logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Președintele Klaus Iohannis, super-fit la vaccinare

          ianuarie 15, 2021

          O serie de molecule din fructe, ceai sau cacao ajută la scăderea hipertensiunii arteriale

          ianuarie 8, 2021

          Riscul cardiovascular la femei, puternic influențat de etapele vieții reproductive

          ianuarie 5, 2021

          Viitor sănătos, atât din punct de vedere fizic, cât și mental!

          decembrie 23, 2020
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Slăbește sănătos cu dieta Fix la Fix

          ianuarie 14, 2021
          Dieta Atkins, mananci bine, slabesti rapid

          Dieta Atkins: mănânci bine, slăbești rapid

          ianuarie 13, 2021

          Top cele mai bune diete în 2021

          ianuarie 11, 2021
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • alimente pe care sa le eviti in sarcina

          Alimente pe care să le eviți în sarcină

          ianuarie 11, 2021
          Consuma Graviola si bucura-te de beneficii antioxidante din plin

          Consumă Graviola și bucură-te de beneficii antioxidante din plin

          ianuarie 8, 2021

          Surse de vitamina C în sezonul rece

          decembrie 28, 2020
  • Povești de succes
        • Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019

          De la 93 la 78 de kilograme, prin voință și un regim simplu

          septembrie 30, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Dieta Keto: 3 rețete pentru prânz și cină

          ianuarie 14, 2021

          5 idei de cină sănătoasă pentru copii

          ianuarie 13, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • (P) De ce este uleiul de pește aliatul sistemului imunitar și al funcționării optime a creierului?

          ianuarie 12, 2021

          Ghid complet de tehnici de remodelare corporală

          ianuarie 5, 2021

          Despre vergeturi: tipuri, tratamente, prevenție

          decembrie 7, 2020
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exercitii cardio pentru acasa

          5 exerciții cardio pentru acasă

          ianuarie 6, 2021

          Cele mai bune brățări fitness din 2020

          decembrie 6, 2020

          Top 5 exerciții de slăbit acasă

          noiembrie 13, 2020
  • Psihologie
        • Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării

          noiembrie 20, 2020

          Află dacă suferi de ortorexie, obsesia pentru mâncarea sănătoasă

          noiembrie 18, 2020

          S.O.S. stres și anxietate: 4 exerciții de respirație de mare ajutor

          octombrie 31, 2020

          Cum să faci față atacurilor de panică. Ghid practic pentru înțelegerea și vindecarea celor mai epuizante forme de teamă

          octombrie 27, 2020
  • Vedete
        • Vedete care au slăbit
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • La 78 de ani, legendarul Paul McCartney se menține în formă

          decembrie 5, 2020

          Actrița Brooke Shields, super în formă la 55 de ani

          octombrie 14, 2020

          Halle Berry, în formă maximă la 54 de ani. Uite ce mănâncă și cum antrenează

          octombrie 2, 2020
  • Terapii alternative
        • Cea mai bună rețetă de socată

          octombrie 29, 2020

          S.O.S., alergii! Cele mai bune substanțe antihistaminice naturale

          octombrie 12, 2020

          Tot ce trebuie să știi despre valeriană

          septembrie 15, 2020

          5 uleiuri esențiale pentru calmarea emoțiilor negative

          aprilie 23, 2020
nutritie-sanatoasa

Super-alimentele: Ciupercile

Practice, gustoase si nu numai, ciupercile sunt recunoscute pentru continutul lor scazut in calorii si grasimi si bogatia in substante nutritive. O portie de ciuperci contine doar 60 de calorii, daca, evident, stim s-o gatim cat mai dietetic!

23.08.2013

Dr. Lacramioara Brinduse

13312

Timp estimat de citire:

4 minute, 20 secunde

Beneficiile ciupercilor sunt recunoscute in intreaga lume din timpuri vechi. Intrebuintarea ciupercilor in alimentatia omului a fost si este justificata prin bogatia de substante nutritive pe care le contin. Ciupercile contin apa (84-94%); substante minerale (0,64-1,58%) dintre care cele mai importante pentru organismul uman sunt potasiul, fosforul, fierul, calciul, cuprul; substante organice: proteine, grasimi, carbohidrati, fermenti, vitamine (A, B1, B2, C, D, PP), substante colorante, unele uleiuri eterice.
Acesti constituenti sunt absolut necesari pentru cresterea si refacerea organismului uman.

Ciupercile sunt considerate „carne vegetala”

Din punct de vedere al valorii nutritive, ciupercile se pot compara cu alimentele de baza, iar din punct de vedere al continutului de albumine se situeaza pe primul loc. De exemplu, 1 kg de ciuperci uscate contine de doua ori mai multe albumine decat carnea de vita, de aproape trei ori mai multe decat carnea de porc sau decat ouale si de 11 ori mai multe decat laptele. De altfel, ciupercile sunt considerate carne vegetala. Organismul omului valorifica peste 90 % din albuminele ciupercilor.

Ciupercile contin probiotice, ceea ce le face sa fie un actor important in lupta sistemului imunitar cu agentii patogeni. in ceea ce priveste puterea calorica a ciupercilor, aceasta variaza de la o specie la alta, cu valori cuprinse intre 30-60 kcal/100g pentru ciupercile proaspete si 230-370 kcal/100g pentru ciupercile uscate.

Ciupercile sunt energizante, remineralizante, stimulente organice si cerebrale. Ele sunt indicate in anemie, convalescenta, demineralizare, regimuri vegetariene.
    

Ciuperci comestibile versus ciuperci otravitoare

Omul a invatat, inca din faza cand era culegator si ciupercile crude ii serveau drept hrana, sa deosebeasca ciupercile comestibile de cele otravitoare. Cea mai toxica ciuperca este buretele viperei (Amanita phalloides) care contine faloidina, o toxina ucigatoare, ce distruge sistemul nervos si ficatul.
Multa vreme s-au folosit unele analize empirice, socotite infailibile, asupra comestibilitatii ciupercilor. Astfel, fierberea cu o lingurita de argint sau cu coaja de ceapa constituie procedee nestiintifice care pot conduce la rezultate false, fiind total neindicate.

Recomandari pentru evitarea toxiinfectiilor cu ciuperci otravitoare

– Nu consumati ciuperci de la vanzatorii ambulanti. Oferta de ciuperci in magazine este suficient de variata si va ofera siguranta ca acestea sunt comestibile.
– Recoltati numai ciuperci bine cunoscute ca fiind comestibile, iar dintre acestea pe cele tinere, tari, sanatoase, cu miros placut. La ciupercile batrane, moi, prin imbatranire substantele proteice se altereaza, devenind toxice pentru organism.
– Daca nu ati cumparat ciuperci din magazin, inainte de folosire, fierbeti ciupercile 15 minute in apa cu putina sare, astfel o parte din toxine sunt indepartate.
– Nu consumati cantitati mari de ciuperci, deoarece acestea pot produce indigestii rebele, fiind greu digerabile, mai ales la persoanele cu diverse afectiuni digestive.
    

Cele mai consumate ciuperci in Romania

Ghebele (Armillaria mellea) – sunt ciupercile culese cel mai mult de amatorii de calatorii si de experiente gastronomice. Nu se incadreaza in speciile de ciuperci foarte bogate din punct de vedere nutritiv, dar se bucura de o mare popularitate printre romani.

Ciuperca de balegar (Agaricus campestris) – alaturi de Agaricus biospora repezinta ciupercile de cultura cel mai frecvent vandute in supermarketuri. Au un continut bogat in substante azotate, in special proteine (4-5%). in structura proteinelor ciupercii Agaricus sunt prezenti 10 aminoacizi esentiali. De asemenea, beneficiile acestor ciuperci sunt reprezentate si de continutul important de vitamine, dintre care cele mai importante sunt vitamina D si vitaminele din complexul B. Ciuperca de balegar este folosita pentru virtutile sale antialergice.

Pleurotus – sunt ciuperci care pot fi consumate ca aliment dietetic, deoarece nu contin amidon, iar grasimile sunt in cantitati reduse doar sub forma combinata (fosfatide, lecitine, ergosterine). Valoarea nutritiva este de 250-400 kcal/100g substanta uscata. Sunt indicate in orice fel de dieta datorita continutului caloric scazut. Este de precizat continutul mare de vitamina B12 si de riboflavina. Pleurotus corticatus are un continut suficient de mare de statina, lovastatina, care scade nivelul colesterolului sangvin.

Portabella dar si alte ciuperci albe – contin o cantitate mare de seleniu, cunoscut pentru proprietatile sale antitumorale. De asemenea, contine o mare cantitate de potasiu, care echilibreaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala, dar are rol si in functionarea normala a sistemului nervos si a sistemului muscular.
    

Cele mai gustoase ciuperci, dar in acelasi timp si cele mai scumpe, sunt trufele. Aceste ciuperci se gasesc la cativa centimetri sub pamant si cresc pe radacinile de fag, plop, alun sau stejar. Un kilogram de trufe de calitate superioara se vinde in medie cu 3000 de euro in Europa. In Romania, mai cu seama in Ardeal, se recolteaza trufe de calitate medie. Preturile unui kilogram de trufe autohtone variaza intre 50 si 150 de euro. Cea mai scumpa ciuperca vanduta vreodata a fost o trufa alba de 1,51 kilograme, cumparata in 2006 cu 125 000 de euro de un magnat din Hong Kong.

Calitatile nutritive, dar si cele medicinale, sau cel mai mult cele organoleptice, fac din ciuperci un aliment care nu ar trebui sa lipseasca din meniul nostru zilnic, fiind indicate vegetarienilor, celor care tin cura de slabire, diabeticilor, celor cu afectiuni cardiovasculare.

Dr. Lacramioara Brinduse

Etichete:

beneficii ciuperci, vitamine si minerale ciuperci

Articole recomandate din categoria Puterea Alimentelor

Ridichea neagră și beneficiile ei
Ridichea neagră este o legumă rădăcinoasă din familia Brassicaceae. Această rădăcin..

17.11.2020

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Top alimente antiinflamatoare. Adoptă dieta care te scapă de inflamație

13.11.2020

Liliana Costache
nutritie sanatoasa
Uleiul de argan, ingredientul-minune cu întrebuințări multiple

09.11.2020

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Tot ce trebuie să știi despre consumul de lăptișor de matcă

05.11.2020

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Acerola, vișina de Barbados sau cireașa portoricană

04.11.2020

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Tonus sub nivelul mării: superalimente care sporesc energia

02.11.2020

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
6 alimente acide: pe care trebuie să le eviți și de ce

17.09.2020

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa



Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.07.2013
    306 1016002
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 332055
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 337784
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 284390
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 141822



Cu noi poți să ai silueta visată!

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Editorial Noutati Sport Retete

Recomandări din alte categorii

Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
(P) De ce este uleiul de pește aliatul sistemului imunitar și al funcționării optime a creierului?
Președintele Klaus Iohannis, super-fit la vaccinare
Nu toți pacienții confirmați cu COVID-19 produc anticorpi protectori
Dieta Keto: 3 rețete pentru prânz și cină
Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon

Cu noi poți să ai silueta visată!

Copyright © Tonica Group 2021
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne