logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate

          martie 13, 2023

          Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

          februarie 16, 2023

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          februarie 14, 2023

          Studiu: ce legătură are greutatea cu Vitamina D

          februarie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect

          martie 20, 2023

          Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase

          martie 15, 2023

          Dieta keto, pro și contra

          martie 13, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • 7 semne ale lipsei de vitamina C

          martie 10, 2023

          Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli

          martie 9, 2023

          Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

          martie 9, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică

          martie 9, 2023

          Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?

          martie 8, 2023

          Cum ajutăm pancreasul cu probleme – dieta în pancreatita cronică

          martie 3, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023

          Exerciții fizice care te ajută să arzi un număr mare de calorii

          martie 7, 2023
  • Psihologie
        • Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

Super-alimentele: Ciupercile

Practice, gustoase si nu numai, ciupercile sunt recunoscute pentru continutul lor scazut in calorii si grasimi si bogatia in substante nutritive. O portie de ciuperci contine doar 60 de calorii, daca, evident, stim s-o gatim cat mai dietetic!

23.08.2013

Dr. Lacramioara Brinduse

14593

Timp estimat de citire:

4 minute, 20 secunde

Beneficiile ciupercilor sunt recunoscute in intreaga lume din timpuri vechi. Intrebuintarea ciupercilor in alimentatia omului a fost si este justificata prin bogatia de substante nutritive pe care le contin. Ciupercile contin apa (84-94%); substante minerale (0,64-1,58%) dintre care cele mai importante pentru organismul uman sunt potasiul, fosforul, fierul, calciul, cuprul; substante organice: proteine, grasimi, carbohidrati, fermenti, vitamine (A, B1, B2, C, D, PP), substante colorante, unele uleiuri eterice.
Acesti constituenti sunt absolut necesari pentru cresterea si refacerea organismului uman.

Ciupercile sunt considerate „carne vegetala”

Din punct de vedere al valorii nutritive, ciupercile se pot compara cu alimentele de baza, iar din punct de vedere al continutului de albumine se situeaza pe primul loc. De exemplu, 1 kg de ciuperci uscate contine de doua ori mai multe albumine decat carnea de vita, de aproape trei ori mai multe decat carnea de porc sau decat ouale si de 11 ori mai multe decat laptele. De altfel, ciupercile sunt considerate carne vegetala. Organismul omului valorifica peste 90 % din albuminele ciupercilor.

Ciupercile contin probiotice, ceea ce le face sa fie un actor important in lupta sistemului imunitar cu agentii patogeni. in ceea ce priveste puterea calorica a ciupercilor, aceasta variaza de la o specie la alta, cu valori cuprinse intre 30-60 kcal/100g pentru ciupercile proaspete si 230-370 kcal/100g pentru ciupercile uscate.

Ciupercile sunt energizante, remineralizante, stimulente organice si cerebrale. Ele sunt indicate in anemie, convalescenta, demineralizare, regimuri vegetariene.
    

Ciuperci comestibile versus ciuperci otravitoare

Omul a invatat, inca din faza cand era culegator si ciupercile crude ii serveau drept hrana, sa deosebeasca ciupercile comestibile de cele otravitoare. Cea mai toxica ciuperca este buretele viperei (Amanita phalloides) care contine faloidina, o toxina ucigatoare, ce distruge sistemul nervos si ficatul.
Multa vreme s-au folosit unele analize empirice, socotite infailibile, asupra comestibilitatii ciupercilor. Astfel, fierberea cu o lingurita de argint sau cu coaja de ceapa constituie procedee nestiintifice care pot conduce la rezultate false, fiind total neindicate.


Recomandari pentru evitarea toxiinfectiilor cu ciuperci otravitoare

– Nu consumati ciuperci de la vanzatorii ambulanti. Oferta de ciuperci in magazine este suficient de variata si va ofera siguranta ca acestea sunt comestibile.
– Recoltati numai ciuperci bine cunoscute ca fiind comestibile, iar dintre acestea pe cele tinere, tari, sanatoase, cu miros placut. La ciupercile batrane, moi, prin imbatranire substantele proteice se altereaza, devenind toxice pentru organism.
– Daca nu ati cumparat ciuperci din magazin, inainte de folosire, fierbeti ciupercile 15 minute in apa cu putina sare, astfel o parte din toxine sunt indepartate.
– Nu consumati cantitati mari de ciuperci, deoarece acestea pot produce indigestii rebele, fiind greu digerabile, mai ales la persoanele cu diverse afectiuni digestive.
    

