Sanatate si savoare intr-o singura leguma: morcovul

Timp estimat de citire2 minute, 20 secunde

In aceste zile friguroase, am gasit o metoda foarte buna de a te incalzi si de a-ti face “plinul” de vitamine si minerale: consumand cat mai des preparate pe baza de morcovi. Morcovii sunt legume ieftine, disponibile tot timpul anului si, in plus, ofera organismului tau o multime de beneficii!

Un studiu olandez a demonstrat faptul ca legumele galbene-portocalii si in mod special morcovii au proprietatea uimitoare de a te proteja de afectiunile cardiovasculare, iar un consum zilnic de cel putin 50 g de morcovi asigura un risc semnificativ redus de a suferi de o astfel de afectiune. Iata alte cateva beneficii pe care ti le aduc morcovii:

  • Carotenoidele pe care le contin sunt antioxidanti puternici, protejandu-te astfel de deteriorarea celulelor.
  • Cercetatorii de la Institutul Jules Stein de la Universitatea din California au aratat ca femeile care consuma morcovi de doua ori pe saptamana sufera mai rar de glaucom, o afectiune a nervilor oculari, consumul de morcovi fiind asociat cu o mai buna sanatate a ochilor.
  • Sanatatea colonului este si ea imbunatatita gratie consumului a 1,5 pahare de suc proaspat de morcovi, in fiecarezi, arata un studiu american.

Pentru a te bucura de aceste efecte grozave, este recomandat sa mananci morcovii cruzi, sub forma de suc sau preparati cat mai putin (la abur este ideal), insa cea mai mare parte dintre vitamine si fibre se pastreaza si dupa ce ii gatesti.

Tot ce trebuie sa faci pentru a redescoperi gustul placut al acestor legume este sa incerci si retete inedite, precum cea pe care ti-o oferim astazi. Tarta cu morcovi si ghimbir este usor de preparat, iar combinatia inedita de arome va incanta si cele mai pretentioase gusturi. Incearc-o si tu!

Tarta delicioasa de morcovi si ghimbir (6 portii)

Ingrediente:

  • 350 g de aluat pentru tarte
  • 1 kg de morcovi
  • 50 g de unt
  • 150 ml de smantana pentru prajituri (lichida)
  • 1 ou
  • 1 lingurita de ghimbir macinat
  • 1 lingura de seminte de chimen
  • Sare, piper

Preparare: Intinde aluatul pe o suprafata presarata cu faina, apoi presara deasupra semintele de chimen. Pune-l intr-o tava tapetata cu unt si faina si inteapa aluatul din loc in loc cu o furculita. Acopera aluatul cu hartie de copt si pune deasupra boabe de fasole, pentru a evita sa se umfle. Da la cuptorul preincalzit timp de 20 de minute. Separat, topeste untul intr-o craticioara, adauga morcovii curatati si dai pe razatoare si caleste-i timp de 5 minute.

Micsoreaza flacara, apoi adauga ghimbirul, sarea si piperul. Pune capacul si lasa totul pe foc timp de 20 de minute, amestecand din cand in cand. Scoate aluatul de tarta din cuptor, dar nu inchide inca focul. Adauga oul batut spuma in olicioara cu morcovii, amesteca bine, apoi toarna totul deasupra aluatului de tarta (indeparteaza inainte boabele de fasole si hartia de copt!). Pune din nou la cuptor pentru 20 de minute, apoi serveste tarta calda sau rece.

 Raluca Mateescu

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu