Stilul de viață post-Covid: ce să faci pentru a te recupera
Foarte multi români au avut această boală. Indiferent de sursă, modul în care ea se manifestă poate fi foarte diferit. La fel și consecințele ei. Așa cum stii, sunt persoane care află că au avut Covid doar pentru că și-au dozat pentru diferite motive anticorpii. Desigur, cei mai puțin norocoși au neșansa să stea si zile bune pe un pat de spital. Atitudinea va fi diferită și în perioada care urmează bolii și în care ne recuperăm.
14.01.2022
Timp estimat de citire:
4 minute, 33 secundeÎn continuare vă voi da câteva sfaturi care sper să fie utile. Țin să menționez că acele cazuri grave, care au stat în ATI mult timp, trebuie să se recupereze strict sub supravegherea unui medic, în așa fel încât să poată reveni la parametri funcționali cât mai apropiați cu cei inițiali. Gimnastica respiratorie, de exemplu, poate fi hotărâtoare pentru vindecarea plămânilor, dar ea trebuie realizată controlat, nu după “ureche”.
Simptome post-Covid
- Un nivel scăzut de energie și oboseală care apare mai devreme decât te-ai aștepta;
- Dificultăți la respirație. Îți pierzi răsuflarea după foarte puțină activitate fizică;
- Expectorație abundentă sau tuse seacă
- Inapetență
- Modificări ale simțului gustativ
- Dureri de cap
- Scăderea puterii de concentrare
- Anxietate
- Insomnie
Ai să observi că cele mai multe simptome trec de la sine, dar nu foarte repede. Trebuie să ai răbdare, virozele grave lasă urme care dispar total sau parțial, dar într-un timp destul de lung.
- Dacă ai rămas cu o tuse uscată, este neplăcută și te încurcă teribil:
- Menține o bună hidratare. Bea cât mai multe lichide, evitându-le pe cele foarte reci, care irită suplimentar.
- Încearcă să bei încet, astfel încât absorbția lichidelor să fie treptată.
- Poți încerca să faci inhalații. Este foarte simplu și sigur și poate ai făcut ceva similar în scopuri cosmetice. Pune apă clocotită într-un vas și inhalează aburii. Cel mai bine este să acoperi și capul, și vasul, cu un prosop. Sau dacă ai un inhalator, nu e rău să îl folosești.
- Bea ceai cald cu lămâie și miere, așa cum faci și la alte răceli cu tuse. Ceaiul de tei e cel mai bun.
- Dacă tusea ți-a iritat gâtul, este bine să faci gargara cu apă de gură cu betadină, diluată în apă.
- Dacă tușești și expectorezi abundent, probabil din cauza unei suprainfecții microbiene care a venit după infecția cu SARS Cov-2:
- Dezinfectează repetat totul în jur și folosește strict batiste de hârtie, ca să nu îi infectezi pe cei din jur.
- Ca și anterior, hidratează-te bine, fără să uiți că supele, ciorbele și compoturile sunt și ele foarte indicate.
- Fă inhalații de minimum trei ori pe zi ca să scapi de sputa.
- Nu dormi pe spate, ci pe-o parte, în acest fel secrețiile bronșice se vor drena mai rapid.
- Fă cât de cât mișcare (încă nu este momentul pentru sport). Mergi prin cameră, mișcarea activează mecanismele de eliminare ale sputei.
- Managementul asteniei: dacă ai rămas cu o stare de oboseală cronică (ce durează de peste 6 săptămâni), trebuie să știi că productivitatea îți va crește în timp și că oboseala va scădea.
- Fă un plan clar al sarcinilor fizice și intelectuale care îți stau în față și evaluează corect dacă ai suficiente resurse pentru a face tot.
- Distribuie perioade generoase de pauză în programul de lucru al zilei.
- Ia-ți câte o zi liberă, în care să te odihnești. Organismul îți va mulțumi. Și astfel vei fi mai productiv în zilele ce urmează.
- Asigură-te că dormi suficient noaptea.
- Dacă ai fumat înainte de Covid și planifici să faci asta și în continuare, încearcă să te răzgandești. E momentul cel mai bun să te lași. În caz ca ai uitat, fumatul impactează negativ funcționarea plămânilor, scade imunitatea și te face să reacționezi neadecvat la orice infecție. Iar dacă te gândești că oricum ai făcut rău plămânilor și oprindu-te din fumat nu ai să mai rezolvi problemele, greșești: studiile arată că organismul își revine foarte rapid iar inima și plămânii îți vor mulțumi.
- Activitatea fizică intensă (sportul) mai are de așteptat. Studiile au arătat că nu e de dorit să te apuci rapid de activitate intensă după Covid, pentru că organismul are nevoie de o recuperare mai lungă. Fă mișcare, dar ușoară, de tipul plimbărilor în aer liber sau pe bandă, dar la viteză foarte mică. Poți merge și cu bicicleta, dar la o viteză moderată. Nu te teme, vei reveni la normal.
- Alimentația: nutriția este extrem de importantă, ca de obicei, și trebuie să te conformezi regulilor de alimentație sănătoasă chiar dacă nu îți este foame în mod deosebit. Legume, fructe, proteine, toate sunt esențiale; mănâncă măcar de trei ori pe zi câte o masă completă. Ai nevoie de minerale, vitamine, antioxidanți și, desigur, de aminoacizi, să repari ce s-a stricat. Nu este momentul pentru cure de slăbit. Și nu uita să iei în continuare suplimente cu vitamina D. Îți vor consolida imunitatea.
Alimentația potrivită pentru o digestie sănătoasă
26.09.2024