Stii sa alegi apa minerala?
Gustul apei primeaza atunci cand alegi intre diversele sortimente? Nutritionistii spun ca apa pe care o consumam ar trebui aleasa in functie de compozitia de minerale. Afla cum sa alegi apa minerala pentru ca ea sa iti imbunatateasca sanatatea!
07.07.2014
Timp estimat de citire:
3 minute, 21 secundeApa minerala este o apa care, asa cum ii spune numele, contine minerale. Din acest punct de vedere si apa plata este o apa oligominerala, dar careia ii lipseste efervescenta asociata in general cu apele minerale. Apa plata contine intre 50 si 500 de mg de minerale la litru, in timp ce apa minerala contine intre 500 si 1500 mg de minerale intr-un litru. Exista si o categorie de apa minerala care se consuma la recomandarea medicului si care trebuie sa contina peste 1500 mg de minerale pe litru. Aceasta este apa care provine din izvoarele medicinale si este folosita ca adjuvant in tatarea anumitor afectiuni, in statiuni balneare.
Apa plata versus apa minerala carbogazoasa
Pentru a vorbi de apa minerala, este nevoie de mai mult decat de continutul standard de minerale. Trebuie ca mineralele sa nu fi fost adaugate, ci sa fie in mod natural in apa respectiva, iar apa sa provina de la un izvor de adancime, protejat si certificat. De asemenea, exista o diferenta clara intre apa filtrata, care poate proveni de la un rezervor oarecare si apa minerala imbuteliata care, pe langa respectarea standardelor de puritate, provine intodeauna dintr-un izvor subteran certificat.
Apa carbogazoasa potoleste mai greu setea
Fiecare tip de apa contine o combinatie unica de minerale determinata de compozitia geologica a locului in care se afla izvorul de provenienta. De asemenea, apa minerala poate fi in mod natural „efervescenta” sau carbogazoasa precum sifonul, dar acest efect poate fi obtinut si prin carbogazificare, adica prin adaugare de dioxid de carbon. Daca acest sortiment de apa iti creeaza disconfort gastric sau digestiv, cu siguranta trebuie sa te indrepti catre apele plate. Tine cont si de faptul ca apele carbogazoase nu sunt la fel de eficiente in privinta hidratarii organismului. Ele pot da senzatia ca potolesc rapid setea, insa, pe termen lung, apa plata este cea care hidrateaza mai bine corpul.
Nu trateaza, dar ne mentin
Apele minerale, spre deosebire de apele medicinale nu sunt promovate ca adjuvant pentru tratarea unor boli si nici ca mijloace de preventie. Cu toate acestea, continutul de minerale, care diferentiaza apele intre ele si la capitolul gust, nu doar din punctul de vedere al compozitiei, poate fi util in a echilibra anumite deficite din organism. Prin urmare, daca stii ca ai un stil de viata solicitant, va trebui sa alegi o apa cu un continut mai bogat de magneziu. Femeile, care au predispozitie spre osteoporoza ar putea alege o apa bogata in calciu, iar cei care au probleme cu stomacul ar trebui sa caute sortimente cu bicarbonat de sodiu, cu efect antiacid, deoarece combat hiperaciditatea gastrica. Daca ai suferit de anemie, ar fi util sa consumi o apa cu o concentratie mai mare de fier, iar acestea sunt doar cateva exemple. Etichetele fiecarei ape in parte ofera suficiente informatii despre continutul de minerale si poti alege cea mai potrivita varianta, in functie de nevoile organismului tau.
Desi nu trateaza, si nici nu ofera necesarul zilnic de minerale recomandat de literatura de specialitate, mineralele din apa isi pot manifesta in timp efectul benefic cumulat.
Alege-le pe cele imbuteliate la sticla
Indiferent de sortiment, plata, minerala, carbogazoasa sau carbogazificata, cea mai buna varianta o reprezinta forma de ambalare in sticle. Ba mai mult, ideal ar fi ca sticla sa fie fumurie, pentru ca lumina sa nu degradeze substantele continute de apa, insa acest tip de ambalaj nu este promovat de industria apelor minerale. Riscul reprezentat de imbutelierea in PET-uri consta in faptul ca, expusa la soare si la lumina, apa absoarbe din stalatii continuti de ambalaj, iar acestia sunt considerati compusi cancerigeni. Un risc real pe care il reprezinta apele, idiferent de puritatea lor, consta in prezenta nitratilor, care sunt substante toxice. Pentru a nu depasi pragul de siguranta, apele trebuie sa aiba un continut sub 50 mg nitrati la litru.
Livia Lucan
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024