Cele mai consumate ciuperci in Romania

Ghebele (Armillaria mellea) – sunt ciupercile culese cel mai mult de amatorii de calatorii si de experiente gastronomice. Nu se incadreaza in speciile de ciuperci foarte bogate din punct de vedere nutritiv, dar se bucura de o mare popularitate printre romani.

Ciuperca de balegar (Agaricus campestris) – alaturi de Agaricus biospora repezinta ciupercile de cultura cel mai frecvent vandute in supermarketuri. Au un continut bogat in substante azotate, in special proteine (4-5%). in structura proteinelor ciupercii Agaricus sunt prezenti 10 aminoacizi esentiali. De asemenea, beneficiile acestor ciuperci sunt reprezentate si de continutul important de vitamine, dintre care cele mai importante sunt vitamina D si vitaminele din complexul B. Ciuperca de balegar este folosita pentru virtutile sale antialergice.

Pleurotus – sunt ciuperci care pot fi consumate ca aliment dietetic, deoarece nu contin amidon, iar grasimile sunt in cantitati reduse doar sub forma combinata (fosfatide, lecitine, ergosterine). Valoarea nutritiva este de 250-400 kcal/100g substanta uscata. Sunt indicate in orice fel de dieta datorita continutului caloric scazut. Este de precizat continutul mare de vitamina B12 si de riboflavina. Pleurotus corticatus are un continut suficient de mare de statina, lovastatina, care scade nivelul colesterolului sangvin.

Portabella dar si alte ciuperci albe – contin o cantitate mare de seleniu, cunoscut pentru proprietatile sale antitumorale. De asemenea, contine o mare cantitate de potasiu, care echilibreaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala, dar are rol si in functionarea normala a sistemului nervos si a sistemului muscular.
    

Cele mai gustoase ciuperci, dar in acelasi timp si cele mai scumpe, sunt trufele. Aceste ciuperci se gasesc la cativa centimetri sub pamant si cresc pe radacinile de fag, plop, alun sau stejar. Un kilogram de trufe de calitate superioara se vinde in medie cu 3000 de euro in Europa. In Romania, mai cu seama in Ardeal, se recolteaza trufe de calitate medie. Preturile unui kilogram de trufe autohtone variaza intre 50 si 150 de euro. Cea mai scumpa ciuperca vanduta vreodata a fost o trufa alba de 1,51 kilograme, cumparata in 2006 cu 125 000 de euro de un magnat din Hong Kong.

Calitatile nutritive, dar si cele medicinale, sau cel mai mult cele organoleptice, fac din ciuperci un aliment care nu ar trebui sa lipseasca din meniul nostru zilnic, fiind indicate vegetarienilor, celor care tin cura de slabire, diabeticilor, celor cu afectiuni cardiovasculare.

Dr. Lacramioara Brinduse

Etichete:

beneficii ciuperci, vitamine si minerale ciuperci

Articole recomandate din categoria Puterea Alimentelor

Fructele autohtone de toamnă – mic ghid
Cu toate că în ziua de azi putem găsi aproape orice fel de fruct în hipermarketuri, consumul pro..

19.08.2021

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Ce să mănânci și ce să eviți ca să arăți mai tânăr

05.08.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Pepenele roșu - secrete nutriționale

23.07.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Alimente bune de mâncat pe stomacul gol

07.06.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Ghimbirul, rădăcina-minune

27.04.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Peștele, obligație nutrițională

26.04.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Fructele de padure si antioxidantii pe care ii contin

16.04.2021

Iulia Hadarean
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1031154
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 345157
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348121
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 294424
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 159981

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Evenimente Editorial Sport Psihologie Sanatate

Recomandări din alte categorii

Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică
Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat
Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne