o creștere a proporției de bacterii gram precum salmonella, escherichia coli și a permeabilității intestinale (intestin poros). Aceasta din urmă poate avea ca rezultat declanșarea unei reacții imune nespecifice în intestin, dar și în alte țesuturi, cum ar fi ficatul, mușchii și țesutul adipos.

Obezitatea generează, de asemenea, inflamație cronică, în special prin creșterea dimensiunii țesutului adipos însoțită de o sinteză mai mare de molecule pro-inflamatorii. Lipsa activității fizice promovează obezitatea, de unde necesitatea revenirii la o anumită formă de dietă, cum ar fi modelul alimentar mediteranean asociat cu activitatea fizică regulată.

Nu în ultimul rând, inactivitatea fizică este un factor care induce inflamația cronică, independent de obezitate.

Dieta actuală predispune la inflamație

În ceea ce privește dieta actuală, ea este total diferită de cea a strămoșilor și a bunicilor noștri. De fapt, pe vremea lor, majoritatea alimentelor erau produse local, se găseau în stare crudă și neprelucrată, și erau, mai ales, “bio” (fără a fi numite „bio” la acea vreme), un termen folosit în mod obișnuit astăzi pentru a vinde mai bine produse cu un marketing bine țintit.

În secolul al XX-lea au explodat alimentele industriale, produsele procesate și rafinate, mâncărurile de tip fast-food și alte alimente bogate în zaharuri simple (glucoză, fructoză, zaharoză, sirop de glucoză, dextroză, bomboane, gustări, cereale extrudate) și complexe (produse din amidon), pastele din făină albă, pâinea albă, produsele de patiserie și prăjiturile industriale bogate în acizi grași saturați (uleiuri de palmier și hidrogenate) și sare.

Acest lucru a schimbat radical ceea ce oferim astăzi corpului nostru, precum și relația noastră cu mâncarea. Consecința acestui fapt este ca în organism se produc dezechilibre și rezistența scade pe zi ce trece, odată cu creșterea acidității.

Astfel, în combaterea inflamației cronice, ne ajută o dietă antiinflamatoare de calitate compusă în special din fructe și legume, cereale integrale și alimente naturale sau cât mai puțin procesate.

Dezechilibrul aportului de acizi grași are și el un rol semnificativ. Raportul omega-6/omega-3 a crescut încă din paleolitic, de la 2-5 la 15-20 astăzi. Consumul crescut de acid linoleic (ulei de floarea soarelui, din semințe de struguri, arahide, germeni de grâu, porumb) și acid arahidonic (carne, organe) este una dintre cauzele majore ale inflamației cronice.

Consecințele inflamației cronice

Consecințele inflamației cronice sunt numeroase și se referă la opt clase majore de patologii care duc la morbiditate și mortalitate ridicate:

  • dezechilibru osteo-articular: osteoporoză, artrită,
  • dezechilibru muscular : oboseală musculară, fibromialgie,
  • dezechilibru imunitar cu boli autoimune: scleroză multiplă,
  • dezechilibru metabolic: diabet , sindrom metabolic,
  • dezechilibru cardiopulmonar: ateroscleroză, colesterol, hipertensiune arterială, boală pulmonară obstructivă cronică,
  • dezechilibru cerebral: depresie, boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer, Huntington etc.),
  • riscul de cancer,
  • îmbătrânirea generală a corpului.

În concluzie, inflamația cronică oferă terenul propice pentru apariția acestor boli.

Alimente antiinflamatoare

Alimentele conțin substanțe care stimulează sau inhibă mecanismele inflamatorii. Prin reducerea aportului de alimente inflamatoare și creșterea aportului de alimente antiinflamatoare se stimulează procesele benefice pentru organism. Medicina tradițională chineză și cea ayurvedica pledează în primul rând pentru calitatea alimentelor in prevenirea bolilor, ca alternativa la tratamentul medicamentos. După cum a subliniat Hipocrate, medic al Greciei antice și considerat părintele medicinei: „Fie ca hrana să-ți fie medicament și medicamentul hrană”.

Este interesant de precizat că patologiile cronice, răspândite aproape peste tot în lume, sunt puternic corelate cu modelul de alimentație nord-american și occidental și pot fi evitate cu până la 80%.

Dieta antiinflamatorie sau cum să combați inflamația prin alimentație?

Trebuie să știm ca raportul omega 3 / omega 6 joacă un rol important în procesul inflamator. După cum am menționat mai sus, deficiența de omega 3, frecvent observată în societățile industrializate (raportul omega 3 /omega 6 mai mare de 15-20, normalitatea trebuind să fie mai mică de 5), favorizează un mediu inflamator. Astfel, este necesar să optăm pentru consumul de ulei de rapiță, in, ulei de cânepă, pești grași oceanici precum heringul, macroul, sardinele, somonul, care sunt bogați în omega 3.

Vitamina D ajuta la reglarea sistemului imunitar, fiind implicată în reducerea inflamației. Studiile epidemiologice au arătat că există o legătură între vitamina D și riscul apariției bolilor inflamatorii și autoimune. Vitamina D se găsește în unt, ouă, ulei de ficat de cod și pește gras.

Unii polifenoli care se găsesc în principal în plante (fructe și legume) au proprietăți antiinflamatorii, acesta fiind în special cazul condimentelor precum curcumina din turmeric, gingerolul din ghimbir, capsaicina din chili și resveratrolul din vinul roșu și struguri. Efectul antioxidant al acestor nutrienți (cuplat cu cel al vitaminelor A, C , E, B2 , B3, B6, al cuprului, zincului sau chiar al seleniului) oferă, de asemenea, un beneficiu, deoarece limitează efectele nocive ale producției de radicali liberi (stres oxidativ) de către celulele imune din țesuturile înconjurătoare.

Care sunt, pe scurt, avantajele unei diete cu efect antiinflamator?

Nu în ultimul rând, trecerea la o dietă cu efect antiinflamator, cum ar fi limitarea aportului de alimente cu coeficient energetic mare, acizi grași saturați, zaharuri (bere, produse de patiserie, produse de panificație, alimente procesate industrial) și introducerea de prebiotice (fibre, legume și fructe) și / sau probiotice în proporție mai mare, poate atenua răspunsul inflamator sistemic. Acesta din urmă este dublat de pierderea controlată și progresivă a greutății și îmbunătățirea raportului masă slabă/masă grasă în cazul supraponderalității sau obezității. Astfel, dieta antiinflamatoare face posibilă calmarea inflamației și previne anumite patologii precum cancerul, bolile cardiovasculare și diabetul.

Dieta antiinflamatorie sau cum să combați inflamația prin alimentație?

În primul rând, ce alimente provoacă inflamații?

  • carbohidrații rafinați, cum ar fi pâinea albă și produsele de patiserie;
  • cartofii prăjiți și alte alimente prăjite;
  • băuturile carbogazoase și alte băuturi dulci;
  • carnea roșie (burgeri, fripturi) și carnea procesată (hot dog, cârnați);
  • margarina și untura.

Riscurile pentru sănătate ale alimentelor inflamatorii

Unele dintre alimentele asociate riscului crescut de boli cronice precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă sunt, de asemenea, vinovate de inflamațiile excesive. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece inflamația este un mecanism de bază important pentru dezvoltarea acestor boli.

Alimentele nesănătoase contribuie, de asemenea, la creșterea în greutate, care în sine este un factor de risc pentru inflamație.

 Care sunt alimentele recunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatoare?

Dieta antiinflamatorie trebuie să includă aceste alimente:

  • roșii;
  • ulei de măsline;
  • legume cu frunze verzi (salata, spanac, kale);
  • nuci și migdale;
  • pește gras, cum ar fi somon, macrou, ton și sardine;
  • fructe precum căpșuni, afine, cireșe, portocale, mere;
  • cafeaua, care conține polifenoli și alți compuși antiinflamatori, poate proteja, de asemenea, împotriva inflamației.

O dietă care respectă îndeaproape principiile dietei antiinflamatoare este dieta mediteraneană care este bogată în fructe, legume, nuci, cereale integrale, pește și uleiuri sănătoase.

Dieta antiinflamatorie: concluzie

Inflamarea cronică este strâns legată de stilul nostru de viață sedentar și de alimentația dezechilibrată, având un rol important în tulburările metabolice și în procesul de îmbătrânire. Pierderea în greutate asociată cu o reducere a aportului de grăsimi saturate sunt măsuri simple și ieftine care limitează impactul inflamației în organism. În plus, creșterea aportului de polifenoli și antioxidanți, vitamina D sau acizi grași polinesaturați precum omega 3 promovează un mediu antiinflamator.

Etichete:

alimente antiinflamatorii, dieta antiinflamatoare, inflamație

Articole recomandate din categoria Puterea Alimentelor

Fructele autohtone de toamnă – mic ghid
Cu toate că în ziua de azi putem găsi aproape orice fel de fruct în hipermarketuri, consumul pro..

19.08.2021

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Ce să mănânci și ce să eviți ca să arăți mai tânăr

05.08.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Pepenele roșu - secrete nutriționale

23.07.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Alimente bune de mâncat pe stomacul gol

07.06.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Ghimbirul, rădăcina-minune

27.04.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Peștele, obligație nutrițională

26.04.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Fructele de padure si antioxidantii pe care ii contin

16.04.2021

Iulia Hadarean
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1031255
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 345253
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348188
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 294512
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 160142

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Editorial Vedete Sanatate Reviste Sport

Recomandări din alte categorii

Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
Probleme și tulburări digestive cauzate de stres
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne