Suc de păpădie: beneficii pentru organism
Aparent banală, ba chiar considerată de mulți o buruiană nefolositoare, păpădia este în realitate o plantă foarte valoroasă. Sucul de păpădie concentrează o colecție întreagă de principii active și are o mulțime virtuți terapeutice, în mare parte confirmate în mod științific. Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, cu competență în apifitoterapie și gemoterapie, ne dezvăluie o parte din ele.
28.11.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 58 secundeDescoperă care sunt cele mai importante proprietăți ale sucului de păpădie și cum te poate ajuta acesta să te menții în formă maximă.
Sursă generoasă de substanțe prețioase, păpădia reprezintă un adjuvant formidabil, dar și un remediu eficient în cazul mai multor probleme de sănătate. Planta s-a făcut remarcată în primul rând pentru acțiunea diuretica și detoxifiantă, de curățare a sângelui și de eliminare a excesului de apă din țesuturi, fără pierdere de potasiu, deoarece conține acest mineral. De asemenea, păpădia ajută la combaterea anemiei, reglarea glicemiei, favorizarea eliminării bilei în duoden. Totodată, ea protejează ficatul, scade colesterolul rău și are efect sedativ, îmbunătățind activitatea neuronală și acțiune anestezică și antialgică asemănătoare morfinei.
Suc de păpădie: mod de preparare
Pentru a beneficia efectele terapeutice ale papadiei, dr. Ruxandra Constantina ne sfătuiește să consumăm sucul din frunzele plantei. Acesta se obține din 10-20 de frunze proaspete, mixate timp de 1 minut într-un blender împreună cu 200-250 ml de apă. Licoarea se strecoară și se administrează după cum urmează:
Pentru eliminarea toxinelor din organism: se iau înainte de masă, pe stomacul gol aprox, 100-200 ml de 2-3 ori/zi, timp de 2 săptămâni. Pentru o eficiență cât mai mare, pe perioada curei cu suc de păpădie e important să adoptăm o alimentație cât mai ușoară și să suplimentăm cantitatea de lichide ingerate.
În caz de constipație: pentru imbunătățirea digestiei și ușurarea tranzitului intestinal, ca și pentru prevenirea apariției cancerului de colon, medicul apifitoterapeut recomandă consumul unul pahar de suc de păpădie dimineața, timp de 2 săptămâni.
Pentru menținerea sănătății sistemului osteo-articular: sucul de păpădie conține multe minerale ceea ce-i oferă, alături de efectul detoxifiant, o acțiune benefică persoanelor care suferă de boli articulare degenerative și gută, osteoporoză; se consumă 2 pahare pe zi, 2-3 săptămâni.
Pentru stimularea activității vezicii biliare: sucul de păpădie are acțiune colertic-colagogă (favorizează contracția vizicii biliare și evacuarea bilei în intestin) și ajută la eliminarea calculilor de dimensiuni mici; în acest sens, se face o cură de 1 săptămână cu 3 pahare de suc de păpădie pe zi.
Pentru boli de ficat (hepatită sau steatoză): se bea 1/2 pahar de suc de păpădie de 2 ori/zi, timp de 2-3 luni și se combină cu o alimentație ușoară.
În caz de obezitate, celulită, acnee: se administrează 2 pahare de suc de păpădie pe zi, pe o perioadă de 2-3 săptămâni, asociat cu un regim preponderent vegetarian, în care să predomine multe legume, verdețuri și fructe proaspete.
Consumul de ananas în sarcină: gustos și sănătos sau de evitat?
11.12.2024