Simptome care dau alarma
Daca de felul tau bravezi cand te doare ceva, spunandu-ti ca orice durere pe care-o ignori dispare, afla ca nu ai o atitudine tocmai sanatoasa. Exista o serie de simptome, pe care ar trebui sa le iei in serios.
28.02.2017
Timp estimat de citire:
3 minute, 34 secundePe principiul „roata care scartaie functioneaza”, de foarte multe ori trecem cu vederea anumite stari de disconfort, prin care organismul ne semnaleaza existenta unei probleme de sanatate, uneori chiar destul de grava. Astfel ca mergem la doctor cand, asa cum spune vorba populara, „ajunge cutitul la os”. Din pacate, uneori poate fi prea tarziu pentru a mai remedia ceva. Fara a te baga in sperieti, iti aduc la cunostinta un fapt pe cat de crud, pe atat de adevarat, si anume ca aproximativ 70% dintre cazurile de cancer sunt descoperite in stadii avansate, cand lupta cu teribila boala este frecvent pierduta. Dar nu numai cancerul e de temut. Sunt o multime de alte afectiuni a caror prezenta e divulgata prin simptome comune, aparent infovensive. Departe de gandul de a te transforma intr-o victima a ipohondriei, te invitam sa dai dovada de mai multa acuratete, dar si prudenta in interpretarea urmatoarelor 5 simpotme:
1. Oboseala accentuata. E resimtita asemenea starii din timpul unei raceli sau de dupa o noapte de nesomn si, in anumite situatii, poate fi fatala, literalmente! Iti mai amintesti de cazul tinerei de 31 de ani, manager intr-o multinationala, care s-a stins dupa ce a muncit fara pauza saptamani la rand? Asadar, iti sugeram ca atunci cand ai nivelul energetic la pamant, la fel puterea de concentrare si randamentul in activitatea profesionala, sa iei o pauza si chiar sa ceri ajutorul medical. Faptul ca multa lume se plange de „sfarseala” nu este un deloc argument pentru amanarea vizitei la doctor. Mai ales ca oboseala este un simptom des intalnit la pacientii cu afectiuni cardiace. Mai exact, pacientii incep ziua cu niveluri normale de energie, dupa care oboseala se instaleaza gradual pana cand duce la extenuare, spre sfarsitul zilei. Acest lucru este determinat de slabirea muschilor inimii. De asemenea, oboseala persistenta poate prevesti o anemie, o hipotiroidie, o alergie alimentara, o artrita reumatoida, dar si diabetul de tip II.
2. Durerea severa de cap. Poate fi cauzata de foame, deshidratare, stres, insa la fel de bine poate fi consecinta unor boli oftalmologice (miopie sau chiar glaucom), a hipertensiunii arteriale ori a tensiunii intracraniene ridicate. La fel de bine poate indica, in special de la 40 de ani in sus, prezenta unui anevrism.
3. Scaderea brusca in greutate. Desi e dorita, chiar visata de multe persoane, o pierdere neintentionata a 5% din masa corporala in cateva saptamani sau a 10% in 6 luni ar trebui sa fie un semn de intrebare. O reducere inexplicabila a numarului de kilograme ar putea fi efectul unui sir intreg de cauze, niciuna imbucuratoare si anume: infectie parazitara (de cele mai multe ori cu tenie – un parazit ce traieste in intestine), depresie, boli hepatice, hipertiroidie, tulburari de malabsorbtie.
4. Durerea surda, continua de spate. Da, poate fi rezultatul purtarii pantofilor cu toc, indeosebi daca ai mers sau ai stat mult in picioare. De asemenea, poate fi provocata si mentinuta de o postura deficitara a corpului (cocosare in pozitie sezanda), a ridicarii sau transportarii incorcte de greutati (chiar si o geanta ticsita cu de toate, purtata mereu pe acelasi umar este o cauza). Lista „acuzatilor” in acest caz nu se termina insa aici. Dincolo de cauzele cronice, cum ar fi lombosciatica, spondiloza cervicala, hernia de disc sau osteoporoza, durerea de spate, in zona lombara de exemplu, poate fi un simptom revelator al unei afectiuni renale sau a uneia din sfera genitala.
5. Senzatia de apasare in piept. Se spune ca inima nu doare, ea doar cedeaza. O expresie pe cat de cinica, pe atat de eronata, care ar trebui desfiintata o data pentru totdeauna. Durerea anginoasa (de inima) se manifesta ca un disconfort retrosternal (avand caracter de gheara sau apasare) si tocmai de aceea este des ignorata sau confundata cu problemele gastrointestinale, de cele mai multe ori fiind catalogata drept o banala arsura la stomac. In fapt, ea poate semnala o aritmie, o angina pectorala, un infarct sau o inflamatie a inimii. Probabilitatea de a fi vorba despre o cardiopatie este foarte mare daca nu poti localiza cu degetul un punct fix al durerii din cosul pieptului si identifica zona dureroasa cu palma.
Natalia Talmacec
Ce este acidoza metabolică si cum îți poate afecta sănătatea?
03.10.2024