Sănătate și savoare într-o singură legumă: morcovul
În aceste zile calduroase, am găsit o metodă foarte bună de a-ți face “plinul” de vitamine și minerale: consumând cât mai des preparate pe baza de morcovi. Morcovii sunt legume ieftine, disponibile tot timpul anului și, în plus, oferă organismului tău o mulțime de beneficii!
03.08.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 40 secundeUn studiu olandez a demonstrat faptul că legumele galbene-portocalii și, în mod special morcovii, au proprietatea uimitoare de a te proteja de afecțiunile cardiovasculare, iar un consum zilnic de cel puțin 50 g de morcovi asigură un risc semnificativ redus de a suferi de o astfel de afecțiune. Iată alte câteva beneficii pe care ți le aduc morcovii:
- Carotenoidele pe care le conțin sunt antioxidanți puternici, protejându-te, astfel, de deteriorarea celulelor.
- Cercetătorii de la Institutul Jules Stein de la Universitatea din California au arătat că femeile care consumă morcovi de două ori pe săptămână suferă mai rar de glaucom, o afecțiune a nervilor oculari, consumul de morcovi fiind asociat cu o mai bună sănătate a ochilor.
- Sănătatea colonului este și ea îmbunătățită grație consumului a 1,5 pahare de suc proaspăt de morcovi, în fiecarezi, arată un studiu american.
Pentru a te bucura de aceste efecte grozave, este recomandat să mănânci morcovii cruzi, sub formă de suc sau preparați cât mai puțin (la abur este ideal), însă cea mai mare parte dintre vitamine și fibre se păstrează și după ce îi gătești.
Tot ce trebuie să faci pentru a redescoperi gustul plăcut al acestor legume este să încerci și rețete inedite, precum cea pe care ți-o oferim astăzi. Tarta cu morcovi și ghimbir este ușor de preparat, iar combinația inedită de arome va încânta și cele mai pretențioase gusturi. Încearc-o și tu!
Tarta delicioasă de morcovi și ghimbir (6 porții)
Ingrediente:
- 350 g de aluat pentru tarte
- 1 kg de morcovi
- 50 g de unt
- 150 ml de smântână pentru prăjituri (lichidă)
- 1 ou
- 1 linguriță de ghimbir măcinat
- 1 lingură de semințe de chimen
- Sare, piper
Preparare: Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină, apoi presară deasupra semințele de chimen. Pune-l într-o tavă tapetata cu unt și făină și înțeapă aluatul din loc în loc cu o furculiță. Acoperă aluatul cu hârtie de copt și pune deasupra boabe de fasole, pentru a evita să se umfle. Dă la cuptorul preîncălzit timp de 20 de minute. Separat, topește untul într-o crăticioară, adaugă morcovii curățați și dați pe răzătoare și călește-i timp de 5 minute.
Micșorează flacăra, apoi adaugă ghimbirul, sarea și piperul. Pune capacul și lasă totul pe foc timp de 20 de minute, amestecând din când în când. Scoate aluatul de tartă din cuptor, dar nu închide încă focul. Adaugă oul bătut spumă în oala cu morcovii, amestecă bine, apoi toarnă totul deasupra aluatului de tarta (îndepărtează înainte boabele de fasole și hârtia de copt!). Pune din nou la cuptor pentru 20 de minute, apoi servește tarta caldă sau rece.
Mure - beneficii pentru sănătate și recomandări de consum
23.07.2024