Super-alimentele: Citricele

Timp estimat de citire3 minute, 48 secunde

Citricele sunt fructe extrem de valoroase din punct de vedere al sanatatii omului. Mai mult, cercetari diverse au pus in lumina noi avantaje ale consumului de citrice, in asa fel incat astazi ele apar in toate recomandarile dietetice si, evident, in curele de slabire.

Apa plata cu lamaie, cheia siluetei impecabile a fotomodelelor, este doar un simplu exemplu cat se poate de graitor. Intr-adevar, citricele au foarte putine calorii, de aceea consumul lor nu pune in pericol greutatea. Dincolo de faptul ca toate citricele sunt o excelenta sursa de vitamina C (principalul adversar al radicalilor liberi din corp), ele reprezinta un rezervor inepuizabil de substante benefice.

In acest context, acum, in ajun de iarna, ne-am gandit sa va prezentam avantajele nutritionale ale catorva din cele mai populare citrice:

Lamaile (Citrus limon) si limetele (Citrus aurantifolia)

Cele doua sunt fructe inrudite, deosebirile tinand in buna parte doar de aspect. Ele contin fitonutrienti antioxidanti (glicozide flavonolice) si antibiotici. Aceste substante si-au dovedit actiunea in cadrul unor epidemii de holera africane. Cateva picaturi administrate la masa de pranz au tinut boala la distanta. Mai mult, studii detaliate au aratat ca diviziunea sau moartea celulelor pot fi controlate de substantele din sucul de lamaie si limete.

Limonoidele din aceste fructe au efect anticanceros, mai ales in cancerele de tub digestiv, plaman si san. Principalul compus al categoriei, limoninul, persista mult timp in corp, spre deosebire de substante similare din alte plante (polifenolii din ceai sau ciocolata sunt activi numai 4-6 ore). Limoninul are si efect hipocolesterolemiant, scazand colesterolul rau. Datorita continutului de vitamina C, lamaile si limetele, ca si celelalte citrice, au efecte antiinflamatoare, de aceea se pot utiliza cu bune rezultate in osteoartrita si in poliartrita reumatoida.

Beneficiile portocalelor

Si ele contin fitonutrienti si au numeroase puteri vindecatoare. Astfel, fitonutrientii din portocale (peste 170 de tipuri) sunt flavone (naringenina, hesperidina si altele, in total fiind aproximativ 60), antocianine, acizi hidroxicinamici, diferiti polifenoli. Toti acestia actioneaza simultan cu vitamina C, ceea ce conduce la o putere antioxidanta formidabila.

Un nou fitonutrient, herperidina, a dovedit capacitati de scadere a tensiunii arteriale, hipocolesterolemiante si antiinflamatoare. Ceea ce trebuie retinut de catre toti consumatorii este ca herperidina se concentreaza in coaja si in partea fibroasa, alba a fructului, zone care sunt de regula indepartate atunci cand se stoarce sucul de portocale. Tangeretina si nobiletina, alti fitonutrienti ce scad colesterolul, se afla si ele tot in zonele superficiale ale fructului. Din cate se poate observa, beneficiile consumului de portocale se obtin mai ales atunci cand se mananca fructul ca intreg, iar aceste avantaje sunt cu mult superioare simplului aport de vitamina C sub forma de suplimente. S-a aratat ca protectia ADN-ului celular fata de agresiunea radicalilor liberi apare numai dupa ce s-a consumat fructul ca atare sau sub forma de suc si este inexistenta daca se consuma pur si simplu o bautura racoritoare fortificata cu vitamina C, chiar daca in aceasta din urma cantitatea de vitamina este mare.

Portocalele sunt o sursa importanta de fibre alimentare care scad colesterolul si combat constipatia. O singura portocala aduce 12,5% din necesarul zilnic de fibre. In plus, portocalele aduc calciu, potasiu si beta-caroten, previn riscul de litiaza renala si de ulcer gastric.

Cercetatoarea Serena Guarnieri spune ca in portocale vitamina C este parte a unei matrici de substante fitochimice care interactioneaza si ne protejeaza celulele fata de leziuni grave, care conduc, in timp, la boli cardiovasculare si cancere.

Un vast raport elaborat in 2003 subliniaza exceptionalele efecte anticanceroase ale aportului de citrice. Riscul pentru neoplasmele cu anumite localizari (gura si gat) este scazut cu pana la 40-50%. Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca citricele scad tensiunea arteriala si protejeaza fata de boli cardiovasculare datorita acidului folic, vitaminei C si fitonutrientilor.

Beneficiile grapefruitului

Din avantajele discutate pana acum, cele mai multe se extind si asupra lui. Doar ca grapefruitul pare sa fi devenit in ultimii ani un super-fruct, pentru ca cercetari recente il asaza intre primele 5 surse de antioxidanti vegetali. Culoarea specifica a grapefruitului roz este data de licopen, un carotenoid cu actiune intens anticanceroasa. Dintre toti carotenoizii, licopenul are maximum de putere in lupta cu radicalii liberi. Iar organul de electie este prostata.

Pulpa de grapefruit contine si glucarati, care combat cancerul de san. Oricare din soiurile de grapefruit are actiune antioxidanta si scade colesterolul, dar cel rosu are o actiune de doua ori mai puternica de scadere a trigliceridelor sangvine. Grapefruitul activeaza enzimele hepatice detoxifiante, ajutand astfel la curatirea organismului de substante straine, nedorite.

In concluzie: sa mancam citrice, sunt alimente placute si sanatoase!

Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
dr_corinazugravu@yahoo.com

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu