Tiroida, top trei functii
Glanda tiroida este localizata la nivelul gatului (portiunea anterioara), are forma de fluture si este una din cele mai importante glande endocrine. Aceasta are o greutate ce variaza intre 20 si 30 de grame si este formata din 2 lobi uniti printr-un istm.
01.02.2018
Timp estimat de citire:
2 minute, 21 secundeFunctia acesteia este de a produce hormonii tiroidieni, care au numeroase roluri in organism. Tiroida este si ea sub controlul hipotalamusului si hipofizei, care secreta hormoni fara de care tiroida nu ar putea sa functioneze in parametri optimi.
Hormonii tiroidieni
Tiroida este responsabila de secretia a doi hormoni, tiroxina (T4) si triiodotironina (T3), denumirea acestora venind de la prezenţa a trei şi respectiv patru atomi de iod. Acestia au efecte la nivelul majoritatii tesuturilor, dar triiodotironina actioneaza mai rapid si este mai activa din punct de vedere metabolic.
Secretia de hormoni tiroidieni este controlata de catre un alt hormon (TSH sau tirotropina) eliberat de hipofiza anterioara. Aceasta, la randul ei, este stimulata de TRH (hormon eliberator de tirotropina), secretat de catre hipotalamus. Impreuna, hipofiza, hipotalamusul si tiroida, prin legaturile morfologice si functionale reciproce, controleaza multe aspecte ale metabolismului.
Top 3 functii ale glandei tiroide
- Glanda tiroida si, implicit, secretia normala de hormoni tiroidieni joaca un rol esential in bunul mers al metabolismului. In mod simplist, metabolismul poate fi inteles drept capacitatea organismului de a produce energie din alimentatie. Acest carburant al organismului este ars mai repede sau mai incet in functie de organismal fiecaruia. Asa se poate explica de ce persoanele cu un metabolism lent se confrunta cu problema kilogramelor in plus. Astfel, tiroida, prin secretia normala a hormonilor tiroidieni, controleaza aceasta functie a organismului. In cazul in care exista o secretie scazuta de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), are loc o incetinire a metabolismului, cu crestere in greutate, la fel cum excesul de hormoni tiroideni poate produce accelerarea metabolismului bazal si, implicit, scaderea in greutate.
- Hormonii tiroidieni sunt esentiali in dezvoltare anormala a sistemului nervos. Orice tulburare in sinteza acestor hormone poate sa duca la dezechilibre la acest nivel. Astfel, un nivel optim de hormoni tiroidieni ajuta la maturarea sistemului nervos central si la bunul mers al proceselor cerebrale, precum gandire, concentrare, memorie si limbaj. Cei care sufera de hipotiroidie pot sa prezinte tulburari de concentrare si limbaj, iar pacientii care prezinta un exces de hormoni tiroidieni se confrunta cu agitatie, anxietate si chiar atacuri de panica.
- Tiroida influenteaza si celelalte glande cu secretie endocrina. Astfel, in cazul pacientilor care sufera de hipotiroidie poate sa coexiste un nivel crescut de prolactina (hormone secretat de catre glanda hipofiza). Secretia excesiva de hormone tiroidieni poate sa duca la o crestere a necesarului de insulina la pacientii care au diabet zaharat insulinonecesitant. Si, nu in ultimul rand, dereglarile functiei tiroidiene influenteaza secretia hormonilor gonadotropi, astfel incat femeile pot prezenta tulburari de ciclu menstrual, iar barbatii se pot confrunta cu afectarea libidoului.
Dr. Alin Popescu
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024