Strugurii in dieta – rol antioxidant si bogatie de vitamine
Toamna vine cu o bogatie extraordinara din punct de vedere al varietatilor de fructe si legume. Lasand la o parte gustul inconfundabil indiferent de soiul acestora, strugurii reprezinta un aliment cu o valoarea nutritiva de netagaduit.
30.09.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 13 secundeLista compusilor cu rol antioxidant existenti in struguri este cu adevarat impresionanta. Vitamina C, resveratrolul si beta-carotenul sunt doar cateva din substantele care ne ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi cu care venim in contact zi de zi. De asemenea, melatonina sau hormonul tineretii, este un alt compus cu proprietati antioxidante care se gaseste in struguri. Trebuie mentionat insa ca toate aceste substante se gasesc cu precadere in coaja boabelor de struguri si in seminte. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca pulpa strugurelui contine 1/20-1/100 substante nutritive, comparativ cu semintele si coaja.
Beneficiile consumului de struguri
- contracararea efectelor radicalilor liberi asupra membranelor celulare
- scaderea nivelului biomarkerilor stresului oxidativ
- scaderea LDL-colesterolului
- scaderea inflamatiei
- in mod indirect efect pozitiv asupra tensiunii arteriale
- scade riscul de aparitie a neoplaziilor
- datorita fitonutrientilor, strugurii pot avea proprietati antimicrobiane
Consumul de struguri si efectul asupra sistemului cardiovascular
Toate celulele din organismul nostru sufera din cauza radicalilor liberi si din cauza proceselor inflamatorii. In aceeasi masura celulele aparatuluivascular au nevoie de protectie deoarece stilul de viata si timpul isi pot spune cuvantul, rezultatul fiind aparitia bolilor cardiovasculare. Ateroscleroza sau depunerea de grasime la nivelul vaselor este o afectiune de temut intrucat duce in timp la aparitia hipertensiunii arteriale si a infarctului de miocard sau la accidente vasculare ischemice. Consumul regulat al strugurilor fie ca atare sau sub forma unui pahar de vin rosu la masa ajuta la contracararea acestor efecte negative asupra inimii sau a vaselor.
Anti-aging cu dieta bazata pe struguri
Tineretea vesnica este un mit insa prelungirea acesteia este posibila cu ajutorul unui stil de viata sanatos. Resveratrolul se pare ca joaca un rol fundamental in ecuatia tineretii vesnice prin cresterea expresiei a trei gene implicate in longevitate. Radicalii liberi sunt si ei raspunzatori de imbatranirea celulara, motiv pentru care toti compusii antioxidanti intalniti in struguri pot avea un efect pozitiv asupra felului in care aratam si ne simtim.
Atentie la zahar!
In cazul celor care au probleme cu metabolismul glucidic consumul de struguri trebuie facut cu moderatie. Acestia pot insa consuma zilnic 10 boabe mari sau un ciorchine mic fara ca acest lucru sa aiba repercusiuni grave asupra nivelului glucozei.
Strugurii: valori nutritive
100 de grame de struguri contin 69 kcal, 18 grame de zaharuri (carbohidrati), 0,72 grame proteine, 0,16 grame grasimi si 0,9 grame fibre. Pe langa acestea trebuie mentionat ca strugurii contin vitamine : B1, B2, B3, B5, B6, B9, A, C, E, K si electroiliti importanti pentru organism cum sunt sodiul si potasiul.
Dr. Alin POPESCU
www.dralinpopescu.ro
Top 10 cele mai nutritive legume, pe care ar trebui să le consumăm cu prioritate
27.08.2024