Sucul de papadie: beneficii pentru organism
Aparent banala, ba chiar considerata de multi o buruiana nefolositoare, papadia este in realitate o planta foarte valoroasa. Sucul sau concentreaza o colectie intreaga de principii active si are o multime virtuti terapeutice, in mare parte confirmate in mod stiintific. Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie, cu competenta in apifitoterapie si gemoterapie, ne dezvaluie o parte din ele.
26.05.2016
9334


Timp estimat de citire:
2 minute, 17 secundeDescopera care sunt cele mai importante proprietati ale sucului de papadie si cum te poate ajuta acesta sa te mentii in forma maxima.
Sursa generoasa de substante pretioase, papadia reprezinta un adjuvant formidabil, dar si un remediu eficient in cazul mai multor probleme de sanatate. Planta s-a facut remarcata in primul rand pentru actiunea diuretica si detoxifianta, de curatare a sangelui si de eliminare a excesului de apa din tesuturi, fara pierdere de potasiu, deoarece contine acest mineral. De asemenea, papadia ajuta la combaterea anemiei, reglarea glicemiei, favorizarea eliminarii bilei in duoden. Totodata, ea protejeaza ficatul, scade colesterolul rau si are efect sedativ, imbunatatind activitatea neuronala si actiune anestezica si antialgica asemanatoare morfinei.
Sucul de papadie: mod de preparare
Pentru a beneficia efectele terapeutice ale papadiei, dr. Ruxandra Constantina ne sfatuieste sa consumam sucul din frunzele plantei. Acesta se obtine din 10-20 de frunze proaspete, mixate timp de 1 minut intr-un blender impreuna cu 200-250 ml de apa. Licoarea se strecoara si se administreaza dupa cum urmeaza:
Pentru eliminarea toxinelor din organism: se iau inainte de masa, pe stomacul gol aprox, 100-200 ml de 2-3 ori/zi, timp de 2 saptamani. Pentru o eficienta cat mai mare, pe perioada curei cu suc de papadie e important sa adoptam o alimentatie cat mai usoara si sa suplimentam cantitatea de lichide ingerate.
In caz de constipatie: pentru imbuntatirea digestiei si usurarea tranzitului intestinal, ca si pentru prevenirea aparitiei cancerului de colon, medicul apifitoterapeut recomanda consumul unul pahar de suc de papadie dimineata, timp de 2 saptamani.
Pentru mentinera sanatatii sistemului osteo-articular: sucul de papadie contine multe minerale ceea ce-i ofera, alaturi de efectul detoxifiant, o actiune benefica persoanelor care sufera de boli articulare degenerative si guta, osteoporoza; se consuma 2 pahare pe zi, 2-3 saptamani.
Pentru stimularea activitatii vezicii biliare: sucul de papadie are actiune colertic-colagoga (favorizeaza contractia vizicii biliare si evacuarea bilei in intestin) si ajuta la eliminarea calculilor de dimensiuni mici; in acest sens, se face o cura de 1 saptamana cu 3 pahare de suc de papadie pe zi.
Pentru boli de ficat (hepatita sau steatoza): se bea 1/2 pahar de suc de papadie de 2 ori/zi, timp de 2-3 luni si se combina cu o alimentatie usoara.
In caz de obezitate, celulita, acnee: se administreaza 2 pahare de suc de papadie pe zi, pe o perioada de 2-3 saptamani, asociat cu un regim preponderent vegetarian, in care sa predomine multe legume, verdeturi si fructe proaspete.

Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli
09.03.2023

Cele mai importante vitamine - funcții în organism și surse alimentare
07.03.2023