STUDIU In Romania, obezitatea afecteaza mai des barbatii decat femeile

Timp estimat de citire2 minute, 10 secunde

23% din barbatii din tara noastra sufera de obezitate, fata de 20,3% dintre femei, iar regiunea unde este cel mai frecvent intalnita e Moldova, avand o pondere de 28,8%, cu peste 7,5 procente mai mult decat media nationala. Acestea sunt doar cateva dintre rezultatele celui mai recent studiu epidemiologic „Obezitatea in Romania” (ORO), lansat de Asociatia Romana pentru Studiului Obezitatii.

21,3% dintre romanii cu varste cuprinse intre 18 si 79 de ani sunt obezi, iar 31,1% sunt supraponderali, cu o prevalenta mai ridicata in randul barbatilor. Mai exact, potrivit studiului, rata obezitatii este de 23% in cazul adultilor de sex masculin si de 20,3% in cel al persoanelor de sex feminin, iar a supraponderii este de 42,6%, cu 17,9 puncte procentuale mai mare decat cifra inregistrata in randul femeilor.

Analiza a aratat ca incidenta problemelor de greutate creste odata cu varsta, astfel ca, in timp ce la adultii de pana in 39 de ani, obezitatea are o prevalenta de 9,9%, procentul urca la 30,1 la grupa de varsta 40 – 59 de ani si ajunge la 41,6% la persoanele de peste 60 ani.

„Demersul nostru este mai mult decat unul statistic, pentru ca, pe langa identificarea prevalentei obezitatii, studiul a analizat si factorii de risc care duc la obezitate, evaluand comportamente alimentare sau elemente ale stilului de viata care duc la obezitate. Conform datelor studiului, se asociaza cu obezitatea: consumul a mai mult de trei mese pe zi, bogate cantitativ; mesele consistente dupa ora 21:00; consumul unor cantitati mari de alimente la interval mai mic de o ora fata de masa precedenta; mesele din timpul noptii; consumul de untura si alimente prajite; sedentarismul si numarul scazut de ore de somn. Acestea reprezinta componente ale stilului de viata nesanatos identificate in randul persoanelor cu obezitate si suprapondere. Educatia in domeniul nutritiei la nivel populational poate influenta trecerea spre stilul de viata sanatos, in care moderatia, echilibrul, impreuna cu activitatea fizica sunt elemente prioritare”, a explicat conf. univ. dr. Gabriela Roman, UMF „Iuliu Hatieganu”, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Obezitatii.

Studiul ORO a relevat si diferente regionale: in Banat, Crisana si Transilvania, procentul obezitatii este de 18,8%, fata de Moldova, unde ponderea este de 23,8%. In Oltenia si Muntenia, rata obezitatii este aceeasi cu cea inregistrata la nivel national – 21,3%.

Tot in Moldova este si procentul cel mai mare de persoane cu supragreutate − 33,4%, media pe tara fiind de 31,1%. In Oltenia si Muntenia, prevalenta supraponderii este de 32,2%, in timp ce in Banat, Crisana si Transilvania este de 28%.

Studiul ORO, demarat in vara anului 2014, a fost derulat de o echipa de opt investigatori romani, medici cu specialitatea diabet, nutritie si boli metabolice, coordonata de catre conf. univ. dr. Gabriela Roman.

 

Natalia Talmacec

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate