STUDIU Prea multe antibiotice in copilarie inseamna risc mai mare de obezitate
Antibioticele au fost trimise din nou in boxa acuzatilor. De data aceasta, pentru ca au fost prinse in flagrant delict de a cauza obezitate in randul copiilor si de a compromite sanatatea metabolica a viitorilor adulti. Un nou studiu aparut in revista „International Journal of Obesity“ arata ca administrarea frecventa si in doze prea mari a acestor medicamente in copilarie se asociaza cu un risc sporit de a lua mai mult si mai repede in greutate.
27.10.2015
Timp estimat de citire:
2 minute, 16 secundeDescoperirea ingrijoratoare apartine cercetatorilor de la John Hopkins Bloomberg School of Public Health (SUA) si vine sa confirme impactul nefast al antibioticelor asupra greutatii, constatat anterior in cazul nou-nascutilor expusi in utero la ambioterapie. Specialistii americani au stabilit ca abuzul de antibiotice in cursul copilariei, o grava problema la nivel mondial, contribuie in mod serios la inmultirea cazurilor de obezitate infantila si atrag atentia asupra necesitatii prescrierii lor cu mai multa precautie.
1 din 5 copii, expus excesiv la antibiotice
Cercetatorii au studiat dosarele medicale a 163.820 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 18 ani, analizand datele privind greutatea si inaltimea, pentru a determina indicele de masa corporala (IMC), precum si pe cele privind consumul de antibiotice. Astfel, ei au observat ca, la varsta de 15 ani, copiii care au efectuat pana atunci sapte sau mai multe tratamente cu antibiotice cantareau, in medie, cu circa 1,36 kg mai mult decat cei care nu luasera antibiotice. In total, aproximativ 21% dintre copiii cuprinsi in studiu au fost in aceasta situatie. De mentionat este ca, potrivit cercetatorilor, este foarte probabil ca acest surplus ponderal sa fie mult subestimat, avand in vedere ca participantii la studiu n-au putut fi urmariti pe tot parcursul copilariei lor.
Tendinta de ingrasare ramane pe viata
Analiza a scos la iveala un efect cumulativ al acestui tip de medicamente asupra organismului, determinand o tendinta de ingrasare care se poate mentine toata viata. „De fiecare data cand dam unui copil antibiotice, el ia in greutate mai mult si mai repede”, a explicat dr. Brian S. Schwartz, coordonatorul principal al studiului. El a precizat ca excesul de antibiotice favorizeaza ingrasarea la orice varsta, dar ca aceasta contributie e cu atat mai importanta cu cat debuteaza mai devreme si progreseaza pe masura inaintarii in varsta.
Distrugerea florei bacteriene
Oamenii de stiinta spun ca aceasta predispozitie la obezitate e provocata de dezechilibrul pe care-l produc antibioticele la nivelul microbiotei intestinale, prin distrugrea bacteriilor „bune“ prezente in tubul digestiv al copilului. Medicamentele, de altfel extrem de utile in lupta cu infectiile bacteriene, genereaza modificari permanente asupra florei intestinale, dand peste cap metabolismul. Potrivit cercetatorilor americani, aceste dezechilibre determina stocarea mai multor calorii din alimentele ingerate, mecanismul fiind similar celui aplicat in cazul animalelor ingrasate fortat prin introducerea antibioticelor in hrana lor.
Natalia Talmacec
Articole recomandate din categoria Sanatate
Ce este acidoza metabolică si cum îți poate afecta sănătatea?
03.10.2